ZALOGUJ SIĘ

kiedy mówić "do" a kiedy make"?

14 lat temu
kiedy użyć słowa "do" a kiedy "make" czy make tylko
przy wykonywaniu jakiejś czynności. Jak nie popełniać błedu.
A może to słowa równoznaczne i nie ma różnicy. Czy jak popełnię błąd Angkik mnie zrozumie?
O
omegakg

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

DO przy wyrażaniu jakiejś czynności lub zadania, np.

Do the report.
Do the dishes.
Do a favour.
Do exercises.

MAKE używamy przy tworzeniu lub budowaniu czegoś, np.

Make a coffee.
Make a plan.
Making money, profit, loss.
Making a sound, a noise lub making a phone call.
G
Gabi007

Cześć.
Mi sprawia problem używanie obu cały czas. Nie raz wydaje mi się że powinno być "make" a jest "do" i na odwrót. Wykucie gramatycznej formułki na pamięć, niestety nic nie daje i najlepszym wyjściem jest chyba nauczenie się na pamięć najczęściej spotykanych zdań z tymi czasownikami. Gdyby jednak chcieć tłumaczyć to wygląda to tak:
- do: tłumaczymy jako robić lub zrobić. Znaczy on tyle co wykonywać jakąś czynność , być zajętym robieniem czegoś. Ale używać możemy go też wtedy kiedy w ogóle nie precyzujemy o jaką konkretną czynność na chodzi

What are you doing at the weekend? lub
Doing nothing is my favourite activity.

Za czasownikiem "do" z reguły pojawia się taka czynność którą podejmuje się z rozmysłem , nie coś przypadkowego. Dlatego “do” pojawia się m.in. tam, gdzie mówimy o pracy, w tym również o sprzątaniu w domu (o myciu okien czy zmywaniu naczyń).

- czasownik "make": znaczy przede wszystkim stworzyć coś czego wcześniej nie było a za nim stoi coś co powstało właśnie , jako wynik podjętej czynności. “Make” określa takie działania (niekoniecznie celowe), które kończą się stworzeniem czegoś nowego – od przedmiotów materialnych przez posiłki aż po tak abstrakcyjne rzeczy, jak uwagi czy plany na przyszłość.

Look, I made these pyjamas last autumn. What do you think?
He made a few irrelevant remarks and that was it.

Co do Twojego ostatniego pytania to przeczytałam kiedyś że jeśli wahamy się, który czasownik wybrać w danym przypadku – “do” czy “make” – bezpieczniej zdecydować się na ten drugi, ponieważ występuje on w większej liczbie kontekstów. Może ktoś jeszcze odniesie się do tego mojego ostatniego stwierdzenia, ktoś z większym doświadczeniem , czy tak rzeczywiście jest.
Pozdrawiam serdecznie.
E
efogt
14 lat temuzmieniany: 14 lat temu
efogt - P.S.Zostawiam Ci link do ćwiczeń które możesz zrobić online:http://www.better-english.com/vocabulary/makedo.htm - 14 lat temu
Ewa_G1967 - Dzięki za link!
- 14 lat temu
anulka80 - link bardzo przydatny widząc od razu co zaznaczam dobrze, a co źle w końcu załapałam o co w tym chodzi,wcześniej miałam z tym problem :) - 14 lat temu
omegakg - dzięki bardzo mi pomogłeś - 14 lat temu
efogt - Dzięki wszystkim za dobre słowo:)Super ze link się przydał. Strona zawiera różne zagadnienia gramatyczne, wystarczy kliknąć okienko na samym dole strony ćwiczeń:) Pozdrawiam wszystkich serdecznie:) "Omegakg" , jestem kobitką:) - 14 lat temu