ZALOGUJ SIĘ

"the" przed rzeczownikami, które były już wcześniej wspomniane,

14 lat temu
Przedimek "the'' stawiamy przed: rzeczownikami w l. poj. i mn., które były już wcześniej wspomniane.

Proszę o komentarz do danej sytuacji: Prezentuję przedmioty np. szklanka, garnek, łyżka itp. pokazując je wszystkim - wtedy przed rzeczownikiem stawiamy przedimek "a". Wyjmuję kolejne przedmioty (identyczna z wyglądu szklanka, garnek, łyżka jak poprzednie) i w myśl w/w zasady, stawiam przed każdym nowo pokazywanym przedmiotem przedimek "the"?
Czy taka sama zasada obowiązuje w stosunku do niczym nie różniących się od siebie obrazków?
impresjonizm

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 1

"the" oznacza ten konkretny

This is a glass. To jest jakaś szklanaka.
The glass is empty. Ta konkretna szklanka jest pusta.
This is a glass too. To też jest jakaś szklanka.
But the glass is not empty. Ale ta nie jest pusta.

każda nowa szklanka to "a", a każda już wspomniana to "the"
gdyby na świecie była tylko jedna szklanka to ona zawsze byłaby "the"
Bilberry
impresjonizm - Czyli jeśli kładę te szklanki na bok a potem ponownie je prezentuję to wtedy użyje "the"? - 14 lat temu
Bilberry - gdy masz więcej niż jedną szklankę to używasz "this" and "that" które mają podobne znaczenie do "the"
this one and that one - ta i tamta
- 14 lat temu
impresjonizm - ale ja chce powiedzieć; szklanka a nie: ta szklanka. ;-) - 14 lat temu
Bilberry - pamiętaj, że po angielsku nie można powiedzieć szklanka, musisz powiedzieć albo jakaś szklanka ablo ta szklanka, to przymus w angielskim

Anglicy śmieją się, jak Polak powie
give me glass, a nie give ma a glass
- 14 lat temu
impresjonizm - Rozumiem, że trzeba użyć przedimka Pytanie moje dotyczy sytuacji, gdy ponownie pokazuję wspomniane szklanki (obrazki)i druga strona ma zapamiętać słowo szklanka (a nie ta szklanka). Po pierwszej prezentacji odłożyłam je na bok i teraz zaczynam ponownie je prezentować i nie chcę użyć "this" czy "that" tylko "the" w myśl zasady, że już te szklanki zostały wspomniane wcześniej Czy mam rację? - 14 lat temu
Bilberry - można użyć "the"
ale kiedy jest kilka obiektów lepiej i naturalniej użyć
"this" i "that"
- 14 lat temu
impresjonizm - dziękuje bardzo za odpowiedź, była pomocna! - 14 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.