ZALOGUJ SIĘ

Jak nauczyć się angielskiego (Matura-2026)

9 miesięcy temuostatnia aktywność: 8 miesięcy temu
Witam , za około 6 miesięcy matura a mój poziom angielskiego jest bardzo niski , właściwie nie istnieje . Chciałbym się zapytać od czego zacząć , najważniejsze rzeczy na początku nauki żebym mógł jakkolwiek się dogadać i czy w 6 miesięcy dam radę nauczyć się i zdać maturę na poziomie rozszerzonym ? Generalnie mam dosyć dużo czasu i dziennie 1-2h to nie problem abym spędził na nauce angielskiego. Może polecacie jakieś książki , kanały na YT czy inne strony internetowe które mi w tym pomogą. Cel może nierealny abym dobrze napisał rozszerzenie ale jest mi ono bardzo potrzebne na studia i chcę chociaż spróbować.

Pozdrawiam serdecznie .
E
ETUTOR-657908254

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 1

Zaakceptowana przez pracownika eTutor
Witaj!
Myślę, że warto podjąć wyzwanie. Cel trudny ale cóż szkodzi Ci spróbować? Przede wszystkim czytaj dużo tekstów na zagranicznych stronach, słuchaj podcastów/wywiadów. Jeśli jest taka możliwość włącz sobie angielskie napisy. Sporo uwagi musisz poświęcić gramatyce i oczywiście wzbogacaniu słownictwa, czasowników frazowych, kolokacji czy idiomów.

Na początek polecam wykonanie wszystkich lekcji na Etutor.pl od poziomu B1 do C1 oraz Etutor matura.

Możesz wykonać sobie arkusze maturalne z poprzednich lat dostępne na stronie Operonu , MacMillan czy CKE. Z tego co się orientuje MacMillan oferuje także bezpłatny dostęp do maturalnego zestawu zadań leksykalnych ( po zalogowaniu się u nich na stronie). Oprócz tego skup się na rozwiązaniu dużej ilości zadań na reading i listening, use of english czy word formation. Naprawdę dużo tego masz w Internecie. Ponadto, oczywiście skup swoją uwagę na pisaniu rozprawek na różne tematy ( zarówno tu jak i na innych stronach / czy używając aplikacji możesz sprawdzić poprawność swoich pisemnych wypowiedzi).

Jeśli chodzi o książki, warto skorzystać z Oxford Repetytorium Maturzysty + Matura Booster; FCE Use of English; Destination B2 Grammar & Vocabulary.

Jeszcze dużo masz czasu. Goood luck ! :)
M
Malwa90

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.