G | graham |
anxious oznacza, że jesteśmy zmartwieni, ponieważ myślimy, że coś złego może się wydarzyć.
It was a simple medical procedure, yet the patient felt anxious. = To była prosta medyczna procedura, ale pacjent czuł się zaniepokojony.
nervous oznacza, że jesteśmy zmartwieni, ponieważ jesteśmy w stresującej sytuacji.
I always feel nervous before an oral exam. = Zawsze jestem zdenerwowany przed egzaminem ustnym.
Mimo że oba przymiotniki mają podobne znaczenia, używamy ich w różnych sytuacjach.
ashamed - oznacza, że jesteśmy zażenowani lub zniesmaczeni tym, co zrobiliśmy, np.
I feel ashamed for what I have done to him. = Czuję się zażenowany tym, co mu zrobiłem.
embarrassed - oznacza, że czujemy dyskomfort lub zaniepokojenie w jakiejś sytuacji towarzyskiej, np.
I always feel embarrassed when I have to speak in public. = Zawsze czuję się zażenowany kiedy muszę przemawiać publicznie.
Assure oznacza "powiedzieć komuś, że coś na pewno się stanie lub, że coś na pewno się dzieje".
I assure you that I have all under control. = Zapewniam cię, że mam wszystko pod kontrolą.
Ensure oznacza "zapewnić coś komuś".
I will ensure your safety on the way there. = Zapewnię ci bezpieczeństwo w drodze tam.
🟠 [Wątek eTutora] 💬 Prompty do 🤖 ChatGPT związane z nauką języków
Literówka została poprawiona.
Przepraszamy za błąd.
Pozdrawiam - 12 lat temu
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.