L | Leadership22 |
![]() | darkobo |
Leadership22 - Zwróć uwagę, że to nawet nie jest zdanie z Narrative form z użyciem czasu Past Perfect.
-
rok temu
|
+2 |
Leadership22 - A co to jest "Narrative form"? Podtrzymuję swoje zastrzeżenia co do poprawności tego przeczenia.
-
rok temu
|
+1 |
Leadership22 - Odwrócę pytanie. Czym jest zdanie w którym chodzi o podkreślenie, że coś wystąpiło wcześniej niż inne wydarzenie z przeszłości.
-
rok temu
|
|
darkobo - Spróbowałem wyobrazić sobie taki scenariusz:
She was receiving threatening phone calls. When she was driving her child to school, she was rammed by a truck. She hadn't told anyone about these phone calls (before this incident; this is a pity, because perhaps the tragedy could have been prevented). Owszem, czas Past Simple też mógłby być użyty. Ale jeśli zależy mi na podkreśleniu, że to niemówienie o telefonach było przed wypadkiem, to użyję Past Perfect. Nie wiem czym jest "Narrative form" i tym bardziej nie wiem czym jest zdanie w którym chodzi o podkreślenie, że coś wystąpiło wcześniej niż inne wydarzenie z przeszłości. - rok temu zmieniany: rok temu |
+1 |
Leadership22 - Pomijając twoje pierwsze zdanie. 'She hadn't told anyone about these phone calls before this incident.' Jeśli tak byłoby zapisane to zdanie wszystko byłoby w porządku. Pozostawione w domyśle (before this incident) takie zdanie dla mnie jest urwane i niewłaściwe. Próbowałem gdzieś w którymś podręczniku znaleźć podobnie urwane zdanie z przeczeniem "hadn't". Przejrzałem tak na szybko trzy podręczniki i nie znalazłem.
-
rok temu
|
+1 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
"She spoke as if she were honest" - czy "were" nie jest błędem?
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.