![]() | amatuszewska4 |
I | imidi |
kinga.borowska - Jak dla mnie, poprawne gramatycznie jest również zdanie: "If I was a bird I would fly to Africa."
-
miesiąc temu
zmieniany: miesiąc temu
|
+1 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
RokSk Pracownik eTutor |
kinga.borowska - Ja jednak mam inne zdanie na ten temat. Na potwierdzenie cytuję gramatykę z podręcznika "Gold first" przygotowującego do egzaminu FC autorzy Jan Bell, Amanda Thomas na str. 166 piszą:
"5,4 Second conditional FORM .......................... Use 1 To talk about something *that is contrary to the present facts, or seen as very unlikely to happen If i was/were twenty years younger, I'd emigrate. If I was/were Prime Minister, I'd make health care free. ........" - miesiąc temu zmieniany: miesiąc temu |
+1 |
kinga.borowska - W książce "Inside out" (Intermediate) wydawca MACMILLAN autorzy Sue Kay i Vaughan na str. 132 piszą:
'Language reference: unreal conditionals The 'if' clause If the situation is unreal (imaginary or very improbable) we show this by backshifting the verb. real I'm an economist. unreal If I wasn't an economist .... If I was a musician .... ...... The main clause The main clause generally uses would or might. If I was a musician, I think I'd be happier. .........................................., I' probably earn less money than I do. .........................................., I might become world famous.' - miesiąc temu |
+1 |
kinga.borowska - Na ksero z zajęć lekcyjnych dotyczących udzielania rad, następujace przykłady:
'Giving advice 1. If I (was/were) in that situation, I'd ....... If I (was/were) in that kind of situation, I'd...... ...... 3. If it (was/were) me, I'd..... ..... 10. If I (was/were) you, I'd....' Niestety nie wiem z jakiej książki jest to ksero. Mogę podać przykłady z kolejnych podręczników tylko, po co? Jedno jest pewne, tak jak to zapamiętałem obie formy są poprawne gramatycznie, z tym, że forma "were" jest powszechnie stosowana. - miesiąc temu |
+1 |
amatuszewska4 - Ale ekstra. Dziękuję za zaangażowanie! Po tych przykładach zaczyna mi coś świtać z zajęć, że faktycznie "were" jest bardziej oficjalne, a "was" jest również poprawne i używane tylko na nieco niższym rejestrze.
-
miesiąc temu
|
+3 |
D | DorotaCzajkowska1977 |
Można zapamiętać słowa znanej piosenki ze "Skrzypka na dachu": If I were a rich man ... - miesiąc temu
Przy czym pewnie różnica się z czasem zaciera.
Trochę było na Forum o tym, dość nieźle jest to wytłumaczone w tym wątku: https://www.etutor.pl/forum/thread/725843-Czy_to_zdanie_jest_w_drugim_trybie_warunkowym_I_wish_I_were_ten_again..html#unread - miesiąc temu