J | jolanta75 |
![]() | ipon |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
E | efogt |
ipon - Ja też tak myślę did raczej jest na pierwszym miejscu ale pozostawiam to ocenie bardziej doświadczonym Tutorowiczom.
-
12 lat temu
|
|
efogt - Właściwie to czasownik posiłkowy did może też być użyty w zdaniach twierdzących, by coś podkreślić. Np. I did study for this exam. - naprawdę uczyłem się do tego egzaminu
-
12 lat temu
|
+1 |
ipon - Ale w pytaniu Jolanty na końcu zdania jest znak zapytania.W zdaniach pytających powinno być did+podmiot+czasownik w bezokoliczniku.
-
12 lat temu
|
|
Ewelina79 - W lekcji, którą jolanta75 przerabiała pojawia się materiał i jest wszystko wyjaśnione:
https://www.etutor.pl/lekcje/1051/15203/?nativeLanguageCode=pl - 12 lat temu |
|
Ewelina79 - "W dialogu Adam mówi:
I did receive your e-mail. = Dostałem twojego maila. Występuje tu forma did + bezokolicznik. Formy tej używa się do zapewnienia, że coś na pewno zostało zrobione. Najczęściej używa się tej formy w momencie, kiedy nasz rozmówca nam nie wierzy lub kiedy chcemy koniecznie podkreślić, że coś się wydarzyło. Porównaj zdania: (1) I studied for the exam last night. = Uczyłem się do egzaminu wczoraj w nocy. (2) I did study for the exam last night. = Naprawdę, uczyłem się do egzaminu wczoraj w nocy. Zdanie (1) mówi nam o wydarzeniu, które miało miejsce zeszłej nocy, czyli o tym, że ktoś uczył się do egzaminu. Zdanie (2) podkreśla, że takie wydarzenie naprawdę miało miejsce." - 12 lat temu |
+1 |
wacek6713 - Ewelina79, bardzo ładnie to wytłumaczyłaś, ale w zadanym pytaniu wszystko rozbija się o znak zapytania na końcu zdania, chyba, że to pomyłka i miał dotyczyć zadanego pytania a nie tego zdania.
-
12 lat temu
|
|
![]() | wacek6713 |
Czy mając 54 lata dam radę nauczyć sie języka angielskiego?
przydałyby mi się materiały na temat czasownika GET