ZALOGUJ SIĘ

czy angielski jest prosty bo mi jest go sie ciezko nauczyc ucze sie go juz 5 lat

14 lat temu
P
Progost2

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

Ten angielski to jest bardzo prosty, jak również nie jest całkiem prosty :)
Im bardziej w las, tym więcej drzew :)
Za daleko w ten angielski to lepiej nie wchodzić, może że musisz :)
Bardzo dobrze do perfekcji te najważniejsze czasy i formy i ok. 5 tys. wyrazów i już jest bardzo dobrze :) a tamto reszte samo przyjdzie ;)
Z
zenstef
lepsi1 - Zenku masz całkowitą rację:)Ja im więcej się zagłębiam tym większe mam uczucie że się cofam a nie posuwam do przodu. Myślę że samozaparcie jest ważne no i oczywiście jakaś motywacja też jest dodatkowym plusem. Pozdrawiam serdecznie:) - 14 lat temu

gramatyka jest dość prosta, prawie nie ma przypadków, liczba mnoga prawie zawsze to końcówka "s" itd. - jest wiele rzeczy sprawiających, że angielski jest dużo łatwiejszy niż inne języki

niestety pozostaje pisownia, która jest tak trudna, że rodowici Angole nie umieją poprawnie pisać, ja uczę się angielskiego, a często się zdarza, że liepiej wiem jak się co pisze niż moi znajomi Anglicy, z który wielu ma wyższe wykształcenie - pisownia angielska nie ma prawie żadnych reguł
Bilberry
Hermenegilda - 'liepiej' - tia, bez komentarza. - 14 lat temu

Angielski jest łatwym językiem, o ile uczysz się go z "żywej mowy" - z książek, tv, od anglojęzycznych znajomych. Bardzo łatwo porozumieć się w tym języku mając jedynie minimalny zasób wiedzy. Dużo słówek + minimum gramatyki oznacza całkowitą płynność w porozumiewaniu się.

Bo gramatyka wcale nie jest prosta - im więcej jej poznajesz, tym bardziej zastanawiasz się czy mówisz poprawnie i masz większe wątpliwości. Tymczasem, jakbyś posłuchał amerykanów - większość z nich używa minimum gramatyki, robią błędy językowe - jednak nikt im przecież nie powie, że nie potrafią mówić po angielsku ;)

Z językiem polskim jest podobnie: Ile osób mówi "poszłem" albo "wziołem"? A to tylko czubek góry lodowej, bo chociażby czytając główne artykuły na onecie można się doszukać miliona błędów: literówki, złe odmiany, mieszanie czasów, etc.

Generalnie: Staraj się jak najwięcej obcować z językiem, a naukę "książkową" traktuj jako uzupełnienie wiedzy.
C
canela