ZALOGUJ SIĘ

Pytanie o wyrażenie: "żaden problem!"

3 lata temuostatnia aktywność: 3 lata temu
Dzień dobry!

"Keine Sorge!" - odpowiadałam (zgodnie z etutorowym słownikiem), gdy chciałam wyrazić "nie ma sprawy, żaden problem", angielskie "no problem!".

Znajoma zwróciła mi uwagę, że w takich sytuacjach lepiej użyć "mach nicht so viele gedanken", bo wtedy rozmówca nie jest traktowany jak roztrzęsiona ze strachu osoba.

Co państwo na to? Ja, cóż, przyjęłam uwagę osoby, która jest nativem, ale jednak wyrażenie to jest strasznie długie, nieporęczne. Czy są jakieś krótsze formy? A może moja znajoma jednak racji nie ma?

Pozdrawiam
iw_www

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Wg mnie lepiej powiedzieć: "kein Problem" lub "keine große Sache".
R
ryszardabes

Dzień dobry :)

'Keine Sorge!' to odpowiednik polskiego 'Nie martw się!', np. w kontekście 'Spokojnie, poradzimy sobie, nie martw się'.
Natomiast, gdy chcemy powiedzieć, że 'nic się nie stało'/ 'nic nie szkodzi'/ 'nie ma problemu', użyjemy zwrotu 'kein Problem', również w sytuacji gdy wyświadczamy komuś przysługę 'Das ist kein Problem. Ich kann dir helfen.' - 'To nie jest żaden problem. Mogę ci pomoc'.
Jeśli jednak komuś pomogliśmy i chcemy powiedzieć, że 'nie ma problemu'/ 'nie ma za co', powiemy po prostu 'gern geschehen'.
'Mach dir nicht so viele Gedanken!' tymi słowami możemy niejako pokrzepić osobę, która nadmiernie się czymś przejmuje, coś ją trapi/czymś się zamartwia.

Pozdrawiam serdecznie :)
Justyna.Ku
Pracownik eTutor