kamila.zet Pracownik eTutor |
Marcin48 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
piotr.grela - Moja żona się denerwuje kiedy się spieszę i ponaglam ją: "Chop, chop..."
-
2 lata temu
|
+1 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
SilFx - Bardzo mi się podoba Twoje podejście. Tak trzymaj :)
Wiesz już może, tak orientacyjnie, kiedy chciałbyś podejść do CAE? Nie jakaś konkretna data, ale w np. w tym roku? W przyszłym? - 2 lata temu |
+4 |
Marcin48 - Jeszcze nie wiem. To będzie zależało od tego, jak mi będą wychodzić testy podobne do tych obecnych na CAE. Ostatnio robiłem READING AND USE OF ENGLISH, w zależności od konkretnego typu zadania - wychodziło mi najmniej 25%, najwięcej 100%, i reszta pomiędzy tymi wartościami.
-
2 lata temu
zmieniany: 2 lata temu
|
+6 |
SilFx - Bez pośpiechu. :) Zdecydowanie lepiej wybrać egzamin później, kiedy czuje się, że jest się na siłach, niż za szybko i czuć potem niedosyt, nawet jeśli się zdało. :)
-
2 lata temu
|
+3 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
darkobo - wygląda to na dobry plan. jestem ciekawy ile to jest mnóóóóóóóóóstwo powtórek 😃
-
2 lata temu
|
+4 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
darkobo - Myślałeś o aktywniejszym wykorzystywaniu nabytych umiejętności? Pisanie, mówienie - np. próba streszczenia, opowiedzenia tego co przeczytałeś?
-
2 lata temu
|
+2 |
Marcin48 - @darkobo, mówię na zajęciach grupowych z native speakerem. Piszę co jakiś czas artykuły po angielsku. Ale w większości uczę się na eTutor. Spróbuję skorzystać z Twojej rady i opowiadać o tym, co przeczytałem.
-
2 lata temu
|
+2 |
darkobo - Pasywna znajomość języka jest chyba największym problemem osób uczących się języka obcego. Przynajmniej ja mam z tym problem. O ile z czytaniem, a nawet ze słuchaniem, w miarę sobie radzę, to mówienie po angielsku stanowi już dla mnie wyzwanie. I to pomimo paroletniego pobytu w kraju anglojęzycznym. Obserwuję też, że robienie nowych lekcji, wykonywanie powtórek, czytanie tekstów anglojęzycznych to pikuś (no dobra, Pan Pikuś ;) ). Ale spróbowanie opowiedzenia czegoś, napisania, np. streszczenia - o! to już wymaga wysiłku. Przyznam, że niemal wszystkie wypracowania w etutor-owych lekcjach pomijałem, z zamiarem powrócenia do nich kiedyś. Tyle, że to "kiedyś" wciąż wydaje się odległe :)
-
2 lata temu
|
+3 |
Marcin48 - @darkobo, według mnie utrwalenie nowego podejścia do nauki języka wymaga czasu i okresu przejściowego. Pamiętam jak dawno, dawno temu, przy początkach samodzielnej nauki angielskiego, wysiedzenie przy książce 15 minut stanowiło nie lada wyzwanie. Ale człowiek się przyzwyczaja. Tak samo z Twoją czynną znajomością języka obcego - gdy pokonasz bariery, które Cię ograniczają (przynajmniej w pewnym stopniu), to z czasem i wraz z włożonym wysiłkiem bedzie poprawa. Zobaczysz. Tak że się nie przejmuj zbytnio, tylko działaj!
Naka, tak jak i większość dziedzin życia, nie lubi rewolucji, bo człowiek jest dość słaby i nie wszystko się da zrobić od razu i na dużą skalę. Więc krok po kroku. - 2 lata temu |
+3 |
piotr.grela |
Marcin48 |
Marcin48 |
piotr.grela - Ja mam wielki szacunek dla każdego uczącego się systematycznie, nawet 15 minut dziennie wymaga to zaangażowania i poświęcenia swojego wolnego czasu.
-
rok temu
|
+3 |
fil.kacz91 - Ja staram się uczyć godzine dziennie nie zawsze wychodzi, ale ogólnie jestem załamany bo po roku nauki (w sumie tylko z eTutor) ze słuchu nie rozumiem praktycznie nic, wyłapuje poszczególne słowa ale to kilka na cały podcast i sam nie wiem jak dalej iść z nauka bo na ten moment mam chęć to walnąć
-
rok temu
|
+3 |
Marcin48 - @fil.kacz91, nie poddawaj się! Język jest prawie zawsze trudny do opanowania. Chodzą pogłoski jednak (ale nie wiem, czy są prawdziwe), że ten, kto zna język obcy jest dwa razy człowiekiem. A ten, kto zna dwa języki obce - aż trzy razy. Nic co nie kosztuje nie jest tak naprawdę cenne - za wyjątkiem tego, co dał nam Bóg: życie, zdrowie, miłość. Więc jak chcesz umieć i rozumieć, to ucz się, bo inaczej tego nie osiągniesz.
-
rok temu
|
+2 |
piotr.grela - fil.kacz91 będzie dobrze tylko musisz codziennie po trochu robić powtórki i wykorzystać angielski w praktyce, czytanie, oglądanie, słuchanie, mówienie.
Oprócz angielskiego uczę się programowania, gry na gitarze, słabo mi to idzie ale codziennie swoje umiejętności posuwam do przodu... - rok temu |
+1 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
darkobo - Pamiętaj tylko o logowaniu się (chyba, że nie będziesz miał dostępu do internetu), żebyś nie stracił tzw. streaku.
A swoją drogą, wakacje wakacjami, ale kontaktu z językiem raczej nie zrywałbym, chyba, że to dla ciebie przykry przymus. Chociaż po parę powtórek bym robił :) Nawet, jeśli w systemie wpisałeś sobie urlop i nie masz na dany dzień nic zaplanowanego, to wtedy możesz robić powtórki specjalne. Albo gry językowe :) - rok temu |
+4 |
Marcin48 |
Marcin48 - Niestety, jak widać po moich wpisach na temat czasu przeznaczonego na metodę X oraz inne drogi poszerzania kompetencji językowych, ciężko jest łączyć różne sposoby nauki języka, bo po prostu brak czasu albo brak energii do dalszej nauki. Jeszcze będę to u siebie obserwował i potem zdecyduję. Na razie za krótko to trwa, by coś konkretnego napisać. Czas pokaże. Chyba ograniczę czas przeznaczony na metodę X, bo przez to - jak na razie - mniej czasu spędzam na eTutor. Niestety, wracam do punktu wyjścia i powtarzam starą prawdę, że doba ma jedynie 24 godziny, z czego spora część musi być przeznaczona na sen. Być może trzeba się skoncentrować na tym, co ważniejsze na danym etapie.
-
rok temu
|
+3 |
Marcin48 - Mniej czasu spędzam też - przez stosowanie metody X - na ćwiczeniach transformacji zdań z książki Mariusza Misztala... Muszę to wszystko przemyśleć i znaleźć dla siebie najlepszy porządek nauki. Zazdroszczę ludziom utalentowanym językowo, którzy mają świetną pamięć.... Bo nie muszą się tak dużo uczyć, a i tak szybko poszerzają wiedzę.
-
rok temu
|
+2 |
piotr.grela - Najlepiej mieszać różne metody a jeszcze lepiej korzystać z angielskiego w praktyce, przez to ten język staje się mniej obcy.
-
rok temu
|
+1 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Jak usunąć niewspierany język nauki dodany automatycznie do bocznego interfejsu?
Czy jest oferta kursu przygotowującego do egzaminu ósmoklasisty?
skojarzenia po francusku- a co! zaszalejmy ;)
Will I find here anything to learn english gammar?
Czy po ukończeniu poziomu nauki języka otrzymuje się imienne zaświadczenie?
O motywacji, a takze jak sie motywowac do nauki, to najlepiej moga wypowiedziec sie tutaj dlugoletni eTutorowicze.
Rok 2023, jest moim drugim rokiem nauki jezyka angielskiego i uwazam, ze jestem dobrze zmotywowana osoba przez siebie i innych uczacych sie.
What’s more, I’m a competitive person so I want to do everything to reach my language goals in this new year. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu
Nie będę kryć, że liczę na wypowiedzi eTutorowiczów z długim stażem. Że zdradzicie "Świeżakom" co jest kluczem do podtrzymywania niesłabnącego zapału do nauki :)
To naprawdę dopiero Twój drugi rok nauki angielskiego? Ale w ogóle czy z eTutorem? - 2 lata temu
Bede przerabiala wszystko ‘od a do z’, jak to sie mowi potocznie :)
Co motywuje do nauki jezyka obcego?
Tutaj na platformie to wejscie do ‘rankingu - czas nauki’ i zobaczenie jak dlugo wytrwali inni uczniowie, to daje niesamowity ‘power’ i motywuje, aby uczyc sie dalej i osiagnac zamierzone cele jezykowe. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu
Motywuje mnie to, ze widze, ze zapamiętuje już sporo słów oraz, ze jestem tu od 100 dni.
Codziennie poświęcam około godziny.
Rano podczas śniadania wykonuje powtórki plus rozpoczynam lekcje. Wieczorem przed snem wykonuje ponownie powtórki i kończę lekcje.
Dodatkowo codziennie czytam krótką notkę dot. Gramatyki oraz słucham i czytam książkę Robinson Crusoee na pozikmie 2 i 3 angielskiego oraz wszystkie slowka, ktore nie rozumiem dodaje w sloniku diki.
dodatkoow 2 x tygodniu mam 30 min rozmowy z natice speaker z angielskiego. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu
Mi pomogło wyłączenie powtórek na weekendy. W poniedziałek siadam do angielskiego i nie mam zaległości. W weekendy nie siedzę przed komputerem i ledwo daje radę lekcje zrobić na telefonie a powtórki zawsze nawalałem. Także zaczynam teraz każdy tydzień z większą energią i motywacją aby trzymać się na fali :)
Milego klikania - 2 lata temu
Cos tam mi w glowie zostalo z dawnych lat i to i owo wraca. To moja motywacja 🙂🌞💫
Szukam sposobu na nauke slownictwa i czasownikow nieregularnych. Mysle, ze warto byloby poczytac jakies bardzi proste teksty po niemiecku by opatrzec sie ze struktura zdania. Podobnie zaczynalem lata temu z angielskim od prostych ksiazek dla dzieci a teraz czytam ksiazki popularno naukowe, historyczne etc - 2 lata temu
Cos tam mi w glowie zostalo z dawnych lat i to i owo wraca. To moja motywacja 🙂🌞💫
Szukam sposobu na nauke slownictwa i czasownikow nieregularnych. Mysle, ze warto byloby poczytac jakies bardzi proste teksty po niemiecku by opatrzec sie ze struktura zdania. Podobnie zaczynalem lata temu z angielskim od prostych ksiazek dla dzieci a teraz czytam ksiazki popularno naukowe, historyczne etc - 2 lata temu