![]() | Marzyciel |
![]() | eneduelike |
Marzyciel - Dzięki bardzo ;) Właśnie się zastanawiałem czy jest jakiś polski odpowiednik haha. Nie szukaj w tomach bo to jest wersja bbc do słuchania. Naprawdę fantastycznie to ogarnęli i jeszcze ten czysty oksfordzki angielski <3
-
14 lat temu
|
+1 |
Marzyciel - Masz tu linki do tekstu i audiobooków, wersja bbc podobno jest lepsza niż film;P
http://villa-kei.jp/bbcsc/bbc_trans.php http://chomikuj.pl/Kwiatek19851/Audioboki/J.R.R.+Tolkien/The+Lord+Of+The+Rings+-+Audio+Book - 14 lat temu |
+2 |
eneduelike - Oo, fajnie :D ja miałem tylko z amerykańskim i jakoś nie mogłem się zabrać >.>
jak słuchasz audiobooków, to ogarnij sobie program 'Audio Speed Changer Pro' przyspiesza audiobooki 2x, czyli zamiast 8h jest 4h (niekoniecznie o tyle, ale przykład ;P) nawet lepiej się słucha, bo jak szybko gada, to większe skupienie - 14 lat temu |
|
eneduelike - tylko z angielski może być problem, jeżeli nie zrozumiesz czegoś, to już nie zrozumiesz (mało czasu na próbę ogarnięcia)
to tak 50-70% jeszcze ok, potem może być problem (zawsze to coś czasu zyskujesz ;p) - 14 lat temu |
|
eneduelike - ... no ale jak posłuchasz po polsku wcześniej, to potem po angielsku już luzem ;p czyli w tym samym czasie przesłuchasz po polsku i po angielsku ;)
-
14 lat temu
|
|
Marzyciel - Ja dopiero wczoraj się zabrałem do słuchania lotrów :P Najpierw wydrukowałem te rozdziały z bbc i posprawdzałem słówka, a teraz słucham i potem czytam na głos tak jak lektorzy, jara mnie ten brytyjski akcent hhah ;D
-
14 lat temu
|
+1 |
Marzyciel - Jak przerobie całe Fellowship of the Ring to ogarnę ten programik ;P Pozdrooo :)
-
14 lat temu
|
+1 |
Marzyciel - Co do ćwiczenia to jeszcze oglądam Merlina (serial brytyjski, można online oglądać) i wczuwam się w role przy powtarzaniu haha :P Trochę śmieszne, ale na pewno dużo daje.
-
14 lat temu
zmieniany: 14 lat temu
|
+1 |
eneduelike - hah ;D
ogólnie ja seriali duuuuużo oglądałem z brytyjskich jedynie ciekawe są: Skins - :D Lie to me - super, ale fabuła stoi w miejscu (jedyna zmiana w 3 sezonach to fryzura głównego bohatera) Misfits - ciężko powiedzieć ... niby fajne, niby nie ... trochę na chama zakończenie coś tam jeszcze było, ale jakoś nie kojarzę teraz amerykańskich seriali jest więcej: Fringe, Dexter, True Blood, Mentalist, Californication, Breakout Kings etc. - 14 lat temu |
|
eneduelike - ogólnie mało książek jest z brytyjskim akcentem (audiobooków). jeżeli są, to przeważnie tylko brytyjskich autorów ;s lub BBC :P
-
14 lat temu
|
|
eneduelike - a, jak nie znajdziesz tego programu, to powiedz, to jakoś go udostępnię ;o
-
14 lat temu
|
|
Marzyciel - Skins jest wypasione, ta kwestia nie podlega dyskusji;P
No właśnie się czaję na Misfit i jakoś się nie mogę zabrać;< BBC ma dużo filmów z fajnym akcentem tylko ciężko je znaleźć :P Amerykańskich nie lubię za bardzo oglądać w oryginale, kolesie kaleczą język ; D - 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu |
|
Marzyciel - Jeszcze mam jeden pomysł, żeby z filmów zgrać ścieżkę dźwiękową i sobie słuchać na tel w wolnych chwilach, ale trochę z tym roboty ;)
-
14 lat temu
|
+1 |
eneduelike - to już lepiej audiobooki niż tak się bawić :D zresztą po co zgrywać ścieżkę, skoro po prostu można puścić film i fon do kieszeni ?:D
ta, szczególnie ci "ciemniejsi" kaleczą język strasznie ;d - 14 lat temu |
|
eneduelike - Misfits dziwne jest xd ale lepiej włącz sobie ściąganie i zostaw na noc ;p lepiej się ogląda jak się ma na PC ;p
ale Lie to me lepsze jest od Misfits ... ciekawe, tylko fabuły praktycznie brak ;s www.megauploadforum.net - tam najlepiej patrzeć, bo nie ma limitów - tylko tam chyba trzeba się bawić, żeby linki były dostępne - posty nabijać - ale jak co, to powiedz, to ci dam linki do całego sezonu ;p - 14 lat temu |
|
Marzyciel - No w sumie można, ale akurat nie mam karty pamięci do mojego LG, a nie chce mi się nagle kupować ;D
-
14 lat temu
|
+1 |
Marzyciel - Okej, I'll tip you off jak coś ;D W sumie zgrywanie tej ścieżki dźwiękowej to banał, ściągnąłem video mp3 extractor i już mi się zaczęło zgrywać :P Dark Knighta sobie tak przerobie dziś <3
-
14 lat temu
|
+1 |
Marzyciel - Na studiach nam babka od fonetyki mówiła, żebyśmy uczyli się na pamięć tekstów z filmów, książek etc. W sumie już teraz będę na trzecim roku, to trzeba się trochę ogarnąć z tym angielskim ;D
-
14 lat temu
|
+1 |
eneduelike - niby dobry pomysł, ale dialogi to jakoś 20% filmu - 80% filmu to inne dźwięki ;p
seriali ogólnie mam tera 70 GB, a 100 skasowałem xd jak lubisz 'niekonwencjonalne' metody, to jeszcze taki program jest: E.S.V. QuickText v2.5 jak nie znasz słówka, zaznaczasz w nim i robisz taki video-słownik z fragmentami z filmu (o, takie coś: http://www.youtube.com/watch?v=Qj-RfI44VF4) dokładnie nie ogarnąłem jeszcze, bo nie miałem czasu, ale coś ogarniałem na 'V for Vendetta' (dobry film ;p) - 14 lat temu |
+1 |
eneduelike - 121 słów i kolokacji chyba nie rozumiałem jakoś ;p większa część z początku filmu, jak się przedstawiał ;d
-
14 lat temu
|
|
Marzyciel - Haha, ale fajne ;D Hmmm tylko trochę czasochłonne, robić coś takiego na każde nieznane słówko ;o spróbuje coś ogarnąć tak dla zabawy tylko. 'V for Vendetta' oglądałem, wiadomka, że dobry:P
-
14 lat temu
|
+1 |
Marzyciel - 'Remember remember the fifth of november' Wiadomo, że nigdy nie ma tak, że rozumiesz każde słowo w filmie;) Właśnie to jest ten problem z ang, jest tak dużo słówek;D;<
-
14 lat temu
|
+1 |
eneduelike - mnie tam bardziej martwi wymowa ;p
no to wygląda tak, że masz plik z napisami i zaznaczasz ;p tam trudność wynikała z tego, że on używał zwrotów z literatury (Macbeth etc.) i jeszcze ten początek: "Voilà! In view, a humble vaudevillian veteran, cast vicariously as both victim and villain by the vicissitudes of fate. [...] - 14 lat temu |
|
eneduelike - This visage, no mere veneer of vanity, is a vestige of the vox populi, now vacant, vanished. However, this valorous visitation of a bygone vexation stands vivified, and has vowed to vanquish these venal [...]
-
14 lat temu
|
|
eneduelike - and virulent vermin vanguarding vice and vouchsafing the violently vicious and voracious violation of volition. The only verdict is vengeance; a vendetta held as a votive, not in vain, for the value and veracity of such shall one day vindicate the vigilant and the virtuous. Verily, this vichyssoise of verbiage veers most verbose, so let me simply add that it's my very good honour to meet you and you may call me V.
-
14 lat temu
|
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.