![]() | abmmichal |
M | mkasz |
piotr.grela - Zapis fonetyczny IPA nie jest idealny (light and dark L) ale warto się go nauczyć aby mieć jakiś pogląd na wymowę.
Lepiej uczyć się wymowy ze słuchu, tylko pamięć "uszna" jest słabsza u większości ludzi od pamięci wzrokowej. Nie ma jednej i tylko jednej prawidłowej wymowy angielskiej. Inaczej wymawia się pojedyńcze słowa a inaczej w je w ciągach, zdaniach. mkasz ma racje w tym co piszesz. We wschodnim Londynie słówko "mother" - wymawiają niektórzy jak: muvver, "milk" jak - "miwk". - 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu |
+3 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
![]() | abmmichal |
piotr.grela - Mi zapis IPA trochę pomaga w wyobrażeniu jak mniej - więcej dane słowo może być wymawiane.
Im dłużej się uczę to jest raczej mniej niż więcej... - 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu |
+4 |
L | lena_p |
piotr.grela - Trochę się lena_p muszę z Tobą nie zgodzić. Polska była bardzo jednolitym krajem i język polski był właściwe jeden na terenie całego kraju.
Czy wymowę lektorów BBC też możesz nazwać wymowę niedbałą... https://youtu.be/3rXlFsd-yUA https://youtu.be/i_ohrkQmzdQ https://youtu.be/t-8FkAqstTU Język angielski różni się tym od polskiego, że inaczej się piszę a zupełnie inaczej czyta. Język angielski jest językiem gdzie występuje silny akcent na sylaby akcentowane, a sylaby nieakcentowane mogą się redukować czy nawet wypadać. Poza tym jest tyle odmian języka angielskiego np. w samym Londynie - old RP, modern RP, Estuary English, Cockney, MLE... Sorry lena_p I'm a little pronunciation nerd. - 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu |
+3 |
londynwarszawianka - Znajomosc IPA pasywna starcza by umiec to zastosowac w praktyce, zgadzam sie, ze najwazniejsza jest wymowa i cwiczenie jej. Rzeczywiscie jest wiele odmian angielskiego (roznych dialektow) np wymowa slowa money, ktore moze byc wymawiane jak 'moni' i nie wszyscy rdzenni mieszkancy mowia starannie, wrecz polykaja koncowki, zwlaszcza mlodziez.
Dla uczacego sie jezyka angielskiego Standard British English powinien byc drogowskazem, a rozne odmiany jezyka angielskiego raczej stosowane jako ciekawostki. Zaciekawila mnie wymowa wyrazu 'sit', ktory jest jednosylabowy i zdecydowanie slychac -y....:) - 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu |
+4 |
abmmichal - londynwarszawianka - niestety- sit / syt/. Sugeruję lekcje angielski kawałek po kawałeczku p. Marioli Gardner.
-
3 lata temu
zmieniany: 3 lata temu
|
+3 |
londynwarszawianka - Tak, masz racje, ze wymowa 'sit' jest zblizona do litery -y, czyli syt.:)
-
3 lata temu
|
+4 |
piotr.grela - Pani Mariola Gardner to bardzo interesująca YouTuberka. Jak znacie jakiś innych ciekawych Youtuberów nauczycieli angielskiego - to "zapodajcie".
-
3 lata temu
|
+3 |
piotr.grela - Ale co jest standardem w angielskiej wymowie?
Czy słówka np. library, cat, can't - Wymawiacie je tak: /ˈlʌɪbri'/, /kat/, /kɑːn/ Albo inaczej... :-) W Londynie tak ludzie wymawiają i dla mnie jest to standard. - 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu |
+2 |
londynwarszawianka - P. Arlena Witt i jej seria on YouTube "Po cudzemu" o jezyku angielskim.
-
3 lata temu
|
+2 |
londynwarszawianka - Nie ma sztywnych standardow, najwazniejszy jest zywy jezyk, czyli angielska ulica i jej mieszkancy, a zapis IPA jest tylko pomoca w nauce. :)
-
3 lata temu
|
+3 |
abmmichal - londynwarszawianka - oczywiście IPA jest a/ pomocą w nauce, oraz b/narzędziem badania języka i jego rozwoju.
Nas praktycznie pkt b/ nie dotyczy. czy napewno język ulicy +- żywy język jest najważniejszy? Wątpliwa teza. Nie podejmuję tego zagadnienia. - 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu |
+3 |
lena_p - piotr.grela ale np w j. polskim mamy gwary...
A nawet jeżeli juz będziemy korzystac z takich słowników to najlepiej najpierw słuchać normalnych native speakerów a dopiero potem ewentualnie wymowy tego słowa w jakis luźnych konwersacjach.... - 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu |
+3 |
londynwarszawianka - Moze inaczej napisze, jakiego jezyka angielskiego uczniowie ucza sie w szkole? Wiekszosc podrecznikow bazuje na angielskim brytyjskim, a dokladniej na standardzie nazywanym Received Pronunciation (nazywa sie go rowniez oksfordzkim angielskim lub BBC English) i o tym standardzie pisalam, ze jest on drogowskazem dla uczacych (matryca jezykowa).
Nazwalam angielski 'zywym jezykiem' gdyz kazde panstwo ma swoje nalecialosci jezykowe np. Irlandia, Australia czy Ameryka i to nalezy wziasc pod uwage w czasie nauki jezyka. Nie uczymy sie roznych dialektow (gwar), traktujemy je jako ciekawostke i dodatek kulturowy np. londynski Cockney. - 3 lata temu |
+2 |
lena_p - czyli jako standart w nauce języka angielskiego powinniśmy traktować język ulicy +"zywy" oraz "BBC english?
-
3 lata temu
|
+3 |
piotr.grela - Warto się nauczyć wymowy IPA i jest to bardzo łatwe, tylko, że żaden słownik nie jest doskonały ma tylko jedną wymowę...
Dobrze, powiedźcie mi proszę, zapiszcie fonetycznie jak wymawiacie takie słowa jak: cat, bless you, often. - 3 lata temu |
+3 |
piotr.grela - U Pani Arlety Witt dominuje wymowa amerykańska, podejrzewam, że skończyła amerykanistykę... Kiedyś lubiłem jej vlogi ale trochę wyciskanie kitu :-)
-
3 lata temu
|
+4 |
piotr.grela - A ja tak:
cat- /kat/ /kaʔ/ W modern RP æ motylek, dźwięk Ash jest zastąpiony dźwiękiem "a". Źródło słownik: lexico.com działający na bazie Oxford Dictionary Chyba po "c" powinna być aspiracja bless you- /bles' jiu/ / bleśju/ / bleśya/ often- /ˈɒf(ə)n/ ale królowa Eliżbieta II wymawia to słowo jak: "/ˈɒrf(ə)n/" - 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu |
+4 |
londynwarszawianka - Lena p, kazdy jezyk jest jezykiem zywym, gdyz sie zmienia na przestrzeni wiekow, powstaja nowe wyrazy, ktore wchodza do uzytku codziennego. Uczymy sie wspolczesnego jezyka angielskiego, jedni BrE inni AmE.:)
-
3 lata temu
|
+3 |
![]() | abmmichal |
piotr.grela - Ta Pani Mariola Gardner polecana przez Ciebie Michał bardzo fajnie i z sensem mówi.
Przynajmniej nie denerwuje mnie jak Arlena. - 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu |
+3 |
abmmichal - Tak pani Mariola to nie byle kto. Uczy dźwięki angielske porównując z dźwiękami polskimi.
Poza tym bardzo mi odpowiada jej dzielenie się doświadczeniem tłumacza. Jest bezcenne dla mnie, nie wszyscy tego szukają i potrzebują. Jej lekcja o przekleństwach wyczerpuje prawie cały kurs Dirty English. Poznaje się co potrzebne, bez dużej ilości słów niepotrzebnych, nazbyt naturalistycznych. To nie oznacza iż całkiem jestem przeciw kursowi Dirty English. - 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu |
+2 |
piotr.grela - Dobrze, że jest ktoś kto po polsku jak Pani Mariola mówi o wymowie brytyjskiej. Gdybym to ja wiedział na początku mojej przygody z nauką angielskiego.
Pamiętam jak w latach 80 poszedłem do biblioteki aby wypożyczyć książkę do nauki angielskiego i był jakiś jeden podręcznik do nauki amerykańskiego, bez kaset :-( - 3 lata temu |
+3 |
piotr.grela - Dobrze, że jest ktoś kto po polsku jak Pani Mariola mówi o wymowie brytyjskiej. Gdybym to ja wiedział na początku mojej przygody z nauką angielskiego.
Pamiętam jak w latach 80 poszedłem do biblioteki aby wypożyczyć książkę do nauki angielskiego i był jakiś jeden podręcznik do nauki amerykańskiego, bez kaset :-( Za to dzieł Lenina i Marksa było ... zbyt wiele. - 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu |
+2 |
abmmichal - l. m. e, pod dostatkiem po rosyjsku, angielsku, lub polslu. Ciekawe oryginałów niemieckich nie widziałem.
-
3 lata temu
|
+1 |
![]() | abmmichal |
L | londynwarszawianka |
![]() | abmmichal |
jerzy_pozoga - Hi Michał? A co ty taki CIĘŻKI? A "londynwarszawianka" napisała tobie wyraźnie > szukaj w LUCY na youtube !
-
3 lata temu
|
+1 |
abmmichal - Dziewczyna wszystko zrobiła bardzo dobrze, miło mi czytać jej posty.
Znam dobrze tę lekcję Lucy. O tej wymowie ładny komentarz przedstawiła na engvid.com Emma, utalentowana nauczycielka. - 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu |
+2 |
londynwarszawianka - Emme znam chyba najmniej, moi ulubiency to Ronnie & Alex, warto wspomniec takze Gill as a real Londoner.
-
3 lata temu
|
+2 |
![]() | piotr.grela |
abmmichal - dobry komentarz Piotrze o wymowie, i kastowości społeczeństwa brytyjskiego.
Chciałbym coś więcej napisać, ale to odbiegłoby od tematu, chyba? - 3 lata temu |
+4 |
abmmichal - Piotrze, zaskoczyło mnie Twoje zaufanie do mnie. Napiszę, ale to już będzie lingwistyka-stosowana, język a rozwój człowieka.
Dlaczego cenię Brytoli, bo z jednej strony tak zasklepieni w swojej kaście ( odzwierciedla to język) a jednak powoli wolniej niż po kawałeczku Pani Gardener, tradycja tj. kultura jest modyfikowana, język się mądrze się zmienia. Przypatrcie - 3 lata temu |
+3 |
lena_p - Czyli... w zasadzie wymawiane "t" w "often"itp. jest to taki zmodyfikowany język?
-
3 lata temu
|
+2 |
londynwarszawianka - Trafilas w sedno tzn. ze jezyk jest zywy i zmienia sie, spotkalam osoby, ktore wymawialy "t" w "often" oraz osoby, ktore pomijaly "t":-)
-
3 lata temu
|
+2 |
lena_p - okej czyli traktujemy taką nadwymowe jako zmodyfikowany język i w zalezności od "gusta" możemy jej użyć lub nie?
-
3 lata temu
|
+2 |
londynwarszawianka - Twoj wybor, gdyz obie wersje wymowy wyrazu 'often' sa poprawne. Nastepnym przykladem jest slowo 'advertisement', inna wymowa jest w BrE i w AmE, mozna sprawdzic w Cambridge Dictionary.
-
3 lata temu
|
+2 |
P | patryk.galazka |
L | lena_p |
piotr.grela - lena_p przez długi czas wymawiałem "s" w wyrazach /island/, /isle/ :-)
Limitation of IPA - Dlaczego IPA jest niedoskonałe: https://youtu.be/HwaFYnfxot8 AmE David Tuggy - 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu |
+2 |
lena_p - a ja od początku uczyłam się pomijać tą literę, z a każdym raze kładli na to ogromny nacisk, pewnie przez tzn. przez mnie "Odmiane do nauki" czyli BBC english... no np. diki wymawia to dokładnie tak jak ja:
/ailend/-island /ail/- isle - 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu |
+2 |
![]() | abmmichal |
lena_p - Pytanie tylko, czy aktorzy nie wymawiają danych słów zgodnie z jakąś odmianą tego regionu...
-
3 lata temu
|
+3 |
![]() | abmmichal |
londynwarszawianka - Dobre podsumowanie tematu o IPA, ktore jest wazna pomoca w nauce oraz o cwiczeniu wymowy. Ogladajac filmy angielskojezyczne z roznych stron; brytyjskie, amerykanskie czy australijskie zapoznajemy sie z inna wymowa i akcentem co pozwala nam osluchac sie z jezykiem.
Przychodzi tutaj na mysl fraza; Practice makes the master. Praktyka i powtarzanie w nauce jezyka sa jedna z najwazniejszych zasad do osiagniecia danego poziomu jezykowego, i na koniec cos o pokochaniu jezyka; Jezyk milowac to go stosowac, czego zycze wszystkim tutaj uczacym sie, wielu sukcesow oraz wytrwalosci... - 3 lata temu |
+3 |
![]() | abmmichal |
londynwarszawianka - Nowy watek bedzie potrzebny, cause to keep everything in order.:)
-
3 lata temu
|
+4 |
jerzy_pozoga - Hi Michale, ja Jerzy jestem kiepski w gramatyce ale wszelkie wątpliwości biorę pod uwagę. I jestem wdzięczny wszystkim biorącym udział w tej konwersacji przez ciebie zainicjowanym. A dawno temu, po egzaminach ( moje 45%) na U.Wr. pani profesor zapytała mnie "czy zależy mnie na uczeniu się dyftongów ?" . Jeszcze wtedy nie wiedziałem , co to jest !?! Hm... Pozdrawiam. Dzięki.
-
3 lata temu
|
+3 |
jak się uczyć żeby coś zostało w głowie . nie mogę zapamiętać 60 pdstawowych słów z pierwszej lekcji
Problem z wymową jezyka Angielskiego oraz Polskiego
rozumienie, oryginalnych fragmentów angielskich ( listining skills)