ZALOGUJ SIĘ

Czy jest jakaś różnica międzi child a baby? Czy można używać zamiennie?

14 lat temu
M
malecgrz

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 6

Według mnie baby odnosi się do bardzo małych dzieci typu niemowlę lub gdy chcemy powiedzieć do kogoś pieszczotliwie, natomiast child to starsze dzieciaczki, np podstawówka...
A
agata3pa

Kolejny quiz :)
Jakie są różnice wieku pomiędzy:
Infant
Baby
Child
Hermenegilda
quantum137 - Widzę że pomysł z quizem się spodobał :) - 14 lat temu
Hermenegilda - O tak quiz pasuje :)
Pytanie nie jest wcale proste...
- 14 lat temu
efogt - Pomysł z quizem był super:) - 14 lat temu

Moje pierwsze pytanie było bardzo podobne. Takie pytania zazwyczaj wynikają nie tylko z niewiedzy, ale też z nieumiejętności "poruszania się" w naszym kursie. Po pewnym czasie człowiek nabiera ogłady i pewności siebie, ale początki są bardzo trudne, więc proszę o wyrozumiałość dla siebie, malecgrz i wielu nam podobnym. Nie wszyscy z naszej "etutorowej" wspólnoty uczyli się tego języka wcześniej, bądź przebywali tam gdzie jest on wymagany. Pozdrawiam :)
elavi73
14 lat temuzmieniany: 14 lat temu
Hermenegilda - Niepotrzebnie się unosisz.
Pytanie bardzo interesujące.
Docenisz i zrozumiesz jak pojawią się poprawne odpowiedzi.
- 14 lat temu
elavi73 - Ja się wcale nie uniosłam (a wręcz daleka jestem od tego), musiałaś źle mnie zrozumieć. Po prostu nie wszyscy potrafią na początku poradzić sobie na naszym kursie i szukają pomocy. Ja takową otrzymałam i jestem szczerze wdzięczna za wszelkie przejawy zainteresowania ponieważ wiem,że nie jest to niczyim obowiązkiem, a tylko dobrą wolą. - 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu
Hermenegilda - Good girl:)

- 14 lat temu
elavi73 - Thank you :P - 14 lat temu
Hermenegilda - No bother... - 14 lat temu
quantum137 - I have to admit that's a great sense of humour Hermenegilda :) - 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu

Może ja wtrącę swoje trzy grosze.
Otóż, moje dziecko ma 3 latka i siedem miesięcy. Podczas całego mojego pobytu na wyspie do mojego dziecka nigdy nie zwrócono się child ani infant: w przedszkolu, w szpitalu, na placu zabaw, u lekarza, u dentysty, w sklepie, na ulicy itd. Zawsze mówią do mojego syna: baby, cały czas do teraz. Za to child zwracano się do niego: w formalnych pismach urzędowych np: kiedy dostałam decyzję o przyznaniu Child Benefit nie było tam napisane "baby" ale właśnie "child. Słowo child spotykam również przy instrukcji i obsłudze wózków, na tablicy informującej o zachowaniu dziecka na placu zabaw - formalna sztywna instrukcja, sztywna instrukcja wywieszona np. w centrum handlowym w sklepie zabawkowym czy barze ,że dziecko musi być pod opieką dorosłych że nie wolno mu biegać samemu itd., itp. Natomiast ze słowem infant spotkałam się np: w sklepie dziecięcym, oznaczony był regał dla malutkich dzieci, w ulotce leku dla malutkiego dziecka....
Najbardziej popularne i używane bardziej w nieformalnym języku jest słowo "baby" zarówno dla dziecka nowo narodzonego malutkiego jak i większego już, takiego szkraba jak mój który ma już prawie cztery latka....

Child - język bardziej formalny, sztywny....
Baby - Język codzienny, potoczny, luźny (ale też często spotykane w tym formalnym języku)

Są to wnioski z doświadczenia z moim dzieckiem, odczucia innych osób mogą się różnic...
E
efogt

Jeśli chodzi o kolejność to infant- nowonarodzone dziecko, dziecko mające kilka godzin,do kilku tygodni od dnia narodzin.
Następnie baby- dziecko troszkę starsze no i potem child- dzieci np.chodzące do szkoły.
maddie1819

Bilberry odpisał na moje pytanie "w angielskim jest wiele słów na określenie dzieci w różnym wieku:
Infant - Just born
Baby - Hasn't been alive for long
Toddler - 1-2-3 yrs
Child - 3-12 years old
Teen - 13-19 years old
Adult - 20-55 years old
Senior - 55-80
Golden Oldie - 80 and above" Mnie to pomogło, więc może Tobie też pomoże. :)
elavi73
14 lat temuzmieniany: 14 lat temu