N | natys |
M | mojzu |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
M | mojzu |
ewa159 - Otóż to:-)
Dobrze jest to zapamiętać, ponieważ pojawiają się "podobne" wyrażenia, których jest o wiele więcej, a które łączą się już z Present Perfect. A tutaj mamy do zapamiętania o wiele mniej, więc wszyscy wbijamy sobie do główek: when, what time, last - Simple Past - gdy mowa o przeszłości:-) - 11 lat temu zmieniany: 11 lat temu |
|
N | natys |
mojzu - jak chcesz zbudowac cale pytanie? do tego wczesniejszego pytania chyba sie nie da
jezeli chcesz zbudowac cos w stylu np nie widzielismy sie przez 3 tygodnie (ale teraz sie widzimy) jest skutek i jest FOR charakterystyczna cecha present perfect - 11 lat temu zmieniany: 11 lat temu |
|
natys - cos w rodzaju np. kiedy ja cie widziałam ostatni raz?! albo jak jA dawno Ciebie nie widziałam
-
11 lat temu
|
|
natys - cos w rodzaju np. kiedy ja cie widziałam ostatni raz?! albo jak jA dawno Ciebie nie widziałam
-
11 lat temu
|
|
mojzu - kiedy ja cie widziałam ostatni raz? -> to jest to samo co na poczatku napisalas
When did I see you the last time? czyli o tym co wczesniej pisalismy jak jA dawno Ciebie nie widziałam -> how long ago I haven't seen you (jakos tak) present perfect, poniewaz nie widzialas ale wlasnie zobaczylas, czyli jest skutek - 11 lat temu zmieniany: 11 lat temu |
|
Zgłoszenie błędu w lekcji 160 Self-defence The passive - Present Perfect Continuous (1)
Szyk zdania Sb pay for sth in advance vs Sb pay in advance for sth
"You have as few clothes as I have". - czy poprawnie?
wyrażenie Do you know when she will be back?
Jak powiemy poprawnie: "at weekends" czy "on weekends"?
is czy are w przypadku słowka news? i dlaczego