Kliknięcie na podpowiedź powoduje w powtórkach cofa do błahego, zpunktu widzenia wiezy i umiejętności językowych miejsca, jak np. przecinek.
10 lat temuostatnia aktywność: 10 lat temu
Jeśli w powtórkach prosze o podpowiedź a gdzieś po drodze nie postawiłem przecinka lub użyłem małej litery zamiast dużej, cofanie mnie do tych „błędów" jest przesadą i podrywa zaufanie do autorów całego programu. Rodzi się podejrzenie, że autorzy skupili się na przyłapywaniu na czymokolwiek, zamiast skupić się na istotnych błędach. Jedyne uzasadnienie takiego postępowania to wydłużyć czas korzystania z programu. Krótko mówiąc ważniejsza „kasa" autorów e-Tutor niż efektywne uczenie języka. To jest metoda ubijania „zwierza" tropiąc je do upadłego. Tylko, że to działa w dwie strony, po prostu w końcu zniechęca
Jeśli w powtórkach prosze o podpowiedź a gdzieś po drodze nie postawiłem przecinka lub użyłem małej litery zamiast dużej, cofanie mnie do tych „błędów" jest przesadą i podrywa zaufanie do autorów całego programu. Rodzi się podejrzenie, że autorzy skupili się na przyłapywaniu na czymokolwiek, zamiast skupić się na istotnych błędach. Jedyne uzasadnienie takiego postępowania to wydłużyć czas korzystania z programu. Krótko mówiąc ważniejsza „kasa" autorów e-Tutor niż efektywne uczenie języka. To jest metoda ubijania „zwierza" tropiąc je do upadłego. Tylko, że to działa w dwie strony, po prostu w końcu zniechęca
w pierwszej kolejności dziękuję za podzielenie się swoją opinią. Na początku chciałabym zaznaczyć, że jest nam bardzo przykro, iż sądzi Pan, że w eTutor skupiamy się na przyłapywaniu i wytykaniu błędów Użytkowników, a poprzez taką praktykę na "zbijaniu kasy". Jest to bardzo krzywdząca opinia, ponieważ we wszystko co robimy w eTutor wkładamy nasze serca i energię, nie dla chęci zysku, ale żeby spełnić oczekiwania naszych Użytkowników i jak najefektywniej pomóc im w nauce języka.
Powrót podpowiedzi w powtórkach do miejsca, gdzie znajduje się błąd nie jest atakiem i wytykaniem czegokolwiek. Wręcz przeciwnie. Ma on naprowadzić na dobrą drogę i pomóc w poprawnym zapisaniu powtórki. Co najważniejsze, interpunkcja nie jest czymś "błahym", ale jest istotną częścią ortografii i gramatyki. Tak samo użycie wielkiej litery może czasem zupełnie zmienić znaczenie zdania. Nie jest to tylko i wyłącznie kwestia estetyki. Istnieje różnica między zdaniami:
"Let's eat Grandma". i "Let's eat, Grandma".
Jeden mały przecinek, a znaczenie zdania diametralnie się zmienia. Albo sugerujemy, że zjemy babcię albo proponujemy babci, żeby zjeść.
Podobnie sytuacja ma się przy wymienianiu kilku elementów w zdaniu i oddzielenie ich tzw. przecinkiem oksfordzkim. Jest różnica między:
"I like eating dogs and football". a "I like eating, dogs, and football."
W pierwszym przypadku twierdzimy, że lubimy jeść psy i piłkę nożną, a w drugim, dzięki przecinkom dokładnie widać, że wymieniamy trzy osobne elementy. I nie ma prawa powstać tutaj żadna niejasna sytuacja.
Przecinek oksfordzki to przecinek w zdaniu, w którym wyliczamy elementy: A,B, and C. To, czy przed "and" będzie przecinek ma ogromne znaczenie w języku angielskim. Nie jest bez znaczenia przecinek w zdaniu:
"I'd like to thank my parents, God and Mother Teresa."
Brak przecinka przed "and" sugeruje, że moimi rodzicami są Bóg i Matka Teresa. Gdy ten przecinek dodamy:
"I'd like to thank my parents, God, and Mother Teresa"
jest już pewne, że w zdaniu mówimy o trzech osobnych elementach.
Nie będę się już rozpisywać o tym jak ważny jest przecinek w zdaniach definiujących i niedefiniujących.
Co do wielkich liter, inne znaczenie ma "polish" a "Polish", inną częścią mowy jest "baroque" a inną "Baroque".
Jak widać, ortografia i interpunkcja są ważnym elementem gramatyki. W eTutor walczymy o propagowanie poprawności językowej, którą w obecnych czasach często się olewa i zapomina jak jest ważna i jak bardzo może wpływać na odbiór informacji, którą chcemy przekazać.
Wyjaśnienie jest dla mnie wiarygodne. Z perspektywy uczącego się języka, liczy się jak najszybsze opanowanie i posługiwanie się nim. Z perspektywy nauczyciela liczy się maksymalna poprawność i te cele są, jak się okazuje nie zupełnie zbieżne, by nie powiedzieć wręcz rozbieżne, biorąc pod uwagę, właśnie ową uwagę a raczej nieuwagę, która jest powodem wielu błędów, jeśli nie większości. Przepraszam, jeśli w mojej wypowiedzi poszedłem za daleko i odebrana została jako krzywdząca. Dzieliłem się moimi wrażeniami, a biorąc pod uwagę te wściekłe czasy, w których liczy się głównie „kasa", jakieś może niesprawiedliwe podejrzenie padło i na Bogu ducha wininy eTutor. Jeszcze raz PRZEPRASZAM.
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.