A | aszucha100 |
![]() | quantum137 |
aszucha100 - Rozumiem, ze jeśli chcę zapytac dziecko, czy umyło juz zęby mogę więc powiedziec: Did you clean your teeth?
-
13 lat temu
|
|
quantum137 - Możesz tak powiedzieć, mimo że w takich sytuacjach formalnie powinno się użyć Present Perfect to Past Simple jest używany równie często w codziennych sytuacjach.
-
13 lat temu
|
+1 |
TLK - a propo lektorzy nativ zwracają uwagę,że mamy tendencje do NADUŻYWANIA ... Present Perfectu -to chyba wynik częstych zadań z zagadnień gramatycznych
-
13 lat temu
|
|
quantum137 - Być może, ale jakbym miał obstawiać to przypisałbym tą tezę amerykanom. Nie ma nic złego w poprawnym używaniu danego czasu, niech się uczą od nas hehe ;)
-
13 lat temu
|
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
![]() | tamarind17 |
slawek4 - Może się mylę ale z tego, co mi wiadomo nigdy nie stosujemy czasu Present Perfect, jeśli w zdaniu występuje okolicznik czasu dotyczący przeszłości. Poprawniej by było ,,have you cleaned your teeth?".
-
13 lat temu
|
+1 |
askawska - Chyba że jest to okolicznik czasu dotyczący okresu jeszcze nie skończonego. Np. przed południem możesz (a niektórzy nawet twierdzą, że wręcz powinienieś) powiedzieć: I haven't eaten this morning (yet). Ale po dwunastej już w Past Simple: I didn't eat this morning.
Tak przynajmniej mówią podręczniki szkolne (fakt, że optujące za odmianą brytyjską angielszczyzny). :) - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+1 |
askawska - A z "today" jest jeszcze inaczej, bo dziś się nigdy nie kończy (lub inaczej: zawsze jest dzisiaj)
-
13 lat temu
|
+1 |
🟠 [Wątek eTutora] 💬 Prompty do 🤖 ChatGPT związane z nauką języków