kamila.zet Pracownik eTutor |
Marcin48 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
darkobo - Trochę brakowało mi Twojego wzbogacania słownictwa z przeczytanych artykułów ;)
Liczę na to, że powrócisz nie tylko do czytania i przepisywania, ale także do wrzucania tu słówek/zwrotów, które sobie wypisałeś do nauczenia się :) Sporo z nich miałem już w swoich powtórkach, ale bywały i nowe :) - 2 lata temu |
+4 |
piotr.grela - Marcin spróbuj takiej aplikacji lingoTube, można na niej oglądać vlogi na YouTubie i powtarzać słowa, zwroty w językach obcych.
Po jakimś czasie każdy uczący dojdzie do takiego momentu, że większość rzeczy wie ale ważne aby wtedy dalej się uczyć. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+3 |
Marcin48 - Dziękuję @darkobo i @piotr.grela za Wasze cenne wskazówki i pomoce :-) Rozwój polega na inteligentnym kopiowaniu najlepszych rozwiązań i dopasowaniu szczegółów do konkretnej sytuacji, bo zazwyczaj kamienie milowe są już przez kogoś opracowane. Jeszcze raz dziękuję :-)
-
2 lata temu
|
+5 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
SilFx |
piotr.grela - Najlepiej zacząć od 10-15minut codziennie, ja tak robię z nauką programowania i gry na gitarze.
-
2 lata temu
|
+5 |
Marcin48 - Trzymam kciuki za dalsze postępy językowe :-) eTutor to dobre miejsce dla tych, którzy chcą zwiększyć kompetencje językowe, a więc i dla Ciebie. Mierz wysoko i napisz książkę!
-
2 lata temu
|
+5 |
darkobo - Kto raz zaczął na dobre przygodę z eTutorem, trudno mu będzie ją zakończyć ;) (chyba, że z powodów finansowych).
Życzę powodzenia i nie zapominaj również o ćwiczeniu umiejętności słuchania i mówienia - z tym z reguły u nas jest najtrudniej, a na wakacjach, czy w pracy, bardzo się przydają. Jedno, co mogę doradzić, to staraj się nie dopuścić do tego, aby skumulowało ci się zbyt dużo powtórek. To może zniechęcić. Ale i na to są sposoby ;) Witaj i powodzenia! - 2 lata temu |
+6 |
SilFx - Dziękuję Wam serdecznie za ciepłe przyjęcie, miłe słowa i wszelkie wskazówki :)
@piotr.grela: To bardzo cenna rada, choć w moim przypadku ciężka do wdrożenia, bo jestem bardzo skrajna, jeśli chodzi o języki - albo długie godziny nauki, albo jej totalny brak. Mam nadzieję, że się jednak poprawię w tym względzie, bo wiem jak ważna jest systematyczność i nawet ta chwila z językiem każdego dnia. Programowanie i gra na gitarze? Nieco odległe od siebie i jednocześnie piękne pasje :) Niech się ładnie rozwijają :) - 2 lata temu |
+6 |
SilFx - @Marcin48: Dzięki za ogrom wsparcia i pozytywnego kopa :) Skoro po polsku dałam radę coś napisać, to może za te 10+ lat się tu zgłoszę z prawdziwą powieścią po angielsku :D A sama przy okazji napomknę, że szponię (znaczy trzymam kciuki ^^') za Twój egzamin CAE. Jestem pewna, że przy takim zaangażowaniu i motywacji zdasz go na najwyższą notę, blisko lub nawet na 100% z każdej części :)
-
2 lata temu
|
+5 |
SilFx - @darkobo: Po tak ciepłych słowach od razu moje pazurki się rwą do klawiatury, by przepisywać kolejne angielskie słówka :)
Z tym słuchaniem i mówieniem, to niestety 100% prawda u mnie. Pierwszego nie lubię, bo słabo z tym u mnie, drugiego się wstydzę, bo w dzisiejszych czasach "każdy" jest ekspertem od angielskiego i ocenia, często bardzo srogo. Dam jednak radę! Z takim wsparciem na pewno wypłynę w końcu na szerokie wody (albo się spektakularnie utopię, ale przynajmniej będzie mnie miał kto żegnać :D) A co do powtórek, to już się zdążyłam nimi zadławić, :D ale jakoś się wyratowałam i teraz staram się być rozsądniejsza. :) Na pewno się tu z przyjemnością rozgoszczę. :) - 2 lata temu |
+5 |
SilFx - Ta ilość odpowiedzi nie jest po to, by nałapać jak najwięcej plusów, po prostu mam za duży słowotok jak na limit słów w tym miejscu ^^'
-
2 lata temu
|
+4 |
londynwarszawianka - Good luck with your learning!
Najlepiej napisac swoje cele tutaj, a potem wrocic, aby moze cos zmienic lub ulepszyc. W roku poprzednim, 2022, bylo duzo watkow “jak sie uczyc” jezyka obcego. Wyrobienie codziennego nawyku nauki jest wazne. - 2 lata temu |
+4 |
londynwarszawianka - Jesli chodzi o czytanie, to Agatha Christie, ktora napisala 66 powiesci kryminalnych
Link here about an island (Burgh Island, South Devon) which was an inspiration for A.Christie, article from 10/05/23: https://www.bbc.com/news/uk-england-devon-65542868.amp - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+3 |
SilFx - @londynwarszawianka: Dzięki za przydatne rady i link do artykułu :) Na pewno z nich skorzystam. Zamieszczenie rozpiski celów tutaj to świetny pomysł. Co prawda mam swoją prywatną i mnóstwo jakichś tam dodatków do niej (lubię planować), ale nie motywuje to tak bardzo jak świadomość, że ktoś jeszcze o tym wie. To jakoś tak bardziej zmusza do pracy nad swoimi postanowieniami, bo głupio jak się nie uda (przynajmniej mnie). Na pewno w najbliższych dniach coś tutaj wrzucę :)
Sama od siebie mogę powiedzieć, że czytam ogromne ilości internetowych komiksów. Wiem, że to nie ten sam poziom językowy co książki, ale to taka moja pasja od dziecka i też dużo rozwija mój angielski. :) - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+2 |
londynwarszawianka - Cos co jest zapisane, podobno bardziej motywuje i latwiej to sprawdzic.
@SilFx, tak w skrocie to juz ujawnilas swoje cele nauki dotyczace jezyka angielskiego i hiszpanskiego oraz przedstawilas swoja osobe oficjalnie na forum eTutor’a. - 2 lata temu zmieniany: rok temu |
+2 |
londynwarszawianka - Powiesci A.Christie:
http://www.agathachristie.pl/bibliografia.html - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+1 |
londynwarszawianka - Dla tych, co lubia czytac:
“There was a moment when I changed from an amateur to a professional. I assumed the burden of a profession, which is to write even when you don't want to, don't much like what you're writing, and aren't writing particularly well”. Agatha Christie: An Autobiography - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+1 |
SilFx - Wiem, że przed edycją posta pytałaś o moje ulubione serie, a nuż komuś się przydadzą, ale nadmiar obowiązków uniemożliwił mi odpisanie we właściwym czasie. Jest ich naprawdę bardzo dużo. Siedzę głównie w tematyce sci-fi, fantasy, thriller, akcja, czasem horror, a subskrybuję koło 300 tytułów, więc długo by wymieniać serie, które lubię, myślę jednak, że jeśli ktoś miałby ochotę sobie poczytać komiksy na poziomie średnio zaawansowanym, żeby w łatwy sposób przyswajać język i jeszcze nie zna tej aplikacji, to bardzo polecam apkę WEBTOON (cdn.)
-
2 lata temu
|
+1 |
SilFx - Można sobie w niej tworzyć własne listy komiksów, pisać komentarze, a dodatkowo zmienić język komiksów z angielskiego na francuski, hiszpański i (m.in.) niemiecki. Można też korzystać z tej strony na komputerze: https://www.webtoons.com/en/ bez zakładania konta.
Tak, to prawda, że już trochę przedstawiłam moje cele, ale w oddzielnej wiadomości może trochę bardziej szczegółowo się rozpiszę na temat planów podsumowywania moich dalszych językowych osiągnięć. :) - 2 lata temu |
+2 |
londynwarszawianka - @SilFx, dzieki. To jest dobra strona z komiksami, bo nie trzeba zakladac konta, milosnicy czytania na pewno znajda, cos dla siebie :)
-
2 lata temu
zmieniany: rok temu
|
+1 |
londynwarszawianka - Dla fanow komiksow, “Lookism”, anime series based on the webtoon, available on Netflix:
https://www.netflix.com/gb/title/81177634 - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+1 |
SilFx - Lookism to naprawdę dobra seria, zarówno oryginalny komiks, jak i serial na Netflixie, ale tam go pewnie nigdy nie skończą, bo seria w tej chwili ma już grubo ponad 400 rozdziałów i jeszcze wychodzi :) W ogóle na Netflixie jest trochę ekranizacji komiksów. Czekam na Eleceed ^^
Co do Webtoona jeszcze, jest w większości darmowy (poza kilkoma najnowszymi rozdziałami danej serii, które i tak po tygodniu czy dwóch będą ogólnodostępne, częścią serii zakończonych, gdzie można odblokować za darmo jeden rozdział dziennie i niektórymi seriami ongoing). - 2 lata temu |
+2 |
londynwarszawianka - Do cwiczen jezykowych przeczytanie kilka rozdzialow komiksu jest wystarczajace. Mozna skupic sie na roznych frazach, kolokacjach, przepisywaniu etc.
“Eleceed”, adaptacja komiksu jest wciaz w fazie rozmow, Netflix nie podal wstepnej daty wejscia na ekran. “Eleceed”, is a Korean webcomic about a kindhearted cat lover named Jiwoo, and the Great Kayden, a wizard-turned-cat. Inny popularny komiks koreanski, ktory doczekal sie ekranizacji serialowej to “Weak Hero”, dostepny na Netflix. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+2 |
SilFx - To potwierdzone info, że Netflix pracuje nad Eleceed? Bo nie mogę nigdzie znaleźć konkretnych danych, tylko spekulacje, czy i kiedy może coś wyjść... To byłaby magia dla mnie i mojej mamy, która kocha ten komiks (ja też go kocham, mam nawet fotkę Kaydena w formie kota zrobioną w prawdziwym świecie).
Widziałam tam też Sweet Home, ale nie oglądałam. @londynwarszawianka, zdarza Ci się też czytać komiksy? Brzmisz mi na osobę, która sporo o tym wie. :) Jeśli tak, to czytasz tylko po angielsku, czy pracujesz też nad innymi językami? - 2 lata temu |
+1 |
londynwarszawianka - Przewaznie ogladam seriale na Netflix, ktore w wiekszosci oparte sa na komiksie, kdramas & jdramas, czasami jesli sa b.ciekawe jako ‘super hit’ tez je czytam. Jezyk tylko angielski, choc lubie melodie koreanskiego i japonskiego.
-
2 lata temu
zmieniany: 2 lata temu
|
+2 |
londynwarszawianka - To, co znalazlam na temat “Eleceed”:
According to unofficial sources and online talk, behind-the-scenes work on an Eleceed Season 1 anime adaptation is already underway. Eleceed anime is expected to be announced in 2022 if everything goes according to plan. Season 1 of Eleceed will most likely contain 12 episodes. Perhaps Warner Bros. Japan or Telecom Animation Film will produce the animation, or perhaps it will be published as a Netflix Original series. To byly wczesniejsze informacje o adaptacji komiksu, w tym roku, 2023, brak czegos konkretnego. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+2 |
SilFx - Czyli niestety znalazłaś to samo info o Eleceed, do którego też dotarłam :( Trudno powiedzieć kiedy coś z tego będzie...
Miło mi czytać, że podzielasz moje zainteresowania :D Sama kiedyś miałam ogromną fazę na anime z angielskimi napisami bądź dubbingiem, ale ponieważ wiele tych serii istnieje tylko jako reklama mangi i nie ma dalszych sezonów, to w pewnym momencie przerzuciłam się na komiksy. Najpierw mangi, potem manhwy i manhuy, aż w końcu dotarłam do web comics. Ostatnio spróbowałam k-dramy i muszę przyznać, że mi się spodobała. Jak znajdę czas, to obejrzę więcej serii. - 2 lata temu |
+1 |
SilFx - Mam znajomą, która ogląda całą masę anime z angielskim dubbingiem i muszę przyznać, że mówi po angielsku wybornie. Twierdzi, że uczy się głównie z tego i choć nie do końca chce mi się wierzyć, że samo oglądanie wystarczy, to i tak ją podziwiam. Mnie się dobrze czyta po angielsku. Łapię się na tym, że jak potem myślę o przeczytanych rozdziałach, to odruchowo robię to w tym języku. Kiepsko za to rozumiem mowę (listening chyba u mnie kuleje najmocniej), więc się od razu irytuję, że nie wiem o co chodzi i często odpuszczam, mimo że wiem, że w żadnym razie nie powinnam. Może teraz będę mieć większą motywację :)
-
2 lata temu
zmieniany: 2 lata temu
|
+1 |
londynwarszawianka - Samo ogladanie, czy czytanie to za malo, aby mowic biegle, gdyz sa to umiejetnosci pasywne :) Tutaj potrzebne sa rozne dodatkowe cwiczenia jak np. powtarzanie dialogow, czy nauka slownictwa i oczywiscie rozmowa.
Zgadzam sie, ze jest to pomocne do osiagniecia bieglosci jezykowej. Stad dobrym pomyslem jest czytanie po angielsku ksiazek, czy komiksow, ktore sa piekne narysowane i ciekawie napisane. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+1 |
Marcin48 |
Cristiano1986 - @Marcin48, brakuje tutaj Twoich postów z nowymi słówkami, nie wiem jak inni, ale ja często dodawałem je do słownika Diki i powtarzałem, przy okazji czytając też linki, które załączałeś. Sam starałem się też kilka razy podawać nowe słówka. Może taka ogólna rada, jak ktoś przeczyta ciekawy artykuł i znajdzie ciekawe zwroty/słówka, dzielmy się tym tutaj. Co myślicie?
-
2 lata temu
|
+7 |
kamila.zet - @Marcin48, @Cristiano1986 - przypominam o możliwości tworzenia nowych wątków :) Może to dobry moment, by stworzyć oddzielny wątek na Forum, gdzie w komentarzach będziecie dodawać ciekawe dla Was zwroty/słówka z przeczytanych artykułów? :)
-
2 lata temu
|
+5 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
londynwarszawianka - Podzial na strony jest wazny. Strony 5 jest b.dluga. Zbyt duzo do przewijania zniecheca do czytania tych komentarzy.
-
2 lata temu
|
+2 |
darkobo - Pisałem o tym wcześniej, a nawet założyłem nowy wątek. Na razie cisza.
https://www.etutor.pl/forum/thread/1541266-Struktura_rozbudowanych_watkow_na_Forum_-_propozycja_zmiany.html?unread - 2 lata temu |
+2 |
SilFx |
kamila.zet - @SilFx, życzę dużo wytrwałości i mocno trzymam kciuki za wdrażanie Twoich planów w życie! :)
Polecam Twojej uwadze również ten wątek: https://www.etutor.pl/forum/thread/1568299-Watek_eTutora_Nauka_kilku_jezykow_obcych_jednoczesnie_-_czy_warto_i_ja.html?unread Myślę, że możesz znaleźć w nim kilka cennych uwag odnośnie nauki kilku języków obcych w tym samym czasie :) - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+1 |
SilFx - @kamila.zet, dziękuję za wsparcie i za namiary na wątek. Z przyjemnością sobie go przeczytałam i mam nadzieję, że sama będę mieć kiedyś podstawy, by się w nim udzielać :)
@londynwarszawianka, zawsze masz dla mnie ciepłe słowo, dziękuję Ci za to. :) Mam nadzieję, że kiedyś faktycznie choć część tych rzeczy uda mi się zrealizować :) - 2 lata temu |
+4 |
londynwarszawianka - Silna motywacja plus pasja do nauki jezykow obcych na pewno przyniosa rezultaty.
I’ve stated before that you can do it. Everything is in your hands :) Zawsze warto w zyciu mierzyc wysoko. ^^ Great motto: Learn with passion, you will be able to see your own progress. - 2 lata temu zmieniany: rok temu |
+3 |
piotr.grela |
SilFx |
darkobo - Z moich doświadczeń wynika, że my się za bardzo przejmujemy. Nie wiem jak Angole, Ale Irlandczycy są bardzo tolerancyjni jeśli chodzi o nasze umiejętności językowe. Ja się oceniałem bardzo nisko, a oni mnie chwalili.
Inna sprawa, że inne nacje chyba tez mają mniej kompleksów, a to one mocno nas hamują (kompleksy, nie nacje ;) ). Będzie dobrze SilFX :) Myśl pozytywnie, a wszystko będzie dobrze :) Chin up! - 2 lata temu |
+6 |
SilFx - Dzięki, @darkobo, postaram się rzadziej rozmawiać z moimi językowymi kompleksami, choć muszę przyznać, że są znacznie bardziej gadatliwe ode mnie i odzywają się zawsze nie w porę :) PS Cudowne zdanie w nawiasie, aż się musiałam uśmiechnąć :D
-
2 lata temu
|
+2 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
piotr.grela |
darkobo - I ile filmów obejrzałeś i w jakim czasie? Jakie nowe zwroty/słówka poznałeś?
-
2 lata temu
|
+4 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
SilFx |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Jak usunąć niewspierany język nauki dodany automatycznie do bocznego interfejsu?
Czy jest oferta kursu przygotowującego do egzaminu ósmoklasisty?
skojarzenia po francusku- a co! zaszalejmy ;)
Will I find here anything to learn english gammar?
Czy po ukończeniu poziomu nauki języka otrzymuje się imienne zaświadczenie?
O motywacji, a takze jak sie motywowac do nauki, to najlepiej moga wypowiedziec sie tutaj dlugoletni eTutorowicze.
Rok 2023, jest moim drugim rokiem nauki jezyka angielskiego i uwazam, ze jestem dobrze zmotywowana osoba przez siebie i innych uczacych sie.
What’s more, I’m a competitive person so I want to do everything to reach my language goals in this new year. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu
Nie będę kryć, że liczę na wypowiedzi eTutorowiczów z długim stażem. Że zdradzicie "Świeżakom" co jest kluczem do podtrzymywania niesłabnącego zapału do nauki :)
To naprawdę dopiero Twój drugi rok nauki angielskiego? Ale w ogóle czy z eTutorem? - 2 lata temu
Bede przerabiala wszystko ‘od a do z’, jak to sie mowi potocznie :)
Co motywuje do nauki jezyka obcego?
Tutaj na platformie to wejscie do ‘rankingu - czas nauki’ i zobaczenie jak dlugo wytrwali inni uczniowie, to daje niesamowity ‘power’ i motywuje, aby uczyc sie dalej i osiagnac zamierzone cele jezykowe. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu
Motywuje mnie to, ze widze, ze zapamiętuje już sporo słów oraz, ze jestem tu od 100 dni.
Codziennie poświęcam około godziny.
Rano podczas śniadania wykonuje powtórki plus rozpoczynam lekcje. Wieczorem przed snem wykonuje ponownie powtórki i kończę lekcje.
Dodatkowo codziennie czytam krótką notkę dot. Gramatyki oraz słucham i czytam książkę Robinson Crusoee na pozikmie 2 i 3 angielskiego oraz wszystkie slowka, ktore nie rozumiem dodaje w sloniku diki.
dodatkoow 2 x tygodniu mam 30 min rozmowy z natice speaker z angielskiego. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu
Mi pomogło wyłączenie powtórek na weekendy. W poniedziałek siadam do angielskiego i nie mam zaległości. W weekendy nie siedzę przed komputerem i ledwo daje radę lekcje zrobić na telefonie a powtórki zawsze nawalałem. Także zaczynam teraz każdy tydzień z większą energią i motywacją aby trzymać się na fali :)
Milego klikania - 2 lata temu
Cos tam mi w glowie zostalo z dawnych lat i to i owo wraca. To moja motywacja 🙂🌞💫
Szukam sposobu na nauke slownictwa i czasownikow nieregularnych. Mysle, ze warto byloby poczytac jakies bardzi proste teksty po niemiecku by opatrzec sie ze struktura zdania. Podobnie zaczynalem lata temu z angielskim od prostych ksiazek dla dzieci a teraz czytam ksiazki popularno naukowe, historyczne etc - 2 lata temu
Cos tam mi w glowie zostalo z dawnych lat i to i owo wraca. To moja motywacja 🙂🌞💫
Szukam sposobu na nauke slownictwa i czasownikow nieregularnych. Mysle, ze warto byloby poczytac jakies bardzi proste teksty po niemiecku by opatrzec sie ze struktura zdania. Podobnie zaczynalem lata temu z angielskim od prostych ksiazek dla dzieci a teraz czytam ksiazki popularno naukowe, historyczne etc - 2 lata temu