ZALOGUJ SIĘ

Ilu języków uczycie się w jednym czasie?

zmodyfikowany: 2 miesiące temuostatnia aktywność: miesiąc temu
Jak w temacie 🙂, jestem ciekawa ilu języków uczycie sie na raz? Jakie to języki? Które warto łączyć, a które nie? Chciałabym poznać wasze opinie🙂
Arieen

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 5

Ja na przykład uczę się dwóch: angielskiego i hiszpańskiego. Choć w przypadku angielskiego trudno jest mówić o nauce - wykorzystuję etutor (przede wszystkim powtórki), aby całkiem nie zapomnieć tego, co już umiem. Jeśli czegoś się uczę, to z reguły z pytań językowych i forum. Z hiszpańskim dopiero zaczynam i idę powolutku, aby nie popełnić błędu polegającego na zbyt szybkim dodaniu zbyt dużej liczby elementów do powtórek.

Na studiach uczyłem się jednocześnie angielskiego i niemieckiego i nie uważam tego za złe rozwiązanie. Choć tego, czego się wówczas nauczyłem, jeśli chodzi o niemiecki, to już chyba w 95% zapomniałem.

Ale na pytanie, które języki warto łączyć nie odpowiem. Ja hiszpański wybrałem chyba bardziej z ciekawości (i oczywiście dzięki dobrej promocji na etutor ;) ).
darkobo
2 miesiące temuzmieniany: 2 miesiące temu

Z języków dostępnych na eTutorze nie polecam jednoczesnej nauki hiszpańskiego i włoskiego, w szczególności rozpoczynania obu od poziomu A1 - są zbyt podobne do siebie.
j_pawlowski

Nauka jest procesem indywidualnym, więc w tej sytuacji nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Uczenie się dwóch języków na raz może być mylące (a na pewno hiszpańskiego i włoskiego ze względu na wymowę). Natomiast to też może mieć swoje plusy - podobieństwa w językach mogą ułatwić zapamiętanie. Na przykład znajomość angielskiego może pomóc w nauce hiszpańskiego z powodu podobieństw w gramatyce mimo, że to języki z dwóch różnych rodzin. :)
MyroslavaRozbytska18
Pracownik eTutor

A ja aktualnie uczę się 2 - włoskiego od podstaw/A1 i czeskiego (wybrałam jako lektorat na pierwszy rok studiów). Oprócz tego znam angielski i hiszpański na wysokim poziomie i staram się cały czas doszkalać, bo uczę dzieci angielskiego, a od września też hiszpańskiego. Sądzę, że znajomość hiszpańskiego bardzo ułatwia naukę włoskiego, a znajomość polskiego - naukę czeskiego, ale rzeczywiście, czasem mam mieszaninę wszystkich języków w głowie i bywa to uciążliwe ;p
W
wirod

Aktualnie uczę się 3 języków: łaciny, greki i rozpoczęłam właśnie kurs hiszpańskiego na e-tutorze.
B
boaft