ZALOGUJ SIĘ

Stop = zatrzymywać się, stawać (synonim: call) Ruch i poruszanie się (podstawowe)

14 lat temuostatnia aktywność: 11 lat temu
Dlaczego tak jest? Nigdy nie słyszałam aby ktoś używał "call" zamiast "stop"
orfea168

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 4

Jest tak dlatego że niektóre słowa mają po dwa znaczenia i dlatego do niektórych dodawane są synonimy, czasem właśnie takie których nie używa się za często.
krozenkranc

Może być tak, choć nie jestem pewien, że "call" będzie używane w powtórkach jako pomoc. Nie wiem dlaczego akurat call jest synonimem, także nigdy nie słyszałem...
wjanicki
szpecyk - tak np. recall tzn przypomnieć sobie. - 14 lat temu

Jesli jestes w Anglii na dworcu to masz informacje o trasie pociagu i brzmi to tak call at : i tu padaja nazwy miejscowosci,w ktorych ten pociag sie zatrzymuje.W tym znaczeniu uzywamy call at zatrzymuje sie , staje
ipon
14 lat temuzmieniany: 14 lat temu
paulina2701 - Z życia wzięte :) - 14 lat temu
ipon - Paulinko zycie to najlepszy nauczyciel:) - 14 lat temu

Hejka

Masz rację ipon, używane jest 'call at' ale jak już mamy być dokładni i podawać przykłady z życia wzięte, to przyda się forma jaka usłyszymy w pociągu (a będzie to forma ciągła, czyli nie 'call' a 'calling':

This is a southeastern service to London Cannon Street calling at:
Maze Hill, Greenwich (for DLR), Deptford, London Bridge and London Cannon Street.
(Powyższy komunikat jest wyświetlany w wagonach oraz jednocześnie jest odtwarzane nagranie.)
Zobaczymy go i usłyszymy w wielu pociągach krajowych, spółek regionalnych itp.

Edit
call at oznacza stop at, samo określenie "call" jako "stop" może być mylące.

Pozdrówka
quantum137
14 lat temuzmieniany: 11 lat temu
spirulinka - czyli etutor nie dokładnie podał synonim, czyż nie?:) - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
quantum137 - Poprawiłem swoją odpowiedź, w której był błąd. - 11 lat temu