ZALOGUJ SIĘ

Czy można użyć słowka regard na zakończenie listu lub e-maila?

11 lat temuostatnia aktywność: 10 lat temu
R
robek40

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Hej.
Tak, można, tylko że należy użyć formy "Regards",
Najczęściej spotykane wyrażenia to:
Regards.
Best Regards.
With Regards. itd. itd.
Zwykle słówka "Regards" używa się w oficjalnych i służbowych pismach.
pozdr.
H
halkins
ewa159 - Przeciwnie, nie używa się ich w pismach oficjalnych, lecz nieformalnych i półformalnych. Istnieją inne formy grzecznościowego kończenia pism formalnych a co dopiero oficjalnych. - 11 lat temu
halkins - +ewa159
Heh…sądzę że teraz powinna nastąpić kilkutygodniowa ostra wymiana zdań na temat, co nazywamy pismem oficjalnym, nieoficjalnym, co nieformalnym, a co półformalnym.
Proponuje podeprzeć się słownikami Collinsa, wyrokiem NSA i najlepiej podobną sprawą w Strasburgu. Przy dobrej współpracy naszych prawników temat "regards" zakończymy mniej więcej na Wigilie, a prawomocny wyrok zapadnie po Nowym Roku.
OK. Dla mnie sprawa jest prosta.
Oficjale pisma wysyłam do urzędów, biur, firm, szkół itd. Nieoficjalne wysyłam do przyjaciela, mamy, taty i babci, która zresztą już dawno nie żyje. Półformalnego jeszcze nie posłałem, tak że nie wiem…
Kind Regards...
Halkins :-)
- 11 lat temu zmieniany: 11 lat temu
ewa159 - Nie ma potrzeby odwoływać się do wyższych instancji, ponieważ istnieją standardy pism, których po prostu się trzymajmy, jeśli chcemy być poważnie potraktowani. Jeśli nam na tym nie zależy, piszmy co tylko nam się spodoba i jak nam się "wydaje".

"-" przy Twoim komentarzu nie jest moim dziełem.

- 11 lat temu
halkins - +ewa159
Wszystko zależy od punktu widzenia, tzn. czy interesuje nas język prawdziwy (żywy) czy język książkowy (literacki).
Uwierz mi, czasami bardzo od siebie odbiegają, ale to temat do innej dyskusji.

ps.
przecież wiem że ten "-" to nie mogłaś być ty.
W końcu... coś między nami "iskrzy"...
:-)))

- 11 lat temu zmieniany: 11 lat temu
ewa159 - Masz rację, że iskrzy. To się nazywa spięcie. - 11 lat temu

Opcją jest jeszcze 'Kind regards' ;)
marcin.m
Pracownik eTutor