ZALOGUJ SIĘ

Jak ułożyć elementy z rozsypanki i jak tworzyć zdania? Musze używać jakiegoś czasu czy są jakieś ogólne wskazówki jak tworzyc szyk zdania

10 lat temuostatnia aktywność: 10 lat temu
Ułóż elementy rozsypanki we właściwej kolejności.
np.
1.plan / prepare / to / food
moja ODP: i prepare plan to food for three people. vs I plan to prepare food for three people.

Ktory czasownik ma pierwszenstwo po podmiocie i dlaczego ? i co oznacz "to" przed tymi czasownikami?
na tej stronie jest szyk zdania ale zbytnio to mi nie pomaga : http://www.ang.pl/gramatyka/zdanie/szyk-zdania
T
tofik324

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 1

Zaakceptowana przez pracownika eTutor
Końcowe zdanie musi być gramatycznie poprawne i mieć sens. Twoja pierwsza propozycja raczej nie spełnia te warunki: Przygotowuję plan do jedzenia (??) dla trzech osób. Drugie zdanie już ma sens: Planuję/zamierzam przygotować jedzenie dla trzech osób.

"To" przed czasownikiem zwykle z tego czasownika robi bezokolicznik. Ale to nie jest jego jedyne znaczenie. Może też być przyimkiem "aby, żeby (coś zrobić)": I told him to wash the dishes - powiedziałem mu, żeby pozmywał naczynia.
"To" ma jednak o wiele więcej znaczeń - zerknij do słownika (lupa z prawej na pomarańczowym pasku u góry)

Poza tym "food" nie jest czasownikiem, a rzeczownikiem, ew. przymiotnikiem. Czasownik by był "feed" - (na)karmić
pkomarek1
10 lat temuzmieniany: 10 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.