ZALOGUJ SIĘ

Jak to jest z Diki? czy jest to taki dobry słownik?

zmodyfikowany: miesiąc temuostatnia aktywność: 6 dni temu
Diki był chyba pierwszym hitem programu eTutor? Popełnione wiele elementarnych błędów, w konstrukcji słownika. Przyjęto też wyjściowo dobrych kilka rozwiązań. Na początku bardzo się tym przejmowano. Stopniowo coraz mniej.

W konsekwencji stopniowo jakość słownika się obniża. Mimo to Diki jest nadal uważany za hit. Czy słusznie?
Na pewno Diki jest, mimo tego spadkowego trendu, nadal użyteczny w nauce, i tak pozostanie przez pewien okres czasu.

Myślę, że dobry wątek o słowniku na forum będzie przydatny.
abmmichal
pa.panda - A CO TO DIKI 🤨 - miesiąc temu
abmmichal - Diki to nazwa slownika na platformie eTutor. - 3 tygodnie temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

Idea jest super, z wykonaniem gorzej. Im dłużej się uczę tym więcej błędów językowych wyłapuję. W przykładowych zdaniach w słowniku jest ich na prawdę sporo. Trzeba uważać, żeby sobie kuku nie zrobić dodając te zdania do powtórek bez wcześniejszej samodzielnej ich weryfikacji.
P
pokemona
2 miesiące temuzmieniany: 2 miesiące temu
abmmichal - Mówisz to co ja zauważam również; ta obserwacja jest przyczyną otwarcia tego tematu wątku.

Teraz "władza" nie przejmuje się tą sytuacją i to jest Duży i nieprzyjemny błąd. Wycofali się ze współpracy ze swoimi studentami. Ta współpraca była pewnym "kurkiem bezpieczeństwa". Jak ten kurek funkcjonował? Zgłaszałem błąd. lub podejrzenie błędu, dobry zespół filologów ( nauczycieli) eTutor.pl, korygował błąd w słowniku; albo nie zgadzał się ze mną uzasadniając swoje odrzucenie, co było zawsze z korzyścią dla rozwoju Diki. Przy powtórkach w nauce - widziałem te poprawki. Nie musiałem wpisywać poprawek w swoich notatkach. Pozd.
- miesiąc temu zmieniany: 3 tygodnie temu

Jedna ze slabosci Diki jest brak korekt edytorskich.

Nie jest to rewelacyjnie dobrany przyklad, ale nieco wskazuje na problemy slownika.

haslo
livestock
stock
bydlo, inwentarz zywy

Weryfikacja z Cambridge Dictionary nie wskazuje by mozna bylo przyjac bydlo jako wlasciwe tlumaczenie.

Jesli takich niescislosci jest wiecej, a jest ich sporo wiecej; to taka redakcyjna obróbka hasel obniza jakosc slownika. Poprawki takich bledow redakcyjnych sa trudne.
abmmichal
4 tygodnie temuzmieniany: 3 tygodnie temu

Gdy uczę się z eTutor, to mogę założyć, iż wykorzystanie kursu ( wszystkich części) wymaga dwukrotnego lub trzykrotnego przerobienia kursu.

Bardzo istotna kwestią jest sprawa sposobu korzystania z Diki przy powtòrkach kursu. To jest bardzo wazna kwestia.
Chociazby z ilu zasobòw zdan do konkretnego hasĺa korzystam. W mojej obecnej powtòrce kursu:
- korzystam z duzej ilosci zdan przypisanych do hasła
- staram sie uczyć BrE gdzie sie tylko da. Gdyby Diki ɓyl korygowany przez
abmmichal