S | solko |
As używamy, gdy coś funkcjonuje jako coś innego albo gdy mówimy o czyjejś pracy. Jest to wyjątek, ponieważ zazwyczaj po as nie używamy samego rzeczownika.
We use the garden as a playground. = Ogród służy nam za plac zabaw.
He works as a waiter in that restaurant. = On pracuje jako kelner w tamtej restauracji.
as + subject + past simple (verb) |
Powyższej konstrukcji używamy, gdy mówimy o czymś, co miało miejsce wcześniej, np.:
as I said = tak jak mówiłem
as I thought = tak jak myślałam
as I expected = tak jak przewidywałam
as I promised = tak jak obiecałem
Możemy tu zamiast as użyć like, jeśli połączymy to z czasownikiem say - like I said - ale jest to wyrażenie mniej formalne.
Just as I thought, they are moving out. = Dokładnie tak jak myślałem, oni się wyprowadzają.
As I said, she doesn't live here any more. = Tak jak powiedziałem, ona już tutaj nie mieszka. (wyrażenie formalne)
Like I said, she doesn't live here any more. = Tak jak powiedziałem, ona już tutaj nie mieszka. (wyrażenie nieformalne)
As używamy również do wyrażania opinii i preferencji, np. as I see it, as I like it, itp.
As I see it, you broke up with her because she was irresponsible. = Jak rozumiem, zerwałeś z nią, ponieważ jest nieodpowiedzialna. (opinia)
As you like it - with whipped cream and raisins! = Tak jak lubisz - z bitą śmietaną i rodzynkami! (preferencja)
![]() | Pitusi |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
🟠 [Wątek eTutora] 💬 Prompty do 🤖 ChatGPT związane z nauką języków
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.