ZALOGUJ SIĘ

Dlaczego mówimy "in the country" w przypadku wsi, a "in a big city" w przypadku dużego miasta?

11 lat temuostatnia aktywność: 11 lat temu
I live in the country.
I live in a big city.
Dlaczego w pierwszym zdaniu używamy the, a w drugim a przed określeniem miejsca?
z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)
M
mevia

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 5

The country -wieś
ipon

Witam.
Tak więc w przypadku rzeczy określonych, jedynych w swoim rodzaju, piszemy the, natomiast pisząc lub mówiąc o rzeczach nieokreślonych, piszemy a. Wracając do pytania. I live in THE country, ponieważ jesli chodzi o daną wieś jest jedyna w swoim rodzaju, niepowtarzalna. I live in A big city, bo mówiąc o dużym mieście, nie wiemy o które chodzi, a dużych miast na świecie jest sporo. :)
Mam nadzieję że pomogłam,
Pozdrawiam, akunderak1. :) ;)
akunderak1
11 lat temuzmieniany: 11 lat temu

Dlatego, że 'country' to okolica wiejska, gdzie znajdują się pola, farmy itd. Wieś jako taka to 'village' i wtedy też jest 'in a village'.
zaz2013

askawska

Z in the country (na wsi, w wiejskiej okolicy) jest tak jak z in the woods (w lesie). Też nie mówimy o jaki las chodzi, tylko o pewien obszar, gdzie rosną drzewa. Takie wiejskie okolice można nazwać też 'rural area', w odróżnieniu od miast ('urban area').
Natomiast 'miasto' - town czy city oraz 'wieś' - village to odrębne i ograniczone jednostki terytorialne, posiadające granice. Dlatego może być:
"I come from a village" - Pochodzę ze wsi.
"The village was overpopulated" - Ta wieś była przeludniona.
"I was brought up in the village" - Wychowałem się w tej wsi.
Z kolei 'country' (również 'countryside', chociaż są drobne różnice w użyciu) nie jest jednostką posiadającą granice, jest to raczej region, miejsce. Po polsku też mówimy: 'Pojechał na wieś', 'wiejska droga' (nie precyzując jaka to wieś) właśnie w znaczeniu "country".
zaz2013
11 lat temuzmieniany: 11 lat temu