ZALOGUJ SIĘ

Dlaczego w stwierdzeniu in "another ten years' time" jest apostrof?

11 lat temuostatnia aktywność: 11 lat temu
P
pachol777

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Witaj.
Apostrofu używany do pokazania tego, że coś należy do kogoś lub czegoś.
e.g. Jon's car. - Samochód Jana

W liczbie mnogiej w słowach, w których występuje już końcówka "S" wystarczy postawić sam apostrof po końcowym "S".
e.g. Dogs' bed. - Łóżka psów

Pozdrawiam
D
daga3030
11 lat temuzmieniany: 11 lat temu
Ewelina79 - Wyrażenie oznacza - za następnych dziesięć lat, więc według twojego wyjaśnienia, że apostrofu używa się, że coś należy do kogoś lub czegoś, jak ma się do tego w tym wyrażeniu "years'"? - 11 lat temu
pachol777 - Właśnie dlatego zadałem pytanie. Rozumiem kiedy stosujemy apostrof, ale nie rozumiem dlaczego jest apostrof w wyrażeniu "za następnych dziesięć lat" - 11 lat temu
daga3030 - Ewelina79 dałaś mi do myślenie :) Przecież "years" nie jest kimś lub czymś.
Pachol777 A czy to wyrażenie jest prawidłowo napisane?
- 11 lat temu zmieniany: 11 lat temu
Ewelina79 - Wyrażenie jest napisane poprawnie "in another ten years' time", sama mam to też w powtórkach. - 11 lat temu zmieniany: 11 lat temu

wg mnie: "ten years' time" to "czas 10 lat" czyli mamy do czynienia z dopełniaczem podobnie jak w przykładzie "Jon's car" i dlatego mamy apostrof na końcu.
"years" to liczba mnoga, a rzeczowniki w l.mn. z końcówkami s,z lub iz w dopełniaczu mają sam apostrof po ostatniej literze
H
helenaru
Ewelina79 - O czym ty mówisz? Owszem, samochód Johna, ale lata czyje? - 11 lat temu zmieniany: 11 lat temu
daga3030 - Lata czasu - 11 lat temu