![]() | kamila.zet Pracownik eTutor |
![]() | SilFx |
Katuszka - Z tym przepisywaniem to jakbym czytała o sobie. Miałam kurs z niemieckiego na eTutorze i też wszystko przepisywałam. Dopiero później do mnie dotarło, że to nie ma sensu. Nadal przepisuję, ale już bez słówek i zdań. Chociaż teraz jestem na kursie Business English i tam nie ma dużo słówek, ale w niemieckim jak czasem wyskoczyło 20 słówek plus przykłady, czasem po jednym czasem po dwa, to aż się dziwię, że to przepisywałam.
-
3 miesiące temu
|
+6 |
![]() @Katuszka, podejrzewam, że wielu z nas przepisywał treści, aby utrwalić wiedzę - nie jesteś sama, wspieramy Cię. - 3 miesiące temu |
+4 |
SilFx - @Katuszka Niestety, czasem trzeba swoje przejść, żeby znaleźć najlepiej dopasowaną pod siebie metodę. Trzymam kciuki za Twój Business English 🔥
@adrianna.wu Dziękuję ❤️ Będę się dalej bardzo starać i cieszyć drogą do celu, nie tylko efektem końcowym. 🥰 - 3 miesiące temu |
+2 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
P | problemat |
![]() |
+3 |
problemat - darkobo - dziadku - daruj sobie pisanie tych szpalt, bo i tak nie przeczytam!
-
3 miesiące temu
zmieniany: 2 miesiące temu
|
-12 |
dhuode - Pan @problemat upomniał "panią"... 🤔
Wydaje mi się, że w tej sytuacji powinno być "Panią", napisane wielką literą. A tak już w innym temacie, to zastanawiam się, czy Pan @problemat celowo uprawia taki trolling na forum. Być może prowadzi jakieś badania, typu "jaki rodzaj komentarzy wywoła najwięcej negatywnych reakcji ze strony innych użytkowników"... 🤔 - 3 miesiące temu |
+11 |
![]() Natomiast na Forach powszechnie używana jest forma bezpośrednia pomiędzy Użytkownikami, zmniejsza to dystans, ułatwia komunikację i nie jest to odbierane negatywnie (wykluczeniem są wulgaryzmy, treści o obraźliwym charakterze, wątki zawierające kłótnie bądź ataki personalne, treści mogące naruszać dobre imię serwisu lub osób trzecich itp.). Panie @problemat, przykro mi, że moja bezpośredniość została odebrana jako brak szacunku. Oczywiście, jeśli preferujemy stopę oficjalną, można o tym poinformować Użytkowników - to nic złego, jednak wątpię, że atak jest dobrą formą. - 2 miesiące temu |
+6 |
darkobo - "problemat - Skurwysyny z etutora zabrali mi dostęp do forum za napisanie prawdy o ich ,,zajebistej" promocji... żenada - 3 tygodnie temu zmieniany: wczoraj"
Zrobiono to o wiele za późno i w zbyt małym zakresie. Jak widać, powinno ci się jeszcze uniemożliwić edytowanie postów. Zauważyłem też, że usunięto posty obrażające innych użytkowników (przynajmniej niektóre). To akurat dla twojego dobra. - 2 miesiące temu |
+5 |
darkobo - A swoją drogą, to w moim odczuciu zabrali ci dostęp nie za pisanie prawdy, tylko za sposób w jaki odnosiłeś się do innych użytkowników Forum.
-
2 miesiące temu
|
+6 |
![]() | Katuszka |
![]() | ZuziaPilarska |
![]() | Komewa |
![]() | I-Ka |
problemat - Realizacja celów to jest właśnie sztuka, którą warto posiąść. I to jak najszybciej! Ludzie, którzy to potrafią są właśnie tymi, którzy odnoszą w życiu sukcesy, dużo zarabiają, mają ciekawe prace, żyją pełnią życia itd.
-
3 miesiące temu
|
0 |
I-Ka - Zgadza się, dokładnie taki przekaz zewsząd płynie. A mnie to jakoś nie pasuje, po prostu. Od lat działam inaczej i mimo to (a może właśnie dlatego) nie narzekam na jakość swojego życia. Na wyniki w nauce zresztą też :) Na eTutorze jestem tak na serio od zeszłego roku, przez 10 miesięcy zrobiłam 3 poziomy odświeżenia języka, który mi z lekka zardzewiał, 3 poziomy drugiego, w którym miałam już jakieś tam podstawy (powiedzmy, że A1) i "nadgryzłam" trzeci, całkiem dla mnie nowy. Myślę, że to zupełnie dobry wynik jak na działania bez jakiegokolwiek planu nauki.
Aczkolwiek niezmiennie podziwiam tych, którzy z kalendarzem i zegarkiem w dłoni skrupulatnie realizują swoje plany. - 3 miesiące temu |
+7 |
![]() | Michal_Czerwinski |
mwrzesien1 - Zaskoczył mnie ten komentarz - pozytywnie 💪
Spotkałam się raczej z podejściem: cyt. „Aa tak mamy dostęp do tej platformy z firmy ale nie chce mi się już tam wchodzić [po kilku dniach nauki]” - 3 miesiące temu |
+3 |
I-Ka - Jeśli firma jest wystarczająco duża, to jakoś uzbiera się grupa do rywalizacji :) Też mam dostęp firmowy. Korzysta kilka osób... Ludzie chyba bardziej doceniają to, co sami kupią, niż to, co dostaną w prezencie ;)
-
3 miesiące temu
|
+4 |
![]() | ZuziaPilarska |
M | mwrzesien1 |
![]() | SilFx |
W | wnogaj |
![]() | amatuszewska4 |
![]() |
0 |
amatuszewska4 - O! Jestem zaskoczona, ale wierzę i przepraszam za zamęt w takim razie. To w sumie dobra wiadomość, bo gwarantuje, że nic się nie zmieni :)
Dziękuję za sprostowanie! - 2 miesiące temu |
0 |
![]() | darkobo |
SilFx - Piękny język, cieszę się, że go wybrałeś :) Na pewno pójdzie Ci bardzo dobrze, trzymam za to mocno kciuki 🥰
-
2 miesiące temu
|
+2 |
darkobo - @SilFx ¡Muchas gracias! ;)
Powtórzyłem 2 pierwsze lekcje. I faktycznie nic nie pamiętałem. Ale powtórki nieźle, niektóre słowa/ zwroty już za drugim razem "zaliczyłem", inne za trzecim lub czwartym :P BTW: Nie wiem po co są te różne "ogonki" na początku, ale pewnie z czasem się dowiem :) - 2 miesiące temu |
+2 |
SilFx - Pisząc "ogonki" masz na myśli odwrócone znaki zapytania i wykrzykniki? Hiszpanie sobie w ten sposób zaznaczają, od którego momentu zaczyna się pytająca, rozkazująca itp. część wypowiedzi. Czasem trafiają się w środku zdania... 😅
Pamiętam jak na pierwszych zajęciach prowadząca napisała ¿ a ja się zastanawiałam, po co jest to Ć na początku zdania 😈 - 2 miesiące temu zmieniany: 2 miesiące temu |
+3 |
I-Ka - O, też byłam ciekawa, co wybierzesz! Włoski jest łatwiejszy, ale hiszpański bardziej utylitarny. ¡Que te vaya bien!
Aha, jeszcze coś. Kurs hiszpańskiego na eTutorze jest zdecydowanie o wiele lepszy od włoskiego. - 2 miesiące temu zmieniany: 2 miesiące temu |
+4 |
SilFx - @I-Ka, uczysz się tutaj też może francuskiego od podstaw? Jeśli tak, to czy da sobie tu z nim radę ktoś, kto się go nigdy nigdzie nie uczył? Pytam, ponieważ zauważyłam, że te kursy mają trochę zniechęcający (trudny) początek dla kogoś, kto startuje od zera.
-
2 miesiące temu
|
+3 |
I-Ka - @SilFx, nie mam odwagi zabrać się za francuski, między innymi właśnie z powodów, o których piszesz - nigdy się go nie uczyłam, a te kursy dla osób startujących od zera są, moim zdaniem, za trudne. Sam francuski też do super łatwych języków nie należy. Od zera zaczęłam niemiecki i jakoś brnę, ale czy dałabym radę bez dodatkowego wspomagania podręcznikiem - wątpię.
-
2 miesiące temu
|
+3 |
SilFx - @I-Ka, ja mam podobnie z hiszpańskim. Co prawda to łatwy język, ale gdybym się go już wcześniej trochę nie uczyła i nie miała podstaw, to sądzę, że zniechęciłabym się po pierwszych lekcjach. Brak solidnego wprowadzenia i przykładowe zdania z elementami i czasami, które jeszcze nie były przedstawione w materiale trochę dają mi się we znaki. Powodzenia z niemieckim! Damy radę :)
-
2 miesiące temu
|
+3 |
![]() | darkobo |
W | wnogaj |
![]() | r0v |
darkobo - Good man!
Hopefully you will not stop until you cemplete C2. Hopefully you will not stop at all 👍 - 4 tygodnie temu zmieniany: 4 tygodnie temu |
+2 |
Czy zamiast " I can not help smiling " można użyć " I can not stop smiling " ?
Czy da się zmienić akcent czytanego słowa z domyślnie BrE na AmE?
fiszki jak je pobrać w formie pdf. Nie da się rozwinąć paska obok słówek
"She was the most beautiful girl.. in town or in a town.