ZALOGUJ SIĘ

Dlaczego już kilka razy zauważyłam w lekcjach, że zdanie pytające zaczyna się od You are….zamiast od Are you….?

4 miesiące temuostatnia aktywność: 2 tygodnie temu
Jak wyżej czyli: Dlaczego już kilka razy zauważyłam w lekcjach, że zdanie pytające zaczyna się od You are….zamiast od Are you….?
A
aliza1
darkobo - Podaj namiary na miejsca, w których to wystąpiło. - 4 miesiące temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

"Dlaczego już kilka razy zauważyłam w lekcjach, że zdanie pytające zaczyna się od You are….zamiast od Are you….?"
Najprostsza odpowiedź na tak zadane pytanie to: "Bo jesteś spostrzegawcza". Ale domyślam się, że nie o to chodziło.
A dlaczego niektóre zdania pytające zaczynają się od "You are ...", to łatwiej będzie powiedzieć/napisać znając całe zdanie, które tak się zaczyna. A jeszcze lepiej, gdy będzie znany kontekst takiego zdania.
darkobo
4 miesiące temuzmieniany: 4 miesiące temu

Myślę, że nie ma w tym nic magicznego - dużo zależy od sposobu wymówienia i podobnie jak u nas tak i w ENG też można zadać pytanie po prostu dobrze akcentując zwykłe zdanie twierdzące.

Tak samo jak czytając bajkę dziecku można ją tak przeczytać aby odzwierciedlać wiele zawartych w niej emocji - od strachu po radość czy gniew. Jeżeli to też nie jest dobrym przykład to polecam prelekcje Jerzego Bralczyka pt. "Jak mówić, żeby nas słuchano?" :)
pr0way
4 miesiące temuzmieniany: 4 miesiące temu

Z tego co się orientuję to w angielskim nie ma pytań intonacyjnych jak np we francuskim. Pytanie bez inwersji jest błędne gramatycznie. Istnieją dwie sytuacje, w których gramatycznie nie stosuje się inwersji to pytanie o podmiot (Who called you?) lub pytanie zależne (Can you tell me where the station is?).
MalutkaKika