ZALOGUJ SIĘ

Wyjaśni mi ktoś jak tworzy się stronę bierną w pytaniach?

2 miesiące temuostatnia aktywność: 4 tygodnie temu
Cześć. Zwracam się z prośbą o wytłumaczenie jak tworzy się stronę bierną w pytaniach. Sprawia mi to największy problem. Samą stronę bierną w twierdzeniach mam całkiem dobrze opanowaną, ale mam problem z przełożeniem tego na konstrukcję pytania.
Pozdrawiam ;)
W
wnogaj

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

A to nie jest tak samo, tylko że trzeba pamiętać o zastosowanie to be? A może napisz sobie w zdaniach twierdzących, a później pozmieniaj to na pytania i zobacz co Ci umyka.

Na tej stronie masz zestawienie czasów w tabelce w formie biernej z pytaniami:
👇
https://www.focus.olsztyn.pl/pytania-w-stronie-biernej-w-angielskim.html

Na przykład:
An email has been written.
Has an email been written?

Jeszcze możesz mieć dwie wersje pytania, jeśli chodzi o by, bo możesz dać by na koniec lub na początek pytania:
Is the letter written by you?
Who was the letter sent by?
By whom was the painting bought?
Katuszka
wnogaj - Dziękuję bardzo - 2 miesiące temu

Pytania w stronie biernej można podzielić na te z czasownikiem posiłkowym (np. "be" lub "have") oraz te, które zaczynają się od wyrazów pytających (jak "When" czy "Why") - to na pewno ułatwi sprawę :)

W obu przypadkach stosowana jest inwersja, czyli:
The book was written by him. -> Was the book written by him?
lub z którymś ze słów pytających: Who was the book written by? (tu trzeba pamiętać o zachowaniu struktury ze słówkiem pytającym na początku)

Jak wskazuje Katuszka, warto, przynajmniej na początku, ćwiczyć pytania w stronie biernej, przekształcając zdania twierdzące - pomoże to utrwalić szyk, a przy okazji jest dobrą powtórką czasów gramatycznych.
Gdy już poczujesz się pewnie na tym etapie, możesz spróbować przekształcać pytania w stronie czynnej na stronę bierną (np. Did they finish the project? -> Was the project finished (by them)?).
RokSk
Pracownik eTutor
wnogaj - Wielkie dzięki ;) - 4 tygodnie temu