ZALOGUJ SIĘ

Jaka jest różnica między "hurt" i "harm". Słyszałem, że obydwa znaczą ranić, ale nie są synonimami.

9 lat temuostatnia aktywność: 9 lat temu
H
hanka078

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

As nouns the difference between HARM and HURT is that HARM is injury; hurt; damage; detriment; misfortune while HURT is an emotional or psychological hurt (humiliation or bad experience).
As verbs the difference between HARM and HURT is that HARM is to cause injury to another; to hurt; to cause damage to something while HURT is to be painful.
Zaczerpnięte z bardzo "fajnej strony" http://the-difference-between.com/ Znajdziesz tam jeszcze bardziej szczegółowe wyjaśnienia czasem nawet z przykładami zdań.
M
mlesniewska1
pkomarek1 - Z tym się trochę kłóci, imho, na przykład uczycie czasownika hurt w tytułach piosenki "Don't hurt me" (wyk. Faydee) albo "Baby, don't hurt me" (Haddaway).

Myślę, że też w tym przypadku hurt jako czasownik zachowuje swoje znaczenie rzeczownikowe, czyli (z)ranić kogoś, zrobić komuś krzywdę w sensie emocjonalnym.

Btw: właśnie obejrzałem odcinek Bones, gdzie czasownik "hurt" został użyty w sensie fizycznym (spowodowania fizycznej krzywdy): kobieta oskarżona o zamordowanie siostry odpiera zarzuty słowy "I would never hurt her". Ale ponieważ serial jest amerykański, może tak jest w AmE
- 9 lat temu zmieniany: 9 lat temu

hurt (verb) = boleć (coś, np. my hand hurts), skrzywdzić kogoś fizycznie (hurt someone), skrzywdzić kogoś psychicznie, emocjonalnie (np. hurt someone's feeling)
hurt (noun) = ból (The hurt of losing your loved one, synonim: "pain")
hurt (adjective) = zraniony fizycznie bądź psychicznie (np. Are you hurt?, be hurt in an accident)

harm (verb) = skrzywdzić kogoś fizycznie, wyrządzić krzywdę (np. smoking can harm the environment)
harm (noun) = krzywda (np. do no harm - nie wyrządzać krzywdy)

Pozdrawiam:)
milena.u
mlesniewska1 - Czyli tak "podsumowując mocno skrótowo" to harm jest w sensie bardziej (albo nawet wyłącznie) fizycznym, natomiast hurt ogólniejszym bo zarówno i fizycznym jak i emocjonalnym ..... - 9 lat temu