M | martinilk |
H | halkins |
abmmichal - possibly - technicznie jest poprawne, ale dziwnie brzmi. Poza tym chyba ... in a slightly diffrent way. Może Panie nauczycielki z Tutor sprawdziłyby zdania.
-
9 lat temu
zmieniany: 9 lat temu
|
|
halkins - Hmm... dlaczego dziwnie brzmi?
W Irlandii np. "possibly/possible" jest o wiele częściej używane w mowie potocznej niż np. wspomniane "perhaps". Oczywiście "maybe" jest najczęściej słyszalne. Pozdr. - 9 lat temu |
|
martinilk - Dzięki za odpowiedź ale wydaje mi się, ze przedstawione 3 przykłady nie są do końca poprawne, może Panie nauczycielki rozwiążą ten problem.
-
9 lat temu
|
|
kasia.szczep - Rzeczywiście w tłumaczeniu był błąd, ale został poprawiony. Zdanie powinno brzmieć "Perhaps I ought to have asked the question in slightly different terms". "Terms" nie jest błędem, ponieważ wskazuje na odpowiedni dobór słów, mimo że nie tłumaczymy tego dosłownie, bo brzmiałoby nienaturalnie. @halkins, w 1. i 3. zdaniu brakuje przyimka "in" ;-) Należy również zwrócić uwagę, że te 3 zdania są bardziej ogólne; "way"/"differently" na przykład mogą odnosić się nie tylko do użycia odpowiednich słów (jak "terms"), ale do tonu głosu. Pozdrawiam ;-)
-
9 lat temu
zmieniany: 9 lat temu
|
+1 |
halkins - @kasia.szczep @abmmichal @martinilk
Dzięki za sugestie. Zdania 1 i 3 zostały poprawione. Szczerze mówiąc wpisując te 3 zdania sugerowałem się jedynie polskim zdaniem które brzmiało "Być może powinienem był zadać to pytanie w nieco inny sposób" i zupełnie nie przyszło mi do głowy, że może tam na końcu chodzić o "odpowiedni dobór słów", ale raczej zadanie pytania po prostu inaczej. Przyznam, że dalej nie jestem całkiem przekonany do wyrażenia "different terms" w takim znaczeniu, o którym wspomniano wyżej, ale bardziej kojarzy mi się z jakimiś "innymi warunkami np. umowy". Dzięki i pozdrawiam. - 9 lat temu |
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
🟠 [Wątek eTutora] 💬 Prompty do 🤖 ChatGPT związane z nauką języków
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.