ZALOGUJ SIĘ

He wants Sara to teach him English.

14 lat temuostatnia aktywność: 12 lat temu
Zastanawiam się dlaczego w tym zdaniu jest "teach" a nie "teaches". W końcu to trzecia osoba l. p. Zdaje się że czegoś nie załapałem..
tomek1ni

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

to jest czasownik w bezokoliczniku czyli ''to teach'' ''On chce żeby Sara uczyła go angielskiego''.

Gdybyś miał zdanie, w którym Sara uczy kogoś angielskiego to miałbyś ''Sara teaches him English''.

Dokładniej nie będę Ci tego tłumaczyć...z zemsty za te kelnerki ;) musisz sam doczytać, pozdrawiam
Jokasta
14 lat temuzmieniany: 14 lat temu
quantum137 - true, true - 14 lat temu
tomek1ni - yeah.. that's true. now I'm on more advanced level.. you could say "asked" works like an auxiliary verb and after auxiliary verbs always come verbs in their infinitive form.. Am I right? - 12 lat temu

Trzecia osoba liczby mnogiej wymusiła "s" na końcu "want" i to już wystarczy :)
paulina2701
Jokasta - Dokładnie, + - 14 lat temu
tomek1ni - Hah! Koleżanka Paulina nie czytała jeszcze tego o kelnerkach.. Joke ;D
Rzeczywiście.. To ma sens. Jakoś nie wychwyciłem wcześniej tego wants. Zażywam chyba zbyt mocne antybiotyki :p
- 14 lat temu
paulina2701 - Znalazłam wątek z kelnerkami, ale ciekawa jestem tych cofniętych słów :)
Pozdrawiam
- 14 lat temu
tomek1ni - opierdzielają mnie mnie tutaj tylko Paulinko.. mnie ... biednego żuczka :( cry - 14 lat temu
paulina2701 -
Nie podpadaj, to nie będą mieli powodów ;p
- 14 lat temu