ZALOGUJ SIĘ

problemy z parami life - live; site - side oraz see

7 lat temuostatnia aktywność: 7 lat temu
Witam
Wiem że w słowniku są wyjaśnienia tych słów ale kurcze zawsze strzelam kiedy którego użyć. Czy ktoś łopatologicznie może mi to nakreślić:
takie pary:
life - live
site - side

i jeszcze takie z see
see znaczy widzieć ale i rozumieć. czy zawsze jeżeli chcę powiedzieć że coś widzę muszę użyć "can" ?
np I can see it --> widzę to ( no bo przecież "I see" znaczy rozumiem)

czy można powiedzieć "I don't see it" czy raczej zawsze "I can't see it" w znaczeniu nie widzę tego

dzięki z góry za uporządkowanie mojej wiedzy
M
mike1309

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

Ja bym w pierwszym przypadku pomogla sobie skojarzeniami. Life- życie. Wyobraź sobie dr Albana jak śpiewa "It's my life" :D melodia wpada w ucho, łatwo skojarzyć Life- życie, to jest moje życie. I wtedy wiesz ze to drugie słowo znaczy co innego, bo "life" jest juz zarezerwowane.
Takie skojarzenia najlepiej ułożyć samemu, bo wiesz co Ci najbardziej zapadnie w pamięć, najlepiej użyć czegoś zabawnego, co bez trudu sobie przypomnisz.
chinyere
mniszka - Dokładnie, musisz sobie ułozyć zdania z tymi słówkami. Poszukaj tez piosenek, gdzie te słowa są w tytule lub refrenie. - 7 lat temu zmieniany: 7 lat temu

Chinyere ma rację. Najlepiej uczymy się rzeczy, które mają bezpośrednie odniesienie do nas, do otoczenia, są śmieszne/ straszne (generalnie wzbudzają jakieś emocje). Dobrym sposobem jest również rozpisanie sobie charakterystycznych zdań wraz z tłumaczeniami (oraz codzienne powtarzanie). Z czasem taka systematyczność przerodzi się w pamięć mechaniczną. Powodzenia :)
aga.p
Pracownik eTutor

Moze poprzez muzyke Ci sie uda: Opus "Life is life" - https://www.youtube.com/watch?v=pATX-lV0VFk
Guns N' Roses - Live And Let Die - https://www.youtube.com/watch?v=6D9vAItORgE
piotr.grela