![]() | piotr.grela |
H | halkins |
piotr.grela - Bo sa chyba rodzaje gramatyki... Jedna jest, taka jaka chcielibysmy aby ludzie uzywali, podrecznikowa z pieknych ksiazek do gramatyki wydanych przez wydawnictwo z Oxfordu lub Cambridge a druga gramatyka jaka ludzie na codzien uzywaja...
Bardzo sie zdziwilem, kiedy uslyszalem od native speakera:"He don't...", "She don't"... ktore juz mnie o wiele bardziej razi niz "innit" :-) Daniel Bedingfield "He Don't Love You Like" https://www.youtube.com/watch?v=3ne9oSuDYnQ - 7 lat temu zmieniany: 7 lat temu |
+2 |
halkins - Dokładnie. Ja widzę jak "nejtiwsy" łamią codziennie podstawowe zasady gramatyki, które skończyłyby się oblaniem każdego egzaminu z j.angielskiego. Trudno mi z nimi polemizować, bo to w końcu ich ojczysty język, jedni mówią bardziej, drudzy mniej gramatycznie, ale przekonałem się że nikt nie mówi tak, jak nas uczą tego w szkołach. Język jest "żywym tworem" i zmienia się tak, jak nasze otoczenie. Wystarczy spojrzeć na język używany w szkole albo w jakichś grupach zawodowych lub społecznych. To samo z angielskim, o ile nie przystępujemy do egzaminu, to zawsze trzeba wsiąść poprawkę na to z kim się rozmawia i nauczyć się myśleć tym językiem, niż sztywno trzymać się regułek i zasad gramatyki.
-
7 lat temu
|
+4 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.