ZALOGUJ SIĘ

pytanie gramatyczne was/were, prosze o odpowiedz

4 dni temuostatnia aktywność: wczoraj
Dlaczego w zdaniu „If I were you, I wouldn't do that” używamy „were”, skoro podmiot to „I”?

w pisoenkach nie raz eystepuje termin ,, if I was"
D
danielsteper123

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Witaj, zaciekawiło mnie Twoje pytanie, postanowiłem zagłębić się w temacie, ponieważ sam nie potrafiłem znaleźć jasnej odpowiedzi. Tu przykładowa odpowiedź od AI:

W zdaniu "Gdybym był tobą", poprawną formą jest "If I were you". Użycie "If I was you" jest dopuszczalne w potocznym języku, ale formalnie poprawne jest "If I were you".
Wyjaśnienie:
"If I were you"
wyraża stan hipotetyczny, nierealny, który nie ma miejsca w rzeczywistości. To przykład trybu łączącego (subjunctive mood) w języku angielskim, który używany jest do wyrażania życzeń, sugestii czy sytuacji niemożliwych.
"If I was you"
jest używane w języku potocznym i odnosi się do sytuacji, która mogła się wydarzyć w przeszłości, ale nie jest już aktualna.
Przykład:
"If I were you, I would study harder."
- "Gdybym był tobą, uczyłbym się ciężej." (sytuacja hipotetyczna, sugerowanie działania)
"If I was you, I wouldn't have done that."
- "Gdybym był tobą, nie zrobiłbym tego." (sytuacja potencjalna w przeszłości, krytyka działania)
Podsumowując: Chociaż "If I was you" jest powszechnie używane, to "If I were you" jest formą gramatycznie poprawną w kontekście wyrażania hipotetycznych sytuacji i sugestii.
M
Marcin4991

zgadzam się w pełni: If I were you jest po pierwsze bardziej hipotetyczne a po drugie też idiomatyka języka odgrywa tu rolę
A
adysk