ZALOGUJ SIĘ

You can eat as much chocolate as you want. czy tu jest potrzebne much? czekolada jest niepoliczalna?

14 lat temu
M
monisia19882

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 7

jest niepoliczalna. ze zdaniem jest wszystko ok :)
rzuff_3
efogt - Zajrzyj do słownika, może wyprowadzi się z błędu albo z obłędu udzielania fałszywych odpowiedzi.... - 14 lat temu

Mozesz zjesc tak duzo czekolady jak chcesz w domysle jak duzo chcesz as much znaczy tutaj tak duzo
ipon

Policzalna by była, gdybyś chciała powiedzieć, np. 1 tabliczka czekolady lub 2 kostki czekolady.
paulina2701

Od siebie dodam, że "as [...] as [...]" to popularna w j.angielskim konstrukcja gramatyczna ("tak [...], jak [...]"). Najpopularniejszy zwrot "as soon as possible" to się nawet skrótu dorobił (ASAP).

Wracając do pytania, z much można zrezygnować, ale wtedy trzeba też zrezygnować z pierwszego "as" aby zdanie zachowało sens i powstanie:

You can eat chocolate as you want.

A wtedy stylistycznie właściwe by było zmienić "as", na "if" i powstanie:

You can eat chocolate if you want.

Poza tym "Możesz zjeść tyle [tak wiele] czekolady ile tylko chcesz", to coś innego niż: "Możesz zjeść czekoladę jeśli chcesz".
R
radmar2
14 lat temuzmieniany: 14 lat temu
efogt - Ja od siebie dodam plus:)+ Pozdrawiam:) - 14 lat temu

Może najpierw tak: czekolada może być zarówno rzeczownikiem policzalnym jak i niepoliczalnym, to zależy.....Natomiast słowo "much" nie stoi tutaj jako jakikolwiek określnik ilości w tym zdaniu przed rzeczownikiem policzalnym czy niepoliczalnym, bo gdyby zabrakło tego słowa to zdanie nią miało by sensu... As.....as = tak.......jak, w tym konkretnym wypadku: "tak dużo czekolady jak tylko chcesz". Równie dobrze mogłoby tu stać - pomiędzy as.....as....(niekoniecznie w tym zdaniu)- każde inne słowo określające wielkość czy cokolwiek innego , np. pokazujące jak czegoś jest mało, jakie jest ładne czy jakie jest brzydkie itd, itp.....
E
efogt
radmar2 - Ładnie to podsumowałaś Esterko. Pozostaje mi powiedzieć: That's it. :)

PS. Ktoś Ci minusa nie wiem za co dowalił. Ode mnie był "+".
- 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu
rzuff_3 - ma to zwiazek z policzalnoscia!!! gdyby byl to rzeczownik policzalny zastosowano by 'as many as' - 14 lat temu
efogt - Nie o to mi chodziło koleżanko "rzuff". Przeczytaj dokładnie co napisałam... - 14 lat temu
radmar2 - rzuff_3:

Nie ma związku z policzalnością, tylko z konstrukcją "as as". Gdyby nie "as as", to mogło by go tam wcale nie być. Kwestia much/many wychodzi poza ramy pytania i nie ma z nim związku.
- 14 lat temu
rzuff_3 - nie jestesmy kolezankami :) - 14 lat temu
lepsi1 - Dokładnie tak. Pozdrawiam. - 14 lat temu
rzuff_3 - oczywiscie, ze ma zwiazek z policzalnoscia!! - 14 lat temu
efogt - Dzięki Radmar. Pozdrawiam. - 14 lat temu

Po udzieleniu pierwszej odpowiedzi zacząłem analizować o co może chodzić pytającemu. Dlaczego pytanie o much i czasownik niepoliczalny.
I chyba wiem, tak więc postaram się odpowiedzieć zgodnie z intencją pytającego.:

Te "much" nie istnieje w tym zdaniu z uwagi na niepoliczalność "czekolady", tylko z uwagi na konstrukcję zdania (as [...] as) i stanowi jak gdyby określenie ilości dla drugiej części zdania (po drugim "as").

Równie dobrze mogło by ono funkcjonować w tej formie z czasownikiem policzalnym, np.:

You can lend as many books as you are able to read.

Podsumowując "much" stanowi określenie [czegoś] wynikające z konstrukcji
"as as" i nie ma związku z policzalnością czekolady, która mogła by funkcjonować też i bez tego much.
R
radmar2
rzuff_3 - 'much' jest zastosowane w tym zdaniu bo czekolada jest niepoliczalna... gdyby byla mowa o kostkach czekolady, tabliczkach czekolady, albo o czymkolwiek policzalym to zastosowano by 'as many as' :) - 14 lat temu
lepsi1 - Nie o to chodzi, wczytaj się w odpowiedzi i przestań stawiać minusy, OK? - 14 lat temu
radmar2 - rzuff_3:

Coś się do tego much/many przyssał/a?
Pytanie było czy zdanie może być bez "much", a nie o to kiedy "much", a kiedy "many" stosować....
efogt - :) A to dobre:) Tez się zastanawiam jak można się tak beznadziejnie przyssać do stosowania konstrukcji tylko w jednym określonym konkretnym momencie:) - 14 lat temu
rzuff_3 - postawilam jeden minus. mialam do tego prawo. czytam uwaznie i nie zgadzam sie. cos jeszcze bo nie mam ochoty na sprzeczki? - 14 lat temu
efogt - Stawiasz minusy, jawnie się do tego przyznajesz i w przyszłości liczysz na plusy? Wątpliwe.... - 14 lat temu
rzuff_3 - kto Ci powiedzial, ze licze na plusy? tymbardziej od Ciebie skoro nie zgadzam sie z Twoimi wypowiedziami? - 14 lat temu
radmar2 - efogt: Chyba szkoda naszych nerwów i lepiej się słówek pouczyć, niż tracić czas na głupie pyskówki. A wypowiedzi rzuff_3 mam nadzieję, że pozostali użytkownicy zweryfikują.

Podsumuję to cytatem z serialu "Alternatywy 4":

[cytat po opadnięciu emocji postanowiłem usunąć].

:)
efogt - Wychodzę z tego samego założenia Marcin:) Lepiej zjem kanapkę:)Alternatywy to i mój ulubiony serial:) - 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu

Dwa słowa dopowiem.

Zgadzam się prawie w całości z radmar2 ale nie w tym miejscu:

'Podsumowując "much" stanowi określenie [czegoś] wynikające z konstrukcji
"as as" i nie ma związku z policzalnością czekolady, która mogła by funkcjonować też i bez tego much. '

'much' nie wynika w żaden sposób z konstrukcji 'as ...as'
Co więcej ma i to duży związek z policzalnością (a raczej jej brakiem), bo jak sam zauważyłeś dla policzalnych będzie 'many'.

Ogólnie dobra rada ale się trochę zamotałeś kolego :)

PS. By nie schodzić z tematu to czekolada może być policzalna bądź nie, tak jak pisze Estera, ale to temat do dłuższego wyjaśnienia.
quantum137
efogt - Poproszę o konstruktywną krytykę także do mojej odpowiedzi. Ja się wcale nie pogniewam bo cenię sobie Twoje wypowiedzi:) - 14 lat temu
quantum137 - Dobrze ... nie mogę się zgodzić z tym:
'Natomiast słowo "much" nie stoi tutaj jako jakikolwiek określnik ilości ...'

Właśnie słowo 'much' określa ilość 'dużo/wiele/sporo'...

Pozdrówka Estero:)
- 14 lat temu
efogt - Dziękuję za szczerość. Wiem że mogę polegać na twojej wiedzy:) krytykę przyjmuję i obiecuję się poprawić. Być może źle się w tym zdaniu wyraziłam i szczerze mówiąc chyba się trochę pogubiłam:)Pozdrawiam serdecznie:) Ode mnie +:) - 14 lat temu
quantum137 - Dziekuję:)
Jak znajdziesz jakiegoś buga w moich odpowiedziach to daj znak!
Sweet dreams:)
- 14 lat temu