ZALOGUJ SIĘ

Czy anglicy mówią z takim akcentem jak na powyższych nagraniach ?

12 lat temuostatnia aktywność: 12 lat temu
W
wdluzewska
DAD - No... tak. Tak właśnie wymawiają alfabet o który pytasz... - 12 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Gdzieniegdzie mogą być lekkie różnice w wymowie, jest to spowodowane regionem. Tak jak w Polsce, na sląsku, pomorzu, zamojszczyźnie można wsłuchując się poznać akcent nawet przy pojedynczych literach, tak i w U.K.

Pozdrawiam:)
K
krzys91s
DAD - Tak z ciekawości, daj przykład takiej litery, którą wymawiają inaczej na śląsku.

btw: Jestem ze śląska...
- 12 lat temu
krzys91s - różnica miedzy wymową jest w wielu samogłoskach np. miedzy zamojszczyzną a śląskiem. mówie o akcencie! akcent to np. wydłużanie dźwięku. - 12 lat temu
DAD - Zaręczam że potrafię poprawnie mówić po polsku i na serio nieźle potrafię "godać po slonsku". Alfabet jednak wymawiam tak samo.

Dlatego proszę o podanie przykładów o których pisałeś. Ja pytam na serio z ciekawości. Mogę się dowiedzieć na jakiś przykładach? Podkreślanie wypowiedzi wykrzyknikiem, jest tutaj zbędne.
- 12 lat temu
futbolowa - Może chodzi np. o: http://www.gwarypolskie.uw.edu.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=234 ?

Albo o zaciąganie? Studiowałam z paroma osobami ze Śląska i często zamiast 'j' wymawiały 'ji' np. 'fajine' (fajne).

Dla obcokrajowca mogłoby to być trudne do ogarnięcia, gdyby raz słuchał tego, a raz czego innego ;)
- 12 lat temu
DAD - Czym innym jest artykułowanie samych liter alfabetu, a czym innym jest wymawianie pełnych słów. Sama dałaś przykład ze słowem 'fajinie'. Gwara składa się z przeciągania, zbijania liter w określonych wyrazach. Wątek dotyczy wymawiania alfabetu.

Gwara to ciężka sprawa ;) http://www.youtube.com/watch?v=sM45TACI4H4
- 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu
futbolowa - Oj tam, staram się po prostu zrozumieć intencje kolegi krzys91s ;)
- 12 lat temu

Inna jest wymowa Brytyjczykow polskiego, bangla czy innego pochodzenia, inna jest wymowa we wschodnim Londynie, gdzie jeszcze mozna uslyszec gware Hackney, inna jest wymowa w zachodniej posh Chelsea i inna jest mowa Krolowej.

Zauwazylem nawet sluchajac radia, nie mam problemu ze zrozumieniem radiostacji LBC, gdzie posluguja sie wspolczesna angielszczyzna, natomiast stare sluchowiska radiowe na BBC 4 sprawiaja mi trudnosci w rozumieniu.

Co ciekawe jest, ze jak sie rozmawialem z ludzmi z Bangladeszu, Indii, Pakistanu nigdy nie mialem problemu z komunikacja, moze to chodzi o checi lub o to, ze ludzie, ktorzy wladaja wiecej niz jednym jezykiem, sa inteligetniejsi i latwiej im sie komunikuje z innymi...
piotr.grela
DAD - Przecież w pytaniu chodzi o alfabet. Nie chodzi o wymowę i porozumiewanie się. Oczywistym jest, że jest wiele akcentów i tutaj masz rację. Autorka pytania pyta o nagrania literek alfabetu. - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu