Powtórki jeszcze raz!!! Temat bez końca.

zmodyfikowany: 3 tygodnie temuostatnia aktywność: 3 tygodnie temu
Różnie potykamy się z potórkami słówek (entries), zagadnień gramatycznych itp.,, itd. Jak nie tracíć słówek, które " przypadkowo" napotkaliśmy w słowŋwniku.

Jak powtarzać bazę by jej nie gubić? To naprawdę są bardzo, bardzo ważne pytania praktyczne, jeśli podchodzę do nauki poważnie.

Gdzie szukać tej bazy do nauki (narzędzi nauki)? W dobrym kursie? Tak. W dobrym słowniku? Tak. W poezji to bardzo ambitne i piękne? Jednak trudne.

A co z Diki? Nieco się zawodzę. Jeśli nie będzie korekty w prowadzeniu Diki, to ta piękna inicjatiwa, będzie coraz słabsza w realizacji. Zawiedziemy się na nim; i basta!
abmmichal

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

Możesz jaśniej napisać jaki widzisz problem?

Ja korzystam ze słownika, żeby dodawać sobie słówka do nauki i jakoś nie zauważyłam, żeby one znikały. Słownik sam w sobie jest w miarę dobry, jako słownik polsko angielski, polsko niemiecki też raczej mnie nie rozczarowuje. Przerabiam kursy tu, ale też uczę się z innych kursów i książek, więc poznaję wiele nowych słów i zagadnień gramatycznych. Dodaje sobie to do powtórki do własnych list i jest to fajne rozwiązanie. Tworzę też własne wpisy z lukami. Wiadomo, że brakuje mi trochę mechanizmu, który tworzyłby zawsze nagranie z dodanego do powtórki własnego elementu (słowa lub frazy) tak jak jest to w SuperMemo, ale tutaj przynajmniej nie ma limitu dodanych do listy elementów.
MalutkaKika

MalutkaKiko.
Bardzo Ci dziękuję za dobry post.

Jakość słownika to jest zagadnienie bardzo trudne. Jak to oceniać? Tu mamy bardzo wiele kryteriów, że nie potrafię prosto ich wypunktowywać.

Na pewno te kryteria zależą od praktycznych celów nauki. A one też się zmieniają. To co dzisiaj zarzucam Diki to:
- brak współpracy nauczycieli eTutor ze studentami 1). Parę lat temu było o wiele lepiej z tą współpracą. Moja nauka zyskiwała i słownik miał mniej "głupich" błędów.

Nie potrzeba "filozofii greckiej", by poprawić z błędnego "gura" na poprawne góra. A obecna formuła odpowiedzi jest mniej taka: Szanowny Panie Michale, dziękujemy za post, po dogłębnym przeanalizowaniu zgłoszenia odpowiemy na Pana pytanie.

Robienie cyrków przy oczywistych błędach 2). Przykładwo, jeśli są literówki w tekśceie polskim czy angielskim to można i trzeba je poprawiać od ręki.

Takie oczywiste sprawy nie powinny być odkładane na "maniana". Trudno mi dziś pisać, bo nie ma odzewu, a kiedyś był.

Jak można działać? Tak jak było " kiedyś", wrócić do dobrych wzorców; oraz wyciągnąć wnioski.

Pozdrawiam. Michał
abmmichal
3 tygodnie temuzmieniany: 3 tygodnie temu

Malutka Kiko.
Powyżej przeredagowałem nieco tekst. Kolejny post będzie konkretny- obiecuję. Proszę o odrobinę zaufeania. Ten temat jest super ważny.
abmmichal