M | miromi13 |
wacek6713 |
miromi13 - Dziękuje, zrozumiałam, ale to zdanie jest z "powtórek" więcprzyjmuje ze chodzi o kolejność zdarzeń.
- 10 lat temu |
+1 |
ewa159 - @miromi13
Sprawdziłam, zdanie faktycznie jest z powtórek, ale to nie ma znaczenia, bo w tego typu zdaniach zawsze chodzi o kolejność zdarzeń. :-) - 10 lat temu |
+2 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
E | ewa159 |
ewa159 - Gdyby ktoś chciał dodać jeszcze coś od siebie, zachęcam do uzupełnienia mojej wypowiedzi:-) Nie wyczerpałam tematu, a warto by było (tak mi się wydaje) napisać coś o before w zdaniach, w których mamy do czynienia z następującymi po sobie zdarzeniami+stanami, ale i też o "completion". Nie chciałabym znowu przynudzać w odcinkach, co wcześniej miało miejsce, więc proszę chętnego(ą) o ewentualne uzupełnienie tematu.
-
10 lat temu
zmieniany: 10 lat temu
|
+2 |
wacek6713 |
zaz2013 |
wacek6713 - Zaz2013, wątek tego komentarza przeniosłem do odpowiedzi, bo był za długi, a jakoś nie wychodzi mi jego usunięcie.
-
10 lat temu
zmieniany: 10 lat temu
|
+1 |
zaz2013 |
zaz2013 |
zaz2013 |
zaz2013 |
wacek6713 - Szczerze powiedziawszy ja dalej nie rozmuiem co jest błednego w tym stwierdzeniu:"W innym przypadku, gdy chcesz pokreslić kolejność wydarzeń, oczywiście Past Perfect."
Wiadomo, że tEmat jest szerszy i po prostu nie rozwijałem go dalej, nie pisałem w jakich przypadkach i sytuacjach. Natomiast wy sugerujecie, że gdybym zmienił wyraz "oczywiście " na np. "możliwe jest użycie", wtedy by było OK? Jesli tak, to P.P. staje sie tylko możliwością, więc w wiekszości przypadków(przynajmniej wsród osób o nizszym stopniu zaawansowania) zostanie użyty P.S. gdyz nie jest tak skomplkowany jak P.P. - 10 lat temu zmieniany: 10 lat temu |
+1 |
zaz2013 - Wacku, chodzi o to, że nie zawsze gdy chcesz podkreślić kolejność wydarzeń stosujesz czas Past Perfect. Twoja odpowiedź sugeruje, że w każdym takim przypadku trzeba użyć PP, dlatego jest błędna.
-
10 lat temu
|
+3 |
wacek6713 |
zaz2013 |
wacek6713 - W takim razie nie nie pozostaje mi nic innego jak przeprosić użytkowników za wprowadzenie w błąd. Proszę, nie czytajcie mojego pierwszego postu w tym temacie, gdyż WYPOWIEDŹ JEST BŁĘDNA!
-
10 lat temu
|
|