ZALOGUJ SIĘ

Jeszcze raz powtórki!!! sprawa kluczowa, ważna wcale nie taka prosta

4 miesiące temuostatnia aktywność: 3 miesiące temu
Jeśli powtórki - wszelkiego rodzaju, są prowadzone poprawnie; ilość i częstotliwość, to postępy w nauce na pewno zauważymy.

Jednorazowe przerobienie kursu to za mało. Myślę, że dwukrotne przerobienie kursu w okresie 3-3,5 lat pozwoli osiągnąć relatywnie trwały postęp.

Nie jest dobrym rozwiązaniem jednorazowe przepracowanie kursu. Popełniłem ten błąd. Dzisiaj żałuję.

Nauka od zera do C1 włączie plus różne proponowane dodatki.

Cieszyłbym się z Waszych uwag.
abmmichal

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Zgadzam się absolutnie z tym, że jednorazowe przerobienie kursu nie wystarczy. Aktualnie przerabiam hiszpański na poziomie A1, idzie mi bardzo powoli (brak czasu, brak wystarczającej motywacji?), a i tak mało zapamiętuję z notatek gramatycznych i językowych. Ze słówkami lepiej - te powtarzam systematycznie w rytmie określonym przez algorytm, ale staram się zbyt dużo na raz nie dodawać (wiele początkujących osób popełniło taki błąd, a później nie mogli wyrobić się z powtórkami) - co z kolei właśnie powoduje wolniejsze przerabianie kolejnych lekcji.

Ważna uwaga - wiek taki bliżej już emerytalnego - co na pewno ma wpływ na szybkość zapamiętywania i utrwalania materiału.
darkobo
abmmichal - U mnie problem wieku, jest taki jak u Ciebie.

Zasada 15 minut ( stosowana, gdy nie idzie nauka) jest bardzo pomocna. Uczenie się przez 15 minut bardzo dokładnie, może być owocne.

Po kilku latach z tutorem, nauczyłem się z niej korzystać ( to jest duży plus), chyba pozostanie aż "kopnę we wiadro z wodą".

Jak się zmobilizuję to opiszę moje kontretne przypadki.
Dziękuję za Twoje uwagi.
- 4 miesiące temu zmieniany: 3 miesiące temu

Co mnie zaskoczyło przy powtórce poziomów A1-A2, oraz częściowo B1 oraz B2?

Jak dużo wiedzy i praktyki językowej wywietrzało z głowy po paru latach.

Trzeba było odnaleźć dużo pokory w sobie by wykonać powtórkę z głową. Warto było. Warto było.

Dziękuję tym którzy mi kibicowali. Brakuje mi Piotra G.
abmmichal
3 miesiące temuzmieniany: 3 miesiące temu