![]() | Bilberry |
![]() | rzuff_3 |
Bilberry - ale jak powiem:
There were many flowers around my house. There used to be many flowers around my house. oznacza to dokładnie to samo? bo ja cały czas tam mieszkam, rozmówca wie o tym, czy nie tak? - 14 lat temu |
+1 |
rzuff_3 - no, ale jesli wiesz, ze byly i juz ich nie ma to dlaczego nie zastosujesz 'used to'? tik tik tik tik mysle...
-
14 lat temu
|
|
Bilberry - tak jakoś mi wygodniej powiedzieć "were"
przecież tłumaczy się tak samo: were - były used to be - były - 14 lat temu |
+1 |
rzuff_3 - zdaniem z 'were' mowisz, ze byly tam kwiaty... i ktos moze zapytac sie 'are they still there?'. jesli uzyjesz 'used to' osoba z ktora rozmawiasz juz wie, ze tam ich nie ma...
-
14 lat temu
|
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
![]() | dania57 |
rzuff_3 - there used to be a park... i problem z glowy! nie ma parku! nie ma kwiatkow :P przeciez mozna powiedziec 'there used to be flowers in my garden' nawet jesli nie wybudowalam supermarketu na ich miejsce prawda? czy musi byc cos co technicznie uniemozliwia posadzenie ich na nowo?
-
14 lat temu
|
|
Bilberry - used to - wcale nie oznacza, że to się nie powtórzy
I used to dance. - tańczyłem, teraz już nie tańczę, ale jak mnie ładnie poprosisz to może znowu zacznę - 14 lat temu |
|
rzuff_3 - eee... to, ze kiedys mialam krotkie wlosy nie oznacza, ze to sie nie powtorzy... gdzie ja polozylam nozyczki?
-
14 lat temu
zmieniany: 14 lat temu
|
|
![]() | TLK |
efogt - Nareszcie ktoś to powiedział. Ja się już nie wtrącam...+ a nawet dwa. Pozdrawiam Tomek.
-
14 lat temu
|
|
rzuff_3 - jak to bezpowrotnie? bzdura! :) jesli cos sie wydarzylo w przeszlosci, sie juz skonczylo i nie dzieje sie teraz, ale nie ma nigdzie mowy o tym, ze nie moze sie zdarzyc jeszcze raz :) tak wiec z cala pewnoscia mozna powiedziec 'I used to have short hair'...
-
14 lat temu
zmieniany: 14 lat temu
|
|
TLK - jak nie masz włosów krótkich bo wyłysiałeś to BEZPOWROTNIE ( ale od każdej reguły sa wyjatki - możesz zrobić przeszczep włosów - troche kasy i po sprawie) -:)-:)-:)
- 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu |
|
rzuff_3 - w sumie w tej calej sprawie z 'used to' i wlosami najbardziej by pasowalo 'i used to have long hair'... w tym momencie bezpowrotnie. mam krotkie wlosy i juz tego nie zmienie :) wlosy jednak kiedys odrosna :P
-
14 lat temu
|
|
dania57 - no właśnie i włosy odrosną i będziesz mogła powiedzieć:
I used to have short hair. I tak w kółko.... - 14 lat temu |
+1 |