J | jastrzebski94 |
F | Foxymf |
jastrzebski94 - ja naprawdę bardzo chetnie ale, zeby co kolwiek zrozumiec z tych podcastow czy filmow trzeba miec jakas podstawe a doskonale wiem ze jej nie mam bo juz nie raz nie jeden obcokrajowiec probowal zemna rozmawiac podczas kurs... ne rozumiem, stresuje mnie to i wtedy juz w ogole : P stad tez te pytanie bo w pracy u mnie bywa, ze stoje na postoju nawet i z godzine, wiec wolal bym te godzine spedzic tutaj a nie wiszac na telefonie czy ogladajac filmiki na yt.
-
5 lat temu
|
+1 |
ang-nsw - Aby rozumieć trochę podcasty powinieneś przerobić poziom A1 i A2 co najmniej. Piętnaście minut dziennie na naukę to stanowczo za mało na Twoim etapie. Musisz codziennie starannie przerabiać wszystkie zaplanowane powtórki i przerabiać nowe lekcje dodając odpowiednią ilość nowych słówek. Nie za dużo, aby nie ugrząźć w nadmiarze powtórek. Ja dodaję 3 do 5 zależnie od stopnia trudności. Przerabianie nowych lekcji do momentu dodania 3 - 5 nowych słówek daje stabilną ilość zaplanowanych powtórek, która wynosi 50 - 60 dziennie. Przy takiej ilości powtórek trudno zniechęcić się do systematycznej nauki.
-
5 lat temu
|
+3 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
B | budyn1211 |
![]() | abmmichal |
piotr.grela - Zgadzam się z Michałem, 15-minut ale codziennie. Nawet języka polskiego uczymy się przez 18 lat obcując z nim prawie 24h na dobę.
Po 10 lat z Etutorem potrafię wszystko zrozumieć co czytam po angielsku, napiszę do co chcę samemu do angielskich urzędów, nawet angielskiej skarbówki. Rozumiem większość ze słuchu, (mam jeszcze problem z innymi rodzajami angielskiego niż BBC English - tj. Cockney, MLE czy Estuary English) potrafię się bez problemu dogadać na każdy temat, nie szukam w głowie słówek i zwrotów tylko automatycznie je wypowiadam. Teraz pracuję nad tym aby lepiej i bardziej naturalnie mówić... - 5 lat temu zmieniany: 5 lat temu |
+1 |
F | Foxymf |
B | b8qab755rjbupkiss.m |
![]() | abmmichal |
ang-nsw - "...jeśli nie będzie on tylko przerobiony, a kilka razy przepracowany...". Właśnie zbliżam się do końca A2 i zastanawiam się, co dalej - przepracować ponownie A1 i A2, czy przerabiać B1???
-
5 lat temu
zmieniany: 5 lat temu
|
-1 |
piotr.grela - Spróbuj lecieć dwuwątkowo:
1. Wątek leksyka - poziomy B1, B2, C1, C2 2. Gramatyka - wróć do najtrudniejszych zagadnień z poziomu A1, A2 i powoli, bardzo powoli przerabiaj gramatykę na poziomie B1. Do tej pory mam problemy z niektórymi zagadnieniami gramatycznymi na poziomie B1 i B2. Znam je pasywnie, wiem, że występują ale wciąż ich nie używam aktywnie. Teraz gdy coś oglądam, czytam staram się zwrócić uwagę na: - jaki czas jest użyty w zdaniu zwłaszcza czasy przeszłe - present perfect, present perfect continuous - bo to są czasy trudne - konstrukcje strony biernej popularne w języku angielskim - conditionale - tryby warunkowe - inne nietypowe konstrukcje zdań np. elipsy - pominięcia - 5 lat temu |
+1 |
parseq - Można lecieć jedną nową lekcję B1 i jedną-dwie powtórkowo z A2 (ewentualnie z ostatniej jednej trzeciej A1).
Właśnie do takich powtórkowo-utrwalających zastosowań potrzebny jest mechanizm losowo generujący (już istniejące) pytania z testów lekcyjnych dla definiowalnego zakresu materiału. A w razie niepowodzenia podający numer lekcji, z której błędnie rozwiązane zadanie pochodzi. Myślicie, że się kiedyś doczekamy? - 5 lat temu zmieniany: 5 lat temu |
0 |
![]() | sylwia.kulak |
parseq - Im więcej tym lepiej, ale niekoniecznie efektywnie.
Kto nauczy się więcej: - uczeń ___zwykłej___ klasy (3 lekcje tygodniowo przez 4 lata), - uczeń rozszerzonej klasy (6 lekcji tygodniowo przez 4 lata)? Wiadomo! Jednak nie każdy już wie, że klasa rozszerzona daje atestowane(!) 4x więcej umiejętności! Wniosek: dużo lepiej uczyć się 6 lekcji tygodniowo przez rok, niż 2 lekcje tygodniowo przez 4 lata. - 5 lat temu |
-1 |
piotr.grela - Czegokolwiek byśmy się nie uczyli, wiedza wymaga powtarzania, utrwalania i pogłębiania. Nic nie jest stale, wszystko się zmienia...
-
5 lat temu
|
+4 |
Bardzo chcę nauczyć się angielskiego ale jestem wielkim LENIEM
A1 po zmianach, moje odczucia, prośba o Wasze opinie
Nowy wygląd tematów lekcji jest już coraz bliżej :-)
Jesteś w bardzo dobrej sytuacji: masz czas. Chociaż w zmiennej ilości i porze, ale jest to cenny zasób i łatwy do zagospodarowania. Polecam Ci używanie tabletu z przeglądarką zamiast telefonu, jeśli przetestujesz swoją wytrwałość. To ona jest kluczowa.
Obawiam się, że bez zmiany nastawienia ze sprintera na maratończyka, nic Ci nie wyjdzie. To trzeba twardo stwierdzić i nie spychać potem, że platforma była do niczego. - 5 lat temu