kamila.zet Pracownik eTutor |
Magmiks |
kamila.zet - Kończysz poziom A2 kursu włoskiego czy francuskiego? :)
Odnośnie hiszpańskiego możesz liczyć na same dobre wiadomości ;) - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
-1 |
Magmiks - Francuskiego, niestety na tak niskim poziomie języka nie jestem w stanie uczyć inaczej jak z Etutor. Na hiszpański mogę poczekać bo dzięki wam rozmawiam już ze speakerami :)
-
2 lata temu
|
+2 |
kamila.zet - Wow! A kiedy wystartował_ś ze swoją nauką hiszpańskiego? Wygląda na to, że duże cele już osiągnięte w tym zakresie :)
-
2 lata temu
zmieniany: 2 lata temu
|
+1 |
Magmiks - Przed nauką z etutorem uczyłem się 2 lata. Muszę pogratulować, zrobiliście naprawdę świetny kurs, który motywował do nauki. Mam nadzieję że B2 będzie jeszcze lepszy!
-
2 lata temu
|
+5 |
Bob.66 - Mam podobne doświadczenie w nauce hiszpańskiego co Ty, niemniej jednak zazdroszczę Ci odwagi i tego, że rozmawiasz już ze speakerami. Czy zapisałeś się na jakiś kurs, czy też korzystasz z jakieś platformy w internecie?
-
2 lata temu
|
+2 |
Magmiks - Mam nauczyciela hiszpańskiego oraz serwery discord w tym języku. Też czekasz na kurs B2? Coś się przedłuża...
-
2 lata temu
|
0 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Marcin48 |
rkpior - Hi, do you know maybe why in the article you are referring to there are no dots after abbreviations like Gen. or Mr. while BBC tries to be "pure English" company? I can understand contaction for Mr, but Gen (General without period) seems t be wrong.
-
2 lata temu
|
+1 |
londynwarszawianka - Odpowiem, choc pytanie powinno byc zadane w nowym watku.
W brytyjskiej odmianie (BrE), nie ma kropki po tutulach: Mr, Mrs, Dr (doctor). W odmianie amerykanskiej (AmE) ta kropka wystepuje. W podanym artykule (as a formal writing) na stronie BBC ta zasada jest uwzgledniona. - 2 lata temu |
+2 |
piotr.grela - To jest ciekawa i praktyczna informacja. Bo ja czasem stawiam kropkę prof. dr. a czasami nie Mr, Mrs...
-
2 lata temu
|
+1 |
rkpior - londynwarszawianka - dziękuję za odpoeidź, chodzi mi bardziej o skrót Gen (czyli general), tam przecież w BrE powinna być kropka (zresztą tak samo jak po polsku), a na BBC jej nie ma...
-
2 lata temu
|
+1 |
Marcin48 |
avayorica - Well done! You must have spent a big chunk of your day studying English. It seems like a lot of hard work!
-
2 lata temu
|
+6 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Foxymf - Marcin48 I envy you, because I don't have so much time to learn English. I simultaneously learn coding in Javascript and Python.
-
2 lata temu
|
+5 |
piotr.grela - Foxymf mi na starość też zachciało uczyć się programowania. Chcę pokazać zięciowi.
Nie wiem po co ja się uczę tego HTML 5, CSS jak kiedyś cały portal zrobiłem w Wordzie i też hulał. Pythona też się uczę. Może kiedyś na coś mi się to przyda, podobnie jak angielski. Foxymf znasz jakąś aplikację na telefon, na której można uczyć się programowania. Do niedawna używałem Sololearn ale kurs HTML był przestarzały, aplikacja się wieszała... Jak mam dostęp do laptopa w domu, to używam portalu: www.replit.com i www.codewithmosh.com - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+3 |
Foxymf - Piotr , używałem też trochę sololearn, ale wkurzała mnie ich nachalność i próby zmuszania do wykupienia wersji pro. Jest też aplikacja Codacademy Go, ale z niej jeszcze nie korzystałem, niektórzy chwalą. Ja osobiście wolę uczyć się na stacjonarce lub laptopie, dla mnie to wygodniejsze. A po co się uczyć - motywatorów jest bardzo wiele, dla każdego inny. Ja zacząłem, gdyż mam teraz trochę czasu na to, a zawsze chciałem to robić w życiu. Nigdy jednak nie było czasu, by w to głębiej wejść. A teraz jest postanowienie, działanie i bardzo wiele motywacji.
-
2 lata temu
|
+6 |
rkpior - Cześć, miło czytać, że ktoś też python próbuje. Ja programuję tylko na laptopie, głównie python. Używam Replit, ale mało. Głównie Colab (jest za darmo) i Pythonanywhere (mam darmowe konto), fajnie chodzą proste stronki html wspierane pythonem w tym Pythinanywhere, więc polecam!
-
2 lata temu
|
+3 |
piotr.grela - W Pythonie podoba mi się funkcja Ghostwriter - sporo kodów pisze system AI.
Foxymf ja mam tak samo. W dzieciństwie coś tam programowałem na Commodore, potem próbowałem Visual Basica, Java Script ale zawsze kiedy dochodziłem do zagadnienia pętli to się zapętlałem i rezygnowałem z dalszej nauki. Podoba mi się challenge na Replit 100 dni kodowania w Pythonie już albo dopiero jestem na 13 :-) - 2 lata temu |
+2 |
Marcin48 |
avayorica - I wonder how long it took you to rewrite the article. It's not the longest one, but it must have taken you a fair amount of time.
Also, what's your objective? Do you do it to learn how the words are written? I found one new word there too, which is 'malign' but I'll do without it ;) - 2 lata temu |
+6 |
Marcin48 - Malign here can be translated as "złośliwy". I do not count how many minutes it takes me to read and rewrite. Maybe I should start doing this :-)
My long term goal is to be a bilingual copywriter/author/editor. Now I work mostly in Polish, but I want to activate my English skills and use this language more often. - 2 lata temu |
+6 |
avayorica - Yes, I checked the meaning of the word. By saying I'd do without it I meant I wasn't going to add it to my vocab as I don't think it's essential to know it.
Your job sounds like a cool one! Are you thinking of taking your English to the level where you could do your job in it too? - 2 lata temu |
+4 |
Marcin48 - Avayorica, I want to extend my skills and be an expert in English. This can boost my career path. As far as job switch is concerned - who knows... It depends on me and on the labour market.
-
2 lata temu
|
+5 |
avayorica - Good luck on your journey!
Mastering a language is definitely a journey on its own. Hopefully you'll have some nice views on the way :) - 2 lata temu |
+5 |
piotr.grela - Marcin48 bardzo dobrze ale przydałoby Ci się coś ze słuchu - jakiś audiobook, podcast...
Słuchać można coś po angielsku jak robisz coś innego. Jak przyjechałem 14 lat temu do UK, to mi się płakać chciało tak bardzo ich nierozumiałem, pomimo, że wiele lat się uczyłem angielskiego. Oglądałem na początku tylko filmy po amerykańsku bo łatwiej mi było je zrozumieć, tylko, że to droga do nikąd bo ludzie w UK nie mówią w AmE. Niektórzy to mnie się pytali z którego regionu Irlandii jestem :-) Wtedy doszło do mnie, że moja nauka angielskiego nie idzie we własciwym kierunku... - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+4 |
dominik_wolowik |
avayorica - Great work!
Reading words aloud, and having the knowledge of how to use them in a sentence are two essential steps which shouldn't be omitted. I believe that people who don't do it won't be fully able to use what they've learned correctly irl. It's better to go through less vocab but more in depth, than repeat dozens and dozens of words but not being fully sure how to use them. - 2 lata temu |
+6 |
avayorica - Talking about travel vlogs, there is a Polish girl on YouTube who vlogs in English only and she's amazing! Her channel's name is 'Eva zu Beck', maybe you'll be interested in checking it out.
And you're totally right, if sb really wants to find time for sth important to them, they will. As the saying goes - where there's a will, there's a way. - 2 lata temu |
+7 |
piotr.grela - Bardzo dobrze. To jest bardzo dobra metoda, uczyć się angielskiego bez nauki.
Jest wiele portali edukacyjnych na których możemy zapisać się na kursy kompterowe, księgowości, gry na gitarze czy inne kursy prowadzone po angielsku. Powiedzicie jaka jest przyjemność z wertowania ponad 400 stronicowego kompleksowego podręcznika o użyciu articli, "a" i "the" skoro dla naitive speakerów w mowie codziennej często nie ma różnicy. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+5 |
avayorica - I'd say it all depends on one's objectives. Omitting articles while we talk may not be a problem, but if you're writing an academic essay or an official e-mail, grammar and structure matters.
-
2 lata temu
|
+4 |
avayorica - I'm not saying devoting a lot of time to study grammar is a good move, but a chunk of it should be reserved for it.
-
2 lata temu
|
+4 |
piotr.grela - avayporica - teraz GPT-3 sam Ci pisze esseje. Tylko trzeba go kontrolować bo ta sztuczna ionteligencja nie myśli tylko przetwarza dane.
A są programy do pisania i korygowania esseji to po co sobie zawracać gitarę np. articklami :-) Chociaż zbytnie poluzowanie zasad gramatycznych też nie jest dobre. Trzeba znaleźć złoty środek. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+2 |
markes132 - cała magia polega na tym aby wyrobić sobie nawyk i naprawdę uświadomić sobie myśl którą niesie sentencja "Nie od razu Rzym zbudowano".
Być lepszym każdego dnia o ten 1%, nauczyć, powtórzyć, przećwiczyć... Polecam książki: Atomowe Nawyki i Obudź w sobie olbrzyma - 2 lata temu |
+4 |
avayorica - @piotr.grela jezeli pisze sie egzamin to sztuczna inteligencja za Ciebie nic nie napisze. To tak nadal nawiazujac do tego, ze kazdy ma tam jakies inne cele w zyciu :)
-
2 lata temu
|
+4 |
piotr.grela - I didn't study much in the UK but the examinators more cared about plagiarism than about mistakes.
And writing academic essays it's a little different than general writing. - 2 lata temu |
+3 |
Marcin48 |
avayorica |
Marcin48 - Good for You avayorica :-) Congratulations! I'm happy to see that there are people who want to treat foreign language seriously.
-
2 lata temu
|
+5 |
dominik_wolowik |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
dhuode |
kamila.zet - Dzięki @dhuode za ten komentarz! To jest coś, co ja również chciałam poruszyć na Forum. :) Cieszę się, że wątek motywacyjny przypadł Wam do gustu i że dzielicie się tym, jak wygląda Wasza codzienna nauka języka. Zachęcam jednak do tego, aby w tym wątku używać języka zrozumiałego dla wszystkich Użytkowników, czyli polskiego. :)
Jednocześnie skoro pojawiła się potrzeba wątków, w ramach których wypowiadamy się w określonym języku obcym, to postaramy się na nią odpowiedzieć. :) - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+6 |
avayorica - Ja się w takim razie wyłączam z wątku. Nie obrażam się, żeby nie było. Po prostu udzielanie się w języku angielskim jest dla mnie lepiej spożytkowanym czasem.
Jeżeli chodzi ogólnie o wątki na forum to fajnie byłoby zobaczyć udział osób, które uczą się innych języków niż angielski, ale niestety ich aktywność jest znikoma. - 2 lata temu |
+3 |
londynwarszawianka - @avayorica, jesli mozna to prosze nie kasuj swoich angielskich komentarzy, bowiem sa one inspiracja dla innych uczniow.
Jakby bylo napisane nawet po wlosku, czy w innym jezyku to zwyczajnie ominelabym czytanie, wiedzac, ze ten kto sie uczy danego jezyka zrozumie dostepna tresc. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+5 |
kamila.zet - @avayorica, mam nadzieję, że nie odebrałaś mojego komentarza jako sugerowania, że masz usunąć swoje wypowiedzi w języku angielskim. To była bardziej zachęta do pisania kolejnych postów po polsku akurat w tym wątku :) Rozumiem, że pisanie po angielsku to dla Ciebie lepiej spożytkowany czas. Stąd propozycja stworzenia wątków, w których konwersację prowadzi się w umówionym języku obcym :)
-
2 lata temu
|
+4 |
avayorica - Mialam zostawić post o Discord, bo mógłby być przydatny dla kogoś, ale przez przypadek go usunęłam. Cała reszta nie była za specjalnie ważna
-
2 lata temu
|
+1 |
lechatgris - Akurat ja lubiłam czytać posty avayorici w języku angielskim. I uważam, że wątki, w których pisalibyśmy po angielsku – byłyby super. Moim problemem jest to, że wstydzę się mówić, a nawet pisać po angielsku – kiedy wiem, że czytają mnie Polacy. Zawsze odczuwałam, że Polacy oceniają poziom angielskiego bardziej surowo niż ktokolwiek inny. Dlatego podziwiałam avayoricę. :)
Natomiast zupełnie nie rozumiem problemu bycia początkującym i "wykluczenia". Przecież pojedyncze słówka/ wyrażenia można sprawdzić w słowniku (i oczywiście dodać do powtórek :)) lub całość skopiować i wrzucić do translatora. A jeśli na eTutorze ktoś uczy się innych języków, to i tak chyba każdy uczy się też angielskiego. - 2 lata temu |
+6 |
avayorica - Dziękuję lechatgris :)
Nie od dziś wiadomo, że ucząc się języka obcego im bardziej się nim otacza, tym bardziej efektywna jest jego nauka. Nikt nie powinien czekać z używaniem go dopiero po osiągnięciu jakiegoś poziomu. Np. ucząc się od podstaw z native speakerem od razu zanuża się w języku, i pomimo początkowych kłopotów ze zrozumieniem jest to jedna z najlepszych form nauki. - 2 lata temu |
+5 |
avayorica - Ogólnie rozumiem - taka a nie inna decyzja ze względu na to, żeby nie było misz-maszu językowego w jednym wątku.
Z drugiej strony szkoda że tak wyszło. Zdecydowałam się na pisanie w tym wątku dlatego, że innej osobie, która założyła swój osobny wątek z postępami, było powiedziane że zamiast mieć swój może pisać w tym zbiorowym. Więc i ja zaczęłam tutaj pisać, ale jak widać moglam sobie darować i założyć swój, tylko dla siebie. - 2 lata temu |
+5 |
darkobo - avayorica - mnie akurat misz-masz nie przeszkadza. Wzięłaś uwagę dhoude do siebie, i pewnie słusznie, bo nikt inny w tym wątku nie pisał w j. angielskim. Z drugiej strony chyba zbyt osobiście podeszłaś do sprawy. I zbyt pochopnie usunęłaś treść swojego postu. Przy okazji powraca wątek rozdzielenia niektórych postów na poszczególne języki. Jednak coś mi się zdaje, że liczba użytkowników z wykupionym kursem języka angielskiego znacząco przeważa liczbę osób uczących się innych języków.
-
2 lata temu
|
+6 |
darkobo - I przetłumaczone na angielski przy użyciu DeepL. Osobiście pewnie nieco inaczej bym tłumaczył, ale nie o to tu chodzi ;)
avayorica - I'm fine with the mish-mash. You took dhoude's remark to yourself, and probably rightly so, as no one else in this thread has written in English. On the other hand, I think you took a personal approach. And you too hastily deleted the content of your post. By the way, the theme of separating some posts into different languages comes back. However, something seems to me that the number of users with a purchased English course significantly outnumbers those learning other languages. - 2 lata temu |
+3 |
darkobo - To tłumaczenie na angielski, to tak trochę przekornie. Żeby pokazać, że skoro da się tłumaczyć w tę stronę, to i na polski też się da. Może nie super gramatycznie i w ogóle poprawnie językowo, ale przynajmniej tak, żeby się dało zrozumieć.
-
2 lata temu
|
+2 |
avayorica - darkobo - Nie wzięłam uwagi dhoude do siebie. Odpowiedź pracownika eTutor do tamtego postu była, że tak powiem, gwoździem do trumny. Jeżeli osoba która założyła cały ten wątek pisze, żeby porozumiewać się tylko w języku polskim, to nie będę zawracła kijem Wisły. Moje posty miały być głównie motywacją dla innych, z małym osobistym plusem. Jeżeli nie mogę pisać po angielsku, to po prostu dalej będę kontynuowała swoje 'dziobanie po cichu'.
I masz rację jeżeli chodzi o udział osób z innych języków. Sama też to już wcześniej wspomniałam, że ich zaangażowanie jest znikome. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+4 |
kamila.zet - @avayorica, mam wrażenie, że się nie zrozumiałyśmy :) W żadnym miejscu nie napisałam, że w tym wątku nie wolno pisać po angielsku, tylko, że zachęcam do pisania po polsku, aby jak największa grupa użytkowników mogła - również od Ciebie - czerpać inspirację czy odnieść się do Twojej wypowiedzi. Tylko tyle! :)
Fakt, że akurat ja jako pracownik eTutora założyłam ten wątek nie oznacza jednocześnie, że moje słowo jest najświętsze i jest w tym momencie - jak to nazwałaś - "gwoździem do trumny". - 2 lata temu |
+5 |
kamila.zet - Cd. Forum jest przestrzenią stworzoną z myślą o Użytkownikach. Swoim komentarzem chciałam przede wszystkim pokazać @dhuode, że traktuję jej refleksję poważnie i zasugerowałam możliwe rozwiązania. Jasne jest dla mnie, że skoro staramy się zbudować tutaj pewną społeczność osób jakby nie było o różnych potrzebach, niełatwo będzie wszystkim dogodzić - o ile w ogóle jest to możliwe :)
-
2 lata temu
|
+4 |
kamila.zet - Cd. Co do zaangażowania osób korzystających z kursów w innych językach niż angielski w aktywność na forum, to mam taką myśl, że to działa niejako w dwie strony. Skoro większość dotychczasowych wątków skupia się na angielskim, to osobom uczącym się np. włoskiego może być po prostu trudniej zabrać głos. Mogą mieć poczucie, że "nie mają z kim rozmawiać", że ich wątek się nie przebije. Efekt: wątków dotyczących nauki np. włoskiego na forum prawie nie ma.
Ze swoje strony mogę dać znać, że będziemy inicjować nowe wątki, które - mamy nadzieję - zachęcą do większej aktywności osoby uczące się języków innych niż angielski :) - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+4 |
kamila.zet - Cd. Co do tego, że zachęciłam @Marcin48, do tego by zamiast prowadzić całkowicie osobny wątek z codziennymi postępami w nauce, zaczął dzielić się swoimi wpisami w tym wątku zbiorczym, to myślę, że jasno wytłumaczyłam mój tok myślenia w wątku Marcina :)
"Wychodzę z założenia, że warto połączyć ze sobą różne mniejsze wątki, które się przewijają na Forum, abyśmy mieli minimum kilka takich, do których wszyscy zaglądamy stale i gdzie faktycznie trwa aktywna dyskusja i można liczyć na ciekawe odpowiedzi, porady itd. :)" To od Marcina zależało, czy z tej możliwości skorzysta czy nie :) Jak widać, zobaczył w tym pewną dodatkową wartość, co mnie cieszy :) - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+5 |
avayorica - kamila.zet - Jak dla mnie komentarze 'Zachęcam jednak do tego, aby w tym wątku używać języka zrozumiałego dla wszystkich Użytkowników, czyli polskiego.' oraz 'To była bardziej zachęta do pisania kolejnych postów po polsku akurat w tym wątku.' mówią same sa siebie. Używa Pani słowa zachęta, ale nie oszukujmy się, przekaz jest dosyć klarowny.
Nie będę tego już bardziej roztrząsać, bo nie ma to dla mnie osobistego celu. Życie jest za krótkie na takie rzeczy. To czy dodam post w tym wątku czy nie, nie jest aż tak ważne. Może w którymś momencie po prostu założę swoj osobny wątek ;) - 2 lata temu |
+2 |
avayorica - kamila.zet - Wiem, że to od Marcina zależało czy zacznie tutaj pisać. Jego pomysł z wątkiem mi się spodobał, a jako że on przekonał się do udziału w wątku zbiorowym, to i ja poszłam w jego ślady. Ale jak widać w moim przypadku byłoby lepiej, gdybym jednak została przy swoim osobnym wątku, i wtedy nie byłoby tego rodzaju problemu, że jednym pasuje a innym nie.
-
2 lata temu
|
+6 |
kamila.zet - @avayorica, niestety z rozmowami w formie pisemnej tak już bywa, że nie zawsze uda się oddać słowami intencję, która nam przyświeca. Być może tak było w tym przypadku i wkradło nam się nieporozumienie :)
W każdym razie zachęcam do dalszego udziału w wątku - niezależnie od języka wypowiedzi. Osobiście dużo czerpałam z Pani postów, więc tym bardziej mi szkoda, gdyby nie pojawiały się kolejne :) A jeśli uzna Pani, że osobny wątek to dla Pani lepsze rozwiązanie, to sama będę go chętnie śledzić. - 2 lata temu |
+6 |
avayorica - kamila.zet - Jasne, nieporozumienia zdażają się wszędzie, nie tylko w wirtualnym świecie, w tym 'rzeczywistym' jak najbardziej też. Najważniejsze żeby wyciągnąć coś pozytywnego nawet z tych mniej przyjemnych sytuacji :)
-
2 lata temu
|
+6 |
Marcin48 - Cieszy mnie, że ta trudna sytuacja powoli zmierza do dobrego rozwiązania @avayorica - powiedzmy to jasno - jeśli chce, to może pisać w języku obcym. Sugestia, by pisać tylko po polsku w wątku motywacyjnym, jest jedynie sugestią. Nie ma co się tym wszystkim przejmować. Lepiej załagodzić sytuację i znowu się uczyć, zamiast roztrząsać... OGŁASZAM POWSZECHNE POJEDNANIE W TEJ SPRAWIE. Kto jest za?
-
2 lata temu
|
+6 |
adrianna.wu - Jestem za😉 Razem raźniej dzielić edukacyjną przygodę #motywacja #wsparcie #inspiracje
-
2 lata temu
|
+5 |
Marcin48 |
Marcin48 |
darkobo |
Marcin48 - darkobo, masz rację w tym, że eTutor jest lepszy "do niezapominania". Widzę po sobie, że to, co powtarzałem wielokrotnie, poza systemem powtórek (np. nagrane dialogi) - szybko przypomina mi się, gdy tego potrzebuję do komunikacji. Tak że trzeba urozmaicać sposoby nauki, to zaś, co jest najbardziej potrzebne, trzeba powtarzać i powtarzać, żeby zostało w głowie już na zawsze :-)
Z drugiej zaś strony, gdyby eTutor dawał częstsze powtórki - trudniej by było wszystko przerobić. Trudne to do ogarnięcia. Widocznie trzeba zaufać profesjonalistom z eTutor. A jak trzeba, to zmienić częstość powtórek (może to pomoże) na bardziej intensywne. - 2 lata temu |
+5 |
piotr.grela - 200, 400 powtórek to szacun, ja kiedyś tyle robiłem. Dzisiaj mi 60-70 powtórek dziennie denerwuje. Poziom C2 zostanie nam do końca życia. Moim zdaniem moje słownictwo jest gdzieś na poziomie C2 a gramatyka jest gdzieś na poziomie B2 / C1
Gorzej jest z mówieniem, bo mówię tak jak Prezydent Duda :-) - 2 lata temu |
+3 |
darkobo - Tyle, że poza powtórkami, to ja prawie nic innego nie robię. Ai tak mam poziom 70 - 80% prawidłowych odpowiedzi.
A mówienie, to największy problem. Ale to po prostu trzeba ćwiczyć. Mam wrażenie, że i tak jesteś w lepszej sytuacji, bo możesz, a czesem musisz, robić to na bieżąco. - 2 lata temu |
+3 |
piotr.grela - Powtórki na Etutorze, szczerze mówiąc, mnie bardzo denerwują, tylko bez nich nic nie zapamiętałbym. Dużo czytam po angielsku i oglądam po angielsku, teraz robię kurs programowania ale sam imput, zanurzenie się w angielskim bez powtórek nie daje sukcesu.
-
2 lata temu
|
+1 |
dhuode |
dhuode |
piotr.grela - Ciekaw, jestem jakby wyszła nauka hiszpańskiego z portalu edukacyjnego dla Anglików i angielskiego z portalu edukacyjnego dla Hiszpanów.
Parę filmów hiszpańskich z napisami po angielsku oglądałem, może podbnie można było w drugą stronę, oglądać angielskie seriale z hiszpańskimi napisami. Kiedyś myślałem aby studiować w Wielkiej Brytanii - niemiecki i hiszpański ale księgowość była łatwiejsza, mniej pracy wymaga od nauki języka. Nauka języka obcego to ogrom pracy. dhuode - dzięki za podzieleniem się Twoimi metodami nauki. Sam chciałbym się jeszcze uczyć dwóch języków arabskiego i chińskiego, tylko dzień jest za krótki. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+2 |
dhuode - Piotrze, a może Ty również w wolnej chwili podzielisz się z nami Twoimi metodami? To jest bardzo ciekawy wątek, warto wymieniać się doświadczeniami, a Twoje spojrzenie na temat jako osoby, która żyje w anglojęzycznym kraju, ma kontakt z językiem każdego dnia i osiągnęła pewnie stopień biegłości może być bardzo cenne.
-
2 lata temu
|
+1 |
dhuode - Ja również zastanawiam się nad następnymi językami, planuję długoterminowo. Zakładam, że na każdy język potrzeba kilku lat (5-10), żeby się nim w miarę dobrze posługiwać. Wydaje mi się też, że trzeba uczyć się po kolei, nie wszystkiego naraz, no i oczywiście praktykować, bo w przeciwnym razie zapomni się wielu rzeczy, a poziom się obniży. Na razie skupiam się na angielskim i dorzuciłam hiszpański.
-
2 lata temu
|
+2 |
dhuode - Co do następnego, to mam kilka lat na podjęcie decyzji. Jeszcze jakiś rok temu rozważałam rosyjski, ale w obecnej sytuacji jest to rzecz do przemyślenia. Zobaczymy.
Tak sobie umyśliłam, że nim mi się życie skończy (tutaj bazuję na statystykach dożywalności, bo kto to wie...), to powinnam jeszcze z 3 obcymi dać sobie radę. Dobry plan na emeryturę, do tego powinno opóźniać starzenie się umysłu :) - 2 lata temu |
+2 |
piotr.grela - Jestem opiekunem osoby niepełnosprawnej to w przerwach się uczę. Trochę zmieniam techniki i czas nauki.
Ja też chciałbym odświeżyć sobie język rosyjski, coś poczytać. Najchętniej czytać i słuchać po rosyjsku. Czytałem Dostojewskiego po polsku w szkole średniej i było OK. Probowałem po angielsku już nie ma tego klimatu. Chętnie przeczytałbym jeszcze raz w orginale Ożenek Gogola i nowele Czechowa one były zabawne. Sołżenicyna też bym przeczytał jeszcze raz. Moim zdaniem kultura rosyjska jest głębsza od anglosasskiej. - 2 lata temu |
+2 |
piotr.grela - 11.00-12.30 - Etutor / nauka programowania (replit) / Shaddowing EastEnders
14.00 - 16.00 rower: Etutor, nauka programowania (Sololearn aplikacja) i YouTube podcasty po angielsku 18.00-20.00 Etutor / nauka programowania (replit) / Shaddowing EastEnders 22.30-00.00 rower: Etutor, nauka programowania (aplikacja sololearn) i YouTube 00.30-2.00 Etutor, nauka programowania (replit) / Shaddowing EastEnders Jeszcze chciałbym się uczyć arabskiego, chińskiego, gry na gitarze i odświeżyć rosyjski tylko, że doba ma 24 godziny. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+3 |
dhuode |
Foxymf - Dhuode - Skąd zdobyć tych native speakerów? Mi też właśnie tego najbardziej brakuje.
-
2 lata temu
|
+2 |
dhuode - Na rynku jest dostępnych kilka aplikacji, gdzie można spotkać osoby chętne do wymiany jezykowej. Takie najbardziej mi znane, to np. HelloTalk i Tandem. Najprościej wpisać w wyszukiwarkę strony/aplikacje do wymiany językowej (zależy, co wolisz) i pokaże Ci całą listę dostępnych opcji. W praktyce wygląda to tak, że na początku rozmawia się z ludźmi przez te aplikacje/Skype, ale gdy już lepiej kogoś znasz, to wymieniasz się np. numerem telefonu. Ja z takimi "stałymi" partnerami rozmawiam przez WhatsAppa, bo połączenia są jakościowo dobre i rzadko generują problemy.
-
2 lata temu
|
+2 |
Foxymf - Dhuode - dziękuję bardzo, będę próbował, choć kiedyś korzystałem z Hello Talk i nikogo nie znalazłem, być może zbyt krótko próbowałem.
-
2 lata temu
|
+2 |
dhuode - Tak, jak pisałam prędzej, to trwa nim się znajdzie kogoś konkretnego. Ludzie często się też wykruszają, rezygnują po jakimś czasie.
Na HelloTalk warto sprawdzać statystyki osób, tj. jak dlugo tam są, ile poprawek zrobili. Nie zniechęcać się. 1/10 osób jest tam taka konkretniejsza. Trzeba po prostu mieć cierpliwość i przejść przez te pozostałe 9 ;) - 2 lata temu |
+1 |
dhuode |
piotr.grela - Karuzele to ciekawy pomysł na naukę.
Zastanawia mnie jak funkcjonuje nauka języków obcych u poliglotów? Czy zawsze każdy słowo i zwrot jest tłumaczone na L1 - język ojczysty? - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+2 |
dhuode - Polecam Ci podkast Piotra Kruka "Poniedziałek rano". Piotr to poliglota, posługuje się 7 językami obcymi. W podkaście opowiada o swoich metodach nauki, bazujących m.in. na fiszkach, uczeniu się wyrażeń zamiast pojedynczych słów, otaczaniu się jezykiem, itp. Jest też autorem 2 książek, więc można się spodziewać autoreklamy, ale słucham wszystkich odcinków z bardzo dużym zainteresowaniem.
-
2 lata temu
|
+2 |
Marcin48 |
dhuode - Skąd pomysł na ręczne przepisywanie artykułów?
Być może już kiedyś odpowiadałeś na to pytanie, ale przyznam, że nie przejrzałam całego forum, więc być może mi to umknęło. - 2 lata temu |
+2 |
Marcin48 - @dhuode, przepisuje teksty, żeby pochwycić i zaadoptować do swojego wachlarza umiejętności praktyczne pisanie artykułów po angielsku, stosowane style, typowe wypowiedzi i interpunkcję. Przy okazji przepisywania zapamiętuję też różne słówka i stosowaną w praktyce gramatykę. Kiedyś miałem trochę wątpliwości odnośnie tego sposobu nauki, ale Piotr Grela napisał mi już jakiś czas temu, że to dobra metoda i że właśnie tak uczył się Orwell (oczywiście nie mogę się do Orwella porównywać, ale mogę czerpać wzorce - jak się uczyć - od najlepszych).
-
2 lata temu
|
+6 |
Marcin48 - Dziękuję Piotrze. Czas pokaże, czy sprostam choć trochę zbliżyć się do ideału, który podałeś jako przykład dla mnie.
-
2 lata temu
|
+3 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 - @dhuode, na grupowych konwersacjach jest dobrze. Dlaczego grupowe? Oczywiecie wolałbym zajęcia tylko dla siebie, ale w grupie wychodzi o wiele taniej.
-
2 lata temu
|
+2 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Cristiano1986 - mam taką propozycję, skoro tyle czytasz i wstawiasz nowe słówka, może na forum pisałbyś, które słówka były dla Ciebie nowe wraz z tłumaczeniem?
-
2 lata temu
|
+3 |
Marcin48 |
piotr.grela - Właśnie dzisiaj Marcin przypomniałeś mi się jak oglądałem jednego YouTubera, który mówił o tym, że jak chcemy usprawnić swój angielski, to warto pisać codziennie coś choćby pamiętnik, streszczać jakiś artykuł, który przeczytaliśmy...
-
2 lata temu
|
+5 |
Marcin48 - Piotrze, na początku mi było trudno przepisywać, męczyłęm się. Ale z czasem bariery pękły i teraz idzie mi to lekko. Codziennie jeden artykuł czytam i przepisuję.
-
2 lata temu
|
+3 |
Marcin48 |
Marcin48 |
piotr.grela - Takie słówka, zwroty z przeczytanych artykułów, książek, obejrzanych filmów, seriali zostaną nam w pamięci na dłużej.
Kiedy dodamy takie zadania do Etutora do notatek przy każdym elemencie, to takie zwroty pozostaną nam w pamięci na zawsze. Teraz już wiem jaki cel miał w szkołach nauka wierszy i wierszyków. - 2 lata temu |
+3 |
F | fil.kacz91 |
darkobo - 9503 elementów w powtórkach ogółem, ok. 180-200 powtórek dziennie wyznaczanych przez system, obecnie na poziomie 70-80% poprawnych odpowiedzi. Ostatnio dodaję stosunkowo mało nowych elementów do systemu powtórek, wcześniej, przy dużej liczbie nowych elementów dodawanych do powtórek, miałem efektywność na poziomie 50-60%
Ponoć najlepszym sposobem na zapamiętywanie są skojarzenia i powiązanie z emocjami, ale jakoś tego systemu nie opanowałem. Albo za mało o nim wiem, albo za słabo się staram, albo mój mózg działa inaczej ;) - 2 lata temu |
+3 |
Marcin48 - Generalnie dobrze jest, gdy w pierwszej kolejności i najbardziej intensywnie uczymy się zwrotów, słówek i zdań, z którymi się identyfikujemy. Takie najlepiej dużo razy powtarzać aż do opanowania pamięciowego. Można tak robić w eTutor - wyznaczamy cenne dla nas elementy, następnie powtarzamy ze słuchu i patrząc na zapisane słówko/zwrot/zdanie, aby potem kilka razy powiedzieć z pamięci.
U mnie ten system działa jakby "z drugiej strony" - uczę się każdego zdania/zwrotu aż do opanownia pamięciowego, chyba że dany element językowy jest mi zupełnie bezużyteczny, to wtedy czytam go i słucham ale bez powtarzania z pamięci. - 2 lata temu |
+5 |
piotr.grela - Jak robisz powtórki to zawsze coś zostanie Ci w pamięci.
Wiekszość haseł w Etutorze ma zdanie, zdania przykładowe. Ale warto do notatek do hasła dodawać swoje zdania, najlepiej ciekawe i humorystyczne własne albo inne z książek, artykułów, filmów czy seriali. Np. być zdecydowanym coś zrobić (be) hell-bend on sth - Why are you so hell-bend on destroying my family? - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+3 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
elizapajak11 - Zainspirowała mnie Pana metoda- spróbuje raz w tygodniu zrobić podobnie-przeczytać artykuł, który mnie zainteresuje przepisać go i dodać słówka do e-tutora. Tylko raz w tygodniu, bo metoda ta jest jednak trochę czasochłonna :)
-
2 lata temu
|
+4 |
Marcin48 |
C | czempy |
Marcin48 - Może spróbuj po prostu robić kolejne lekcje na eTutor. To dobra metoda. Polecam Ci, żebyś każde zdanie czytał i powtarzał po lektorze - kilkakrotnie. Jeśli się na to zdecydujesz - możesz nawet spotkane zdanie powtarzać z pamięci, po wielokrotnym wcześniejszym powtarzaniu. Napisz, czy skorzystałeś z tej porady @czempy. Zawsze też możesz wybrać inny sposób na naukę. Generalnie każdy może mieć swój sposób, jednak trzeba sie trzymać zaplanowanych działań i wtedy po jakimś czasie zobaczysz, czy jest efekt.
-
2 lata temu
|
+3 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 |
Marcin48 - @dhuode, staram się mierzyć czas czytania i czas przepisywania i zapisywać to na FORUM. Problem w tym, że często o tym zapominam, bo biorę się do roboty i potem - ups... - widzę, że nie wiem, jak długo to trwało... Może uda się to jakoś ogarnąć...
-
2 lata temu
|
+2 |
Marcin48 |
Marcin48 |
avayorica - Na szczęście. Pomimo że wizje treningu zarowno fizycznego, jak i charakteru uważam za fajną rzecz, i rozumiem też fakt że każdy kraj musi się bronić, tak pomimo wszystkiego siedzący na zadkach politycy wysyłający młodych ludzi żeby tracili ręce, nogi, albo i życie na froncie powoduje, że trochę mi się gryzie to z sensem tego wszystkiego. No ale, ludzie tłukli się od zawsze, i nigdy się to nie zmieni ;)
-
2 lata temu
|
+2 |
lechatgris - Po polsku to chyba haubica, nie hałbica. :) Rozumiem, że to takie działo, z którego prowadzi się ostrzał? Ale też nie znam się na wojskowości.
Z drugiej strony też mi się zdarza sprawdzić słówko angielskie w słowniku, a tam słówko, którego znaczenia nie znam po polsku. Śmieszne sytuacje. ;) - 2 lata temu |
+2 |
Jak usunąć niewspierany język nauki dodany automatycznie do bocznego interfejsu?
Czy jest oferta kursu przygotowującego do egzaminu ósmoklasisty?
skojarzenia po francusku- a co! zaszalejmy ;)
Will I find here anything to learn english gammar?
Czy po ukończeniu poziomu nauki języka otrzymuje się imienne zaświadczenie?
O motywacji, a takze jak sie motywowac do nauki, to najlepiej moga wypowiedziec sie tutaj dlugoletni eTutorowicze.
Rok 2023, jest moim drugim rokiem nauki jezyka angielskiego i uwazam, ze jestem dobrze zmotywowana osoba przez siebie i innych uczacych sie.
What’s more, I’m a competitive person so I want to do everything to reach my language goals in this new year. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu
Nie będę kryć, że liczę na wypowiedzi eTutorowiczów z długim stażem. Że zdradzicie "Świeżakom" co jest kluczem do podtrzymywania niesłabnącego zapału do nauki :)
To naprawdę dopiero Twój drugi rok nauki angielskiego? Ale w ogóle czy z eTutorem? - 2 lata temu
Bede przerabiala wszystko ‘od a do z’, jak to sie mowi potocznie :)
Co motywuje do nauki jezyka obcego?
Tutaj na platformie to wejscie do ‘rankingu - czas nauki’ i zobaczenie jak dlugo wytrwali inni uczniowie, to daje niesamowity ‘power’ i motywuje, aby uczyc sie dalej i osiagnac zamierzone cele jezykowe. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu
Motywuje mnie to, ze widze, ze zapamiętuje już sporo słów oraz, ze jestem tu od 100 dni.
Codziennie poświęcam około godziny.
Rano podczas śniadania wykonuje powtórki plus rozpoczynam lekcje. Wieczorem przed snem wykonuje ponownie powtórki i kończę lekcje.
Dodatkowo codziennie czytam krótką notkę dot. Gramatyki oraz słucham i czytam książkę Robinson Crusoee na pozikmie 2 i 3 angielskiego oraz wszystkie slowka, ktore nie rozumiem dodaje w sloniku diki.
dodatkoow 2 x tygodniu mam 30 min rozmowy z natice speaker z angielskiego. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu
Mi pomogło wyłączenie powtórek na weekendy. W poniedziałek siadam do angielskiego i nie mam zaległości. W weekendy nie siedzę przed komputerem i ledwo daje radę lekcje zrobić na telefonie a powtórki zawsze nawalałem. Także zaczynam teraz każdy tydzień z większą energią i motywacją aby trzymać się na fali :)
Milego klikania - 2 lata temu
Cos tam mi w glowie zostalo z dawnych lat i to i owo wraca. To moja motywacja 🙂🌞💫
Szukam sposobu na nauke slownictwa i czasownikow nieregularnych. Mysle, ze warto byloby poczytac jakies bardzi proste teksty po niemiecku by opatrzec sie ze struktura zdania. Podobnie zaczynalem lata temu z angielskim od prostych ksiazek dla dzieci a teraz czytam ksiazki popularno naukowe, historyczne etc - 2 lata temu
Cos tam mi w glowie zostalo z dawnych lat i to i owo wraca. To moja motywacja 🙂🌞💫
Szukam sposobu na nauke slownictwa i czasownikow nieregularnych. Mysle, ze warto byloby poczytac jakies bardzi proste teksty po niemiecku by opatrzec sie ze struktura zdania. Podobnie zaczynalem lata temu z angielskim od prostych ksiazek dla dzieci a teraz czytam ksiazki popularno naukowe, historyczne etc - 2 lata temu