ZALOGUJ SIĘ

Jaka jest prawidłowa forma pytania "I don't have anything" lub "I have nothing"

13 lat temu
K
krzychum1

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Czy chodzi Ci o to jak utworzyć pytania do tych wyrażeń czy dlaczego w jednym jest "anything" a w drugim "nothing"?
L
lil_ly

Oba zdania znaczą: Nie mam nic/niczego.
Pytanie brzmi: Do you have anything? = Czy masz cokolwiek/coś?
Można też utworzyć pytanie z zaprzeczeniem: Don't you have anything? = Nie masz nic? (czy na pewno? sprawdź, może jednak)

Chyba że Twoje pytanie brzmi: Które przeczenie jest prawidłowe - "I don't have anything" czy "I have nothing". W takim razie odpowiadam: oba są prawidłowe.
askawska
13 lat temuzmieniany: 13 lat temu
efogt - Skorzystam z tego że odpowiadasz na to pytanie i poproszę o pomoc:) W jakim przypadku, kiedy użyjemy: Don't you have something? lub Do you have something?
Pozdrawiam serdecznie:)
- 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
askawska - Sorry, nie wiem. Zasada mówi (i Sara z Adamem też w lekcji 20), że "some" (a więc i "something") możemy użyć w twierdzeniach albo w pytaniach (a tak naprawdę propozycjach), np. Do you want/Would you like something to drink?
Z czasownikiem "have" trudno mi znaleźć kontekst, który uzasadniłby "something" w pytaniu. A "something" w pytaniu z zaprzeczeniem w ogóle wygląda dziwnie.
- 13 lat temu
efogt - Dziękuję. Właśnie tą lekcję przerobiłam i te podstawowe zasady znam, a zastanawiałam się jak to będzie w zdaniach które podałam. Dziekuję Ci za odpowiedź. - 13 lat temu