ZALOGUJ SIĘ

Nowy wspaniały wodotrysk eTutora

zmodyfikowany: 4 miesiące temuostatnia aktywność: 4 miesiące temu
Szanowna redakcjo eTutora.
Dziś (4 lutego 2026) zauważyłem w lekcjach nowy przejaw kreatywności zespołu, w szczególności działu programistycznego. Otóż po wejściu na każdą kolejną stronę lekcji można zaobserwować efekt płynięcia tekstu: po wczytaniu się strony tekst przesuwa się w lewo. Nie widzę, w jaki sposób ten efekt animacji miałby korzystnie wpływać na jakość nauki zamieszczonych treści gramatycznych czy słownictwa. Jest tylko jeden: po wyświetleniu się nowej strony z tekstem moje oczy podążają za nim i to jeszcze w lewo! Przy czytaniu tekstów na nośnikach tradycyjnych, czyli książkach, w języku polskim albo innych językach europejskich oczy raczej przesuwają się w prawo i tylko przy zmianie wiersza wracają na początek po lewej. Byłbym wdzięczny, gdyby ten efekt został wycofany. Całe szczęście nikt nie wpadł na to, żeby tekst przesuwał się raz w lewo, raz w prawo, w górę albo w dół.
Jeżeli zespół nie wie, co zrobić z wolnymi mocami przerobowymi, to proponuję przejrzeć szatę graficzną eTutora pod względem wyglądu w trybie nocnym. W niektórych notatkach gramatycznych część zdań czy form odmiany czasowników zapisana jest innym kolorem czcionki, co w trybie nocnym powoduje mały kontrast tekstu względem tła.
j_pawlowski

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

Jeśli chodzi o opisany efekt „przesuwania się tekstu w lewo” po wczytaniu strony - w naszych testach nie obserwujemy takiego zachowania treści, dlatego chcielibyśmy lepiej zrozumieć sytuację. Czy mógłby Pan podać:

- na jakim urządzeniu (komputer/tablet/telefon) i w jakiej przeglądarce występuje ten efekt?
- czy dzieje się to w każdej lekcji, czy tylko w wybranych?
- jeżeli to możliwe, proszę przesłać krótkie nagranie ekranu na adres: [...]@etutor.pl

Pozwoli nam to sprawdzić, czy mamy do czynienia z błędem technicznym. Dziękujemy również za uwagę dotyczącą trybu nocnego i kontrastu kolorów w notatkach gramatycznych. Przekażemy ją do zespołu odpowiedzialnego za warstwę graficzną, żeby sprawdzić spójność kolorów i czytelność wszystkich elementów w dark mode. Pozdrawiam!
aleksandra.rosiek
Pracownik eTutor

Odpowiadam na pani pytania:
1. Opisany przeze mnie efekt przesuwania się tekstu w lewo zaobserwowałem na dwóch komputerach: jeden z systemem Windows 7 w przeglądarce Firefox 115, drugi Windows 11 w przeglądarce Firefox 147.0.3.
2. Nie będę sprawdzać tego w każdej lekcji, do której mam dostęp, ale przykładowo dzieje się to w kursie hiszpańskiego B2 temat 1 lekcja 2 oraz w kursie włoskiego A2 temat 1 lekcja 1. Podejrzewam więc, że ten efekt jest niezależny od lekcji.
j_pawlowski

Dziękujemy za przesłanie szczegółów i podzielenie się uwagami. Uprzejmie informuję, że Pana wiadomość została przekazana do naszego działu IT.

Z tego, co ustaliłam, zespół IT faktycznie pracuje nad ulepszaniem interfejsu użytkownika serwisu. Planujemy wprowadzać regularnie drobne zmiany, aby korzystanie z platformy było coraz bardziej wygodne i intuicyjne.

Dziękujemy za cierpliwość i wszelkie sugestie - są dla nas bardzo cenne.
aleksandra.rosiek
Pracownik eTutor