K | kopecdorota |
L | Leadership22 |
kopecdorota - Dziękuję Ci za odpowiedź. W innym przykładzie mam:
"What time will you bring your pet tomorrow? The vet asked me what time I would bring my pet the next day. Nie rozumiem różnicy między tymi zdaniami, dlaczego raz jest will a raz would. - rok temu |
0 |
Leadership22 - Z tego co widzę najprawdopodobniej przerabiasz lekcję "Reported statements". W pierwszym zdaniu jesteś pytany przez weterynarza: "What time will you bring your pet tomorrow?" W drugim zdaniu ty zdajesz relację komuś innemu z tego o co cię pytał weterynarz: "The vet asked me what time I would bring my pet the next day." W mowie zależnej "will" z pierwszego zdania przechodzi w "would" w drugim zdaniu, a "tomorrow" przechodzi w "the next day" lub "the day after" lub "the following day", bo taka jest zasada. Następnym razem jak o coś pytasz, to załączaj linka z przerabianej lekcji tak aby ktoś wiedział czego dotyczy pytanie.
-
rok temu
zmieniany: rok temu
|
+2 |
kopecdorota - dziękuję! pierwszy raz zadaję tu pytanie, następnym razem oczywiście się poprawię i napiszę dział:)
-
rok temu
|
0 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
![]() | Supergrupa |
![]() | darkobo |
![]() | Marcin48 |
Leadership22 - Pozwolę sobie nie zgodzić się z Marcinem, gdyż zdajesz relacje z tego co było i według mnie nie ma to znaczenia jaki jest stan obecny w danej chwili.
Przykładowo, jeśli moja mama się mnie pytała, kiedy byłem na studiach "kiedy się ożenię", a ja opowiadam o tym już po studiach, kiedy jestem już żonaty, to w mowie zależnej nadal odnoszę się do tego co było wówczas, kiedy to pytanie padło a nie do czasu obecnego po studiach. - rok temu |
+2 |
Leadership22 - W mowie zależnej są sytuacje kiedy forma CZASOWNIKA się nie zmienia, bo nie zmienia się raportowana sytuacja, ale nie pamiętam czy to dotyczy czasowników modalnych.
Natomiast udało mi się coś znaleźć na temat sytuacji aktualnej i nieaktualnej, link poniżej: https://www.etutor.pl/lessons/en/b2/27/3/43433 - rok temu zmieniany: rok temu |
+2 |
L | Leadership22 |