kamila.zet Pracownik eTutor |
piotr.grela |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
J | JL245 |
piotr.grela |
Marcin48 |
abmmichal |
piotr.grela - Moim zdaniem wszystko jest możliwe tylko czas nas ogranicza. Im starszy się robię tym szybciej czas mi leci...
-
2 lata temu
|
+4 |
K | kawa_arabska |
Marcin48 - Możesz spròbować mojej metody, KAWA_ARABSKA. Codziennie przepisuję artykuł w obcym języku - słowo w słowo. Już tak ponad dwa miesiące. Masz wtedy prawdziwe wzorce czerpane od dziennikarzy i je przyswajasz poprzez przepisywanie.
-
2 lata temu
|
+5 |
abmmichal |
Marcin48 - Abmmichal, wybieram sobie artykuł i przepisuję od początku do końca. Jak czuję, że np. przez zmęczenie trudno by mi było przepisać długi artykuł, to wybieram krótki. Tylko trzymam się zasady, żeby przepisać cały (w ten sposób naśladuję początek, rozwinięcie i koniec).
Dobór tekstów robię według tego, co na daną chwilę chcę przepisać, intuicyjnie. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+3 |
kamila.zet Pracownik eTutor |
dominik_wolowik |
londynwarszawianka - Nauka drugiego jezyka to chyba bardziej wynika z pasji poznania innej kultury, czy z fascynacji kuchnia danego narodu.
Tutaj zgadzam sie z @kamila.zet na ten temat :) Ogladajac seriale koreanskie, czy japonskie poznalam podstawowe zwroty w tych jezykach. Uwazam, ze to jest takie ‘kawaii’ :) Kawaii - means ‘urocze’ (as adorable/cute might be related to the item or the person). Przyklad zdania, ktore mozna czesto przeczytac w komentarzach np. na YouTube: She is so kawaii. - Ona jest taka urocza. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+4 |
lechatgris - @londynwarszawianka
To prawda, że dzięki serialom można nauczyć się wielu zwrotów. Od kiedy obejrzałam kilka japońskich produkcji, to po przyjściu do domu witam kota, mówiąc "tadaima", a przed jedzeniem "itadakimasu". ;) Natomiast jeśli chodzi o koreański, to wprawdzie rozpoznaję odpowiedniki dziękuję, przepraszam, dobrze itp., ale nie umiałabym powtórzyć. Bardzo dużo tych samogłosek mają! - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+2 |
londynwarszawianka - Ogladajac seriale z roznych zakatkow swiata mamy mozliwosc poznania podstawowych zwrotow, przewaznie tych grzecznosciowych.
Czesto tak jak @lechatgris, uzywam zwrotow japonskich np. ‘arigato’ - dziekuje, albo ‘konnichiwa’ - dzien dobry! Te skojarzenia serialowe sa mile i zostaja w pamieci na dluzej :) - 2 lata temu |
+2 |
L | lechatgris |
londynwarszawianka - Gdzies czytalam artykul, ze nauka dwoch jezykow obcych powinna opierac sie na zasadzie:
Pierwszy jezyk, jako ten trudniejszy, a drugi jezyk, jako ten latwiejszy. Wtedy mamy dobrze ustawione, ktory jezyk jest dla nas priorytetem. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+2 |
dhuode - Zgadzam się z tym, co napisałaś. Eksperci oraz osoby posiadające doświadczenie w nauce większej ilości języków odradzają jednoczesne uczenie się dwóch języków z tej samej grupy od podstaw.
-
2 lata temu
|
+2 |
londynwarszawianka - Eksperci wiedza lepiej :)
Jeden jezyk jako wiodacy, a drugi bardziej dla zabawy. - 2 lata temu |
+2 |
dhuode - Nie do końca to miałam na myśli :)
Można uczyć się więcej niż jednego języka na "poważnie", po prostu nie należy wybierać od podstaw dwóch z tej samej grupy językowej. Czyli jeżeli zaczynamy od podstaw, to np. angielski i francuski zamiast angielskiego i niemieckiego, a kombinacja angielski/niemiecki raczej wtedy, gdy jeden z nich jest już bardziej zaawansowany. - 2 lata temu |
+1 |
dhuode - Inna kwestia to taka, że uczenie się 2 języków "na poważnie" wymaga dobrego planowania i organizacji, niezależnie od tego, do jakiej grupy należą.
-
2 lata temu
|
+2 |
londynwarszawianka - Rozumiem. Wybor jezyka jest wazny, jako dana kombinacja.
Oczywiscie w celach zawodowych i nie tylko mozna uczyc sie dwoch jezykow ‘na powaznie’, ale organizacja tego to juz jest wyzszy poziom. Pisalam bardziej o tym, ze wybor drugiego jezyka jest czesto w celach hobbistycznych, czyli nastawienie do nauki jest inne. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+2 |
Sugestia abonamentu obejmującego wiele języków na platformie
Jak przejść z nauki języka angielskiego do niemieckiego?
Języki dalekowschodnie - japoński, chiński... Są w planach?
Bardzo lubię słuchać rosyjskie wiadomości, jest to zupełnie inna propaganda niż polska czy brytyjska.
Gdy mam trochę wolnego czasu to używam aplikacji: "Hello Chinese".
Szkoda, że znam tylko parę chińskich znaków.
To 美国 - znaczy piękny kraj czyli Ameryka :-)
Język chiński i arabski to przyszłość, mógłby Etutor podjąć współpracę z Panem Konradem Adamczykiem z Oleśnicy i stworzyć kurs do nauki chińskiego.
Wielu ludzi bogatych w USA i w Wielkiej Brytanii wysyła swoje dzieci na kurs języka chińskiego. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu