ZALOGUJ SIĘ

🟠 [Wątek eTutora] Jak Ci idzie nauka języka w 2025? Wątek motywacyjny🔥💪

zmodyfikowany: 3 tygodnie temu
Nowy rok, nowe językowe wyzwania! 🎉
Dołącz do naszej corocznej tradycji i dziel się:
🔸 swoimi językowymi celami,
🔸 tym, co aktualnie motywuje Cię do nauki,
🔸 największymi sukcesami z minionego roku, miesiąca, tygodnia 😉,
🔸 największymi wyzwaniami i pomysłami na to, jak je pokonać.

Dodaj wątek do obserwowanych, klikając gwiazdkę ⭐ przy tytule, i czerp inspirację od innych!

Powodzenia w nauce! 🚀

_____
Chcesz zobaczyć, jak radzili sobie eTutorowicze w poprzednich latach?
Zajrzyj tutaj:
👉 https://www.etutor.pl/forum/thread/1695345-Watek_eTutora_Jak_Ci_idzie_nauka_w_2024_r._Watek_motywacyjny_dla_wszys.html
👉 https://www.etutor.pl/forum/thread/1536887-Watek_eTutora_Jak_Ci_idzie_nauka_Watek_motywacyjny_dla_wszystkich_Uzyt.html
kamila.zet
Pracownik eTutor

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 16

Już kiedyś tu byłam z wieeeelkimi planami językowymi i tak brzydko się złożyło, że na tych planach się skończyło. 😅 Życie, obowiązki i niespodziewane wydarzenia zrobiły swoje, ale kto nie próbuje, nawet po ogromnej ilości porażek, ten nigdy nigdzie nie zajdzie, więc podniosłam się, otrzepałam, zastanowiłam co robię źle i ruszyłam ponownie. 🔥

Tym razem nakreśliłam sobie plan 180 dni, gdzie każdy dzień zaliczam tylko wtedy, gdy uda mi się pouczyć minimum 60 minut angielskiego i 60 minut hiszpańskiego. Przy mniejszej ilości czasu dzień się nie zalicza, przy większej nie jest liczony podwójnie czy potrójnie. Wystartowałam 6 sierpnia i do końca 2024 roku udało mi się zaliczyć pełne 120 dni nauki obu języków. Gdy mam czas po zaliczeniu mojego minimum, to staram się uczyć już bez limitu czasowego angielskiego, gdyż jest to mój język bazowy, który znam na poziomie C1 i robię sobie powtórki od A1. Chciałabym się nim posługiwać na tyle swobodnie, żeby pisać książki i scenariusze w tym języku, i choć wiem, że to bardzo odległa przyszłość, to każda motywacja, jeśli faktycznie skuteczna, jest dobra. Z hiszpańskiego też chciałabym ukończyć za ładnych parę lat poziom C2, ale tutaj nie będę się raczej zagłębiać w jakieś zakamarki i dziwne słówka.

Dodatkowo wspieram się książkami z różnych wydawnictw, gramatykami, zbiorami słownictwa, kupuję magazyny językowe, oglądam seriale po angielsku, niedługo spróbuję też po hiszpańsku i czytam ebooki. Do końca 2025 roku bardzo chciałabym ukończyć poziom A2 z obu języków. Wszystko powyżej planu mnie bardzo ucieszy. Myślę, że tym razem już uda mi się pozostać w grze i rzeczywiście będę się rzetelnie uczyć. Tutaj będę się zjawiać co jakiś czas, zapewne jak przerobię każdą kolejną dziesiątkę tematów z każdego poziomu.

Na koniec mojej notatki, w tym nowym roku życzę nam wszystkim systematyczności, wytrwałości i bardzo satysfakcjonujących rezultatów w nauce naszych wybranych języków. ❤️
SilFx
4 miesiące temuzmieniany: 3 miesiące temu
Katuszka - Z tym przepisywaniem to jakbym czytała o sobie. Miałam kurs z niemieckiego na eTutorze i też wszystko przepisywałam. Dopiero później do mnie dotarło, że to nie ma sensu. Nadal przepisuję, ale już bez słówek i zdań. Chociaż teraz jestem na kursie Business English i tam nie ma dużo słówek, ale w niemieckim jak czasem wyskoczyło 20 słówek plus przykłady, czasem po jednym czasem po dwa, to aż się dziwię, że to przepisywałam. - 3 miesiące temu
adrianna.wu - @SilFx, wielkie brawa 👏 za naukę przez 120 dni dwóch języków po 1 godzinie minimum (każdy) - to duży wysiłek, który pewnie przynosi/ przyniesie spore efekty. To duże wyzwanie, które wymaga wytrwałości. Brawo Ty! 🦾🔥Twoje zaangażowanie jest inspirujące✨ Masz rację "wolna nauka jest lepsza niż żadna", w sumie można by powiedzieć każda nauka (działanie) jest lepsza niż żadna. Osobiście staram się pamiętać frazę i wdrażać ją w życie, aby nie odpuszczać lub wrócić na właściwe tory działania - better done than perfect. Mocno trzymamy kciuki za Twoje cele 🍀

@Katuszka, podejrzewam, że wielu z nas przepisywał treści, aby utrwalić wiedzę - nie jesteś sama, wspieramy Cię.
- 3 miesiące temu
SilFx - @Katuszka Niestety, czasem trzeba swoje przejść, żeby znaleźć najlepiej dopasowaną pod siebie metodę. Trzymam kciuki za Twój Business English 🔥

@adrianna.wu Dziękuję ❤️ Będę się dalej bardzo starać i cieszyć drogą do celu, nie tylko efektem końcowym. 🥰
- 3 miesiące temu

u mnie niezmiennie od roku jest zajefajnie (ง •_•)ง [treść edytowana przez moderatora strony]

Cel na ten rok to skończyć C1 na etutor i do takiego poziomu doprowadzić moje umiejętności aktywne z języka angielskiego. Niemiecki musi niestety poczekać do chwili, w której się podciągnę znów z angielskiego.

Codziennie dodaję 5 nowych słówek i robię dwie lekcje na etutor. Choć te ostatnie zaczynają mnie już irytować, bo po pierwsze zasypują mnie ogromną ilością średnio potrzebnych słówek, a następnie sprawdzają je w sposób, który sugeruje że jestem co najmniej lekko upośledzony. Bo jak inaczej nazwać odpowiadania na pytania, z których trzeba wybrać jedną z trzech odpowiedzi, z których pozostałe dwie są oczywiście błędne... i to na poziomie B2!

Brakuje na etutorze faktycznie aktywnych ćwiczeń. Powinno być więcej pisania (jest śmesznie mało) i ćwiczeń w których samodzielnie układa się zdania i samodzielnie wpisuje się wyrazy, a nie tylko wybiera z listy. Wtedy to będzie jakkolwiek zmuszało do myślenia. Dodatkowo ze względu na krótkość lekcji niektóre tematy są tak rozbite, że nie da się nic z tego zrozumieć (na przykład lekcje na B2 z modalnymi + have + III forma). Ze względu na to, że materiał robi się tylko coraz trudniejszy, to pewnie będzie coraz z tym słabiej. Wydaje mi się, że chcąc zapewnić lekcje ,,dla każdego'', lekkie i szybkie, w efekcie wyszedł kurs, który nikogo niczego nie nauczy.

Codziennie mam na angielski 45 minut. Po czasie poświęconym na słówka i lekcje na etutor, resztę czasu wykorzystuję na rozmowy na tandem albo szlifowanie gramatyki z książek.
P
problemat
adrianna.wu - Oby tak dalej, powodzenia na ten rok🦾 Przekazałam Twoje spostrzeżenia do odpowiedniej osoby w naszym zespole. - 3 miesiące temu
problemat - darkobo - dziadku - daruj sobie pisanie tych szpalt, bo i tak nie przeczytam! - 3 miesiące temu zmieniany: 2 miesiące temu
dhuode - Pan @problemat upomniał "panią"... 🤔
Wydaje mi się, że w tej sytuacji powinno być "Panią", napisane wielką literą.

A tak już w innym temacie, to zastanawiam się, czy Pan @problemat celowo uprawia taki trolling na forum. Być może prowadzi jakieś badania, typu "jaki rodzaj komentarzy wywoła najwięcej negatywnych reakcji ze strony innych użytkowników"... 🤔
- 3 miesiące temu
adrianna.wu - @dhuode - zgadza się, 'Panią' powinno być napisane wielką literą - dziękuję, że zwróciłaś na to uwagę 😉

Natomiast na Forach powszechnie używana jest forma bezpośrednia pomiędzy Użytkownikami, zmniejsza to dystans, ułatwia komunikację i nie jest to odbierane negatywnie (wykluczeniem są wulgaryzmy, treści o obraźliwym charakterze, wątki zawierające kłótnie bądź ataki personalne, treści mogące naruszać dobre imię serwisu lub osób trzecich itp.). Panie @problemat, przykro mi, że moja bezpośredniość została odebrana jako brak szacunku.
Oczywiście, jeśli preferujemy stopę oficjalną, można o tym poinformować Użytkowników - to nic złego, jednak wątpię, że atak jest dobrą formą.
- 2 miesiące temu
darkobo - "problemat - Skurwysyny z etutora zabrali mi dostęp do forum za napisanie prawdy o ich ,,zajebistej" promocji... żenada - 3 tygodnie temu zmieniany: wczoraj"

Zrobiono to o wiele za późno i w zbyt małym zakresie. Jak widać, powinno ci się jeszcze uniemożliwić edytowanie postów.

Zauważyłem też, że usunięto posty obrażające innych użytkowników (przynajmniej niektóre). To akurat dla twojego dobra.
- 2 miesiące temu
darkobo - A swoją drogą, to w moim odczuciu zabrali ci dostęp nie za pisanie prawdy, tylko za sposób w jaki odnosiłeś się do innych użytkowników Forum. - 2 miesiące temu

W tym roku mam kurs Business English. Nie mam wielkich oczekiwań, bo dostęp mam 180 dni, a lekcji nie jest aż tak dużo, więc wychodzą średnio 2 lekcje dziennie.

Będę miała miesięczną przerwę z eTutorem, więc będę musiała to nadrobić, ale nadal to nie jest tyle, co było przy niemieckim. Myślę, że na spokojnie dam radę skończyć całość. Szkoda tylko, że dostępu do niemieckiego już nie mam.
Katuszka

Idzie mi bardzo dobrze w 2025 mam postanowienie na nowy rok że będę się starała więcej uczyć się 📚 angielskiego mogę spędzić na eTutorze maksymalnie 30 minut dziennie ale to mi nie przeszkadza i tak wtedy dużo uczę się angielskiego więc idzie mi dobrze mam angielski na eTutorze do kwietnia ale staram się dużo uczyć
ZuziaPilarska
3 miesiące temuzmieniany: 3 miesiące temu

Heh, właśnie wyzerowałam wszystkie powtórki i zaczynam od nowa po dłuuugiej przerwie.
Mam zamiar co najmniej 2 razy w tygodniu robić nowe lekcje. To niedużo, ale znam siebie. Najpierw robię ambitne plany a potem frustruje się bo mam problemy z ich realizacją. Dlatego wprowadzam metodę małych kroków :-).

Poza eTutorem mam zamiar wrócić do nauki z BBC Learning English. Nie chcę korzystać ze zbyt wielu źródeł bo skończy się jak ostatnio ;-).

Serdecznie pozdrawiam cały zespół a kursantom życzę powodzenia w realizacji celów!
Komewa

Szczerze podziwiam tych, którzy tworzą sobie plany i umieją je realizować. U mnie to zwykle nie wypala - coś nieprzewidzianego wyskakuje, jakieś terminy się przesuwają, plan drży w posadach i frustracja gotowa. Dlatego moje założenie to zero założeń :) Zresztą, dla mnie nauka języków to rodzaj relaksu, zatem bez przymusu, na spokojnie, uczę się wtedy, kiedy mogę i chcę. W ubiegłym roku nieźle się to sprawdziło, więc mam nadzieję, że i w tym zadziała :)
I-Ka
problemat - Realizacja celów to jest właśnie sztuka, którą warto posiąść. I to jak najszybciej! Ludzie, którzy to potrafią są właśnie tymi, którzy odnoszą w życiu sukcesy, dużo zarabiają, mają ciekawe prace, żyją pełnią życia itd. - 3 miesiące temu
I-Ka - Zgadza się, dokładnie taki przekaz zewsząd płynie. A mnie to jakoś nie pasuje, po prostu. Od lat działam inaczej i mimo to (a może właśnie dlatego) nie narzekam na jakość swojego życia. Na wyniki w nauce zresztą też :) Na eTutorze jestem tak na serio od zeszłego roku, przez 10 miesięcy zrobiłam 3 poziomy odświeżenia języka, który mi z lekka zardzewiał, 3 poziomy drugiego, w którym miałam już jakieś tam podstawy (powiedzmy, że A1) i "nadgryzłam" trzeci, całkiem dla mnie nowy. Myślę, że to zupełnie dobry wynik jak na działania bez jakiegokolwiek planu nauki.
Aczkolwiek niezmiennie podziwiam tych, którzy z kalendarzem i zegarkiem w dłoni skrupulatnie realizują swoje plany.
- 3 miesiące temu

Cześć, korzystam z kursu wykupionego przez dużą firmę w której pracuję. Wiecie co mnie nakręca? Właśnie zakładka "Moja firma" i wzajemne motywowanie się poprzez ranking użytkowników. Taka zdrowa konkurencja;)
Michal_Czerwinski
mwrzesien1 - Zaskoczył mnie ten komentarz - pozytywnie 💪

Spotkałam się raczej z podejściem: cyt. „Aa tak mamy dostęp do tej platformy z firmy ale nie chce mi się już tam wchodzić [po kilku dniach nauki]”
- 3 miesiące temu
I-Ka - Jeśli firma jest wystarczająco duża, to jakoś uzbiera się grupa do rywalizacji :) Też mam dostęp firmowy. Korzysta kilka osób... Ludzie chyba bardziej doceniają to, co sami kupią, niż to, co dostaną w prezencie ;) - 3 miesiące temu
mwrzesien1 - Oj tak na wielu płaszczyznach można to dostrzec. - 3 miesiące temu

Zmotywowałam się i idzie super w 2025
ZuziaPilarska
3 miesiące temuzmieniany: 2 miesiące temu

Plan codzienny wykonany codziennie - nauka "wciąga", szkoda, że doba jest za krótka :)
M
mwrzesien1

Skuszona bardzo zachęcającą promocją -60% na kursy flagowe, przedłużyłam sobie abonament na angielski i hiszpański, odpowiednio do maja i lipca 2026. Mam nadzieję, że pod koniec ich trwania uda mi się upolować promkę dożywotnią, a póki co będę szaleć z tym co mam 😈
SilFx

Codziennie robię po jednej lekcji, codzienne powtórki i co tydzień odnawiam wyzwanie. Kurs zaczęłam 29 listopada i dziś wybił 80-ty dzień z rzędu na eTutor. Na razie trwam w postanowieniu i nie zwalniam tempa. Widzę postępy i wierzę, że będą tylko rosnąć. Dziękuję wszystkim pracownikom eTutor. Przyznam, że nie planowałam zaczynać kursu. Przypadkiem gdy sprawdzałam jakieś angielskie słówko w słowniku wyskoczyła mi reklama kursu po promocyjnej cenie. Uznałam, że rozpoczęcie kursu może być dla mnie dobrym sposobem na poprawę umiejętności językowych. Jestem studentką i przede mną egzamin z angielskiego. Wierzę, że kurs pomoże mi go zdać.
Pozdrawiam i życzę wszystkim pozostałym kursantom powodzenia i wytrwałości ;)
W
wnogaj

Cześć!
Udało mi się uzyskać dostęp do eTutora przez Santander Open Academy. Jestem na poziomie B2 od połowy grudnia i powoli zbliżam się do końca tematów. Bardzo chciałabym zdążyć przerobić też poziom C1, ale moim głównym celem jest uzbieranie 9000 monet i podejście do egzaminu - nawet jeśli C1 nie ukończę. Jak zaczynałam zbierać, egzamin kosztował 7000, a teraz nagle 9000... Mam nadzieję, że nie podrożeje znowu, bo serio, to trochę demotywujące. 😅

Na razie idzie mi całkiem nieźle – mam 3574 punkty, więc jeszcze sporo pracy przede mną, ale staram się trzymać regularności. Codziennie robię lekcje i powtórki, raz w tygodniu rzucam sobie wyzwanie, żeby nie odpuszczać. No i zapisuję swoje postępy do excela, bo lubię widzieć, czy pracuję wg planu.

Również życzę wszystkim wytrwałości!
amatuszewska4
MyroslavaRozbytska18 - Chciałabym poinformować, że podejście do egzaminu certyfikacyjnego z języka angielskiego niezmiennie kosztuje 9000 monet, nic tutaj nie zmienialiśmy. - 2 miesiące temu
amatuszewska4 - O! Jestem zaskoczona, ale wierzę i przepraszam za zamęt w takim razie. To w sumie dobra wiadomość, bo gwarantuje, że nic się nie zmieni :)
Dziękuję za sprostowanie!
- 2 miesiące temu

Zachęcony promocją (70% zniżki) zakupiłem właśnie 12-o miesięczny abonament na język hiszpański.
Kiedyś zrobiłem próbnie pierwszą, bezpłatną lekcję i absolutnie nic już nie pamiętam.
Może teraz pójdzie lepiej ;)
darkobo
2 miesiące temuzmieniany: 2 miesiące temu
SilFx - Piękny język, cieszę się, że go wybrałeś :) Na pewno pójdzie Ci bardzo dobrze, trzymam za to mocno kciuki 🥰 - 2 miesiące temu
darkobo - @SilFx ¡Muchas gracias! ;)

Powtórzyłem 2 pierwsze lekcje. I faktycznie nic nie pamiętałem. Ale powtórki nieźle, niektóre słowa/ zwroty już za drugim razem "zaliczyłem", inne za trzecim lub czwartym :P

BTW: Nie wiem po co są te różne "ogonki" na początku, ale pewnie z czasem się dowiem :)
- 2 miesiące temu
SilFx - Pisząc "ogonki" masz na myśli odwrócone znaki zapytania i wykrzykniki? Hiszpanie sobie w ten sposób zaznaczają, od którego momentu zaczyna się pytająca, rozkazująca itp. część wypowiedzi. Czasem trafiają się w środku zdania... 😅

Pamiętam jak na pierwszych zajęciach prowadząca napisała ¿ a ja się zastanawiałam, po co jest to Ć na początku zdania 😈
- 2 miesiące temu zmieniany: 2 miesiące temu
darkobo - Tak, o to mi właśnie chodziło - dzięki :) - 2 miesiące temu
I-Ka - O, też byłam ciekawa, co wybierzesz! Włoski jest łatwiejszy, ale hiszpański bardziej utylitarny. ¡Que te vaya bien!
Aha, jeszcze coś. Kurs hiszpańskiego na eTutorze jest zdecydowanie o wiele lepszy od włoskiego.
- 2 miesiące temu zmieniany: 2 miesiące temu
SilFx - @I-Ka, uczysz się tutaj też może francuskiego od podstaw? Jeśli tak, to czy da sobie tu z nim radę ktoś, kto się go nigdy nigdzie nie uczył? Pytam, ponieważ zauważyłam, że te kursy mają trochę zniechęcający (trudny) początek dla kogoś, kto startuje od zera. - 2 miesiące temu zmieniany: 2 miesiące temu
I-Ka - @SilFx, nie mam odwagi zabrać się za francuski, między innymi właśnie z powodów, o których piszesz - nigdy się go nie uczyłam, a te kursy dla osób startujących od zera są, moim zdaniem, za trudne. Sam francuski też do super łatwych języków nie należy. Od zera zaczęłam niemiecki i jakoś brnę, ale czy dałabym radę bez dodatkowego wspomagania podręcznikiem - wątpię. - 2 miesiące temu
SilFx - @I-Ka, ja mam podobnie z hiszpańskim. Co prawda to łatwy język, ale gdybym się go już wcześniej trochę nie uczyła i nie miała podstaw, to sądzę, że zniechęciłabym się po pierwszych lekcjach. Brak solidnego wprowadzenia i przykładowe zdania z elementami i czasami, które jeszcze nie były przedstawione w materiale trochę dają mi się we znaki. Powodzenia z niemieckim! Damy radę :) - 2 miesiące temu zmieniany: 2 miesiące temu
I-Ka - @SilFx, wzajemnie! Pewnie, że damy radę, a im dalej, tym będzie łatwiej :) - 2 miesiące temu

Dzisiaj: "Dni nauki z rzędu: Day streak 3000" 😄
Motywujące czy demotywujace? 😏
darkobo
SilFx - Godne podziwu 🥰 - 4 tygodnie temu

Dziś wybił 120-ty dzień z rzędu z eTutor. Poznałam dzięki platformie wiele słów, jedne bardziej przydatne inne mniej i mam nadzieję, że zostaną w głowie jak najdłużej no i że dojdzie ich co najmniej drugie tyle😅 Pisanie mam już w miarę opanowane. Pomimo niewielkich błędów, które się cały czas pojawiają widzę poprawę. Znacznie łatwiej mi się pisze po angielsku.
Wszystkim życzę wytrwałości💪💪
W
wnogaj

I'm on my way to B1 in English 📢

195 dni day streak, 16 działów do realizacji, 3 lekcje na tydzień / 40-50 powtórek dziennie.

Nie jestem dobry w planowaniu ale to najdłużej realizowane przedsięwzięcie jakiego się podjąłem. Zacząłem dodawać elementy spoza kursu eTutora - głównie wykłady na YT (dotyczące tych samych zagadnień realizowanych w ramach lekcji tutaj aby jeszcze bardziej utrwalić sobie materiał - i spojrzeć na nieco inną perspektywę). Poza tym buduje sobie listy słówek na Diki na później - seriale są w tym zaskakująco pomocne. No nic, lecimy dalej 💪
r0v
4 tygodnie temuzmieniany: 4 tygodnie temu
darkobo - Good man!
Hopefully you will not stop until you cemplete C2. Hopefully you will not stop at all 👍
- 4 tygodnie temu zmieniany: 4 tygodnie temu