ZALOGUJ SIĘ

How much are those oranges? - przykład z eTutor, przecież pomarańcze są policzalne, więc dlaczego "how much"?

12 lat temuostatnia aktywność: 12 lat temu
How many cost those oranges, czy nie powinno być tak (jako tłumaczenie zdania "Ile kosztują tamte pomarańcze?")
K
karlss

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

Ok, pomarańcze są policzalne, ale pytanie nie dotyczy liczby pomarańczy, tylko ich ceny.
Pytając o cenę czegoś tak naprawdę zadajesz pytanie typu "Ile pieniędzy mam za to dać?", a pieniądze są niepoliczalne, dlatego jest 'how much'.
Jakbyśmy płacili muszelkami na sztuki, to przypuszczam, mogłoby być 'how many'. Jak na garści, to już nie. :)
Ewa-Sally

Mam pytanie::)

How much is it? - jest poprawna formą?

Wstyd się przyznać ale zawsze tej formy używam aż dziś mnie olśniło, że raczej powinno być- how much does it?

Czy się mylę?
karolka0812
askawska - "How much is it?" jest poprawną formą. To jest właśnie pytanie o cenę (Po ile to jest?) z użyciem czasownika "be", więc operator "does" byłby zbędny.
Za to podobne pytanie możesz zadać używając czasownika "cost" - kosztować: How much does it cost? Wtedy "does" jest konieczne, bo "cost" to zwykły czasownik, wymagający w pytaniach operatora.
- 12 lat temu
karolka0812 - Dzięki wielkie :) - 12 lat temu

Nie mogę zadać nowego pytania więc przypnę się tutaj, gdyż jest coś o pomarańczowym(pomarańcze) :) Pytanie kosmetyczne. Dlaczego opcje z pomarańczowego paska narzędzi zostały pochowane,a jedna czwarta tego paska jest pusta. Może jednak by coś co jest częst używane wyłonić albo powiększyć czcionke opcji tych co są teraz. W tej chwili kiepsko troche to wygląda.
A
Auxili
Ewa-Sally - Primo - dlaczego nie możesz zadać nowego pytania?
Secundo - jaka opcja zniknęła z paska, mnie niczego potrzebnego nie brakuje?
Tertio - właściwie do kogo kierujesz to pytanie, poza tym że w dziale pytań językowych (zamiast w Sugestiach)?
- 12 lat temu
Auxili - Bo nie mam abonamentu odp. na 1 i 3. Dlaczego właściwe komuś przeszkadzał stary wygląd. Rozumiem jak by wcześniej za gęsto było,ale widocznie nie było, bo został zostawiony ppmarańczowy pasek - 12 lat temu
Ewa-Sally - W trzecim chodziło o to, że tu są pytania do użytkowników serwisu, a przecież zmiany wyglądu strony nie od nas zależą, chyba że właśnie coś zaproponujemy w Sugestiach. Czyli: pytanie nie pod ten adres. Do twórców serwisu masz doskok bezpośredni przez email, jakbyś coś od nich chciał. Zasadniczo ten serwis służy do nauki języka, nie do podziwiania estetyki, więc nie marudź, tylko się ucz. ;)
Na drugie pytanie mi nie odpowiedziałeś.
- 12 lat temu