ZALOGUJ SIĘ

Czy mogę prosić o pomoc w sprawdzeniu poprawności napisanego przeze mnie zdania?

12 lat temuostatnia aktywność: 11 lat temu
My house don't have cellar, but there's an attic.
R
robertoss2010

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Nie jestem pewien czy można napisać, że dom "nie ma" piwnicy, to takie "spolszczone" trochę, ale na pewno zdanie jest zrozumiałe . Nie wiem tylko, czy nie powinno być "a" przed cellar. Pierwszą część zdania poprawiłbym na:
There is not a cellar in my house.
S
simmy
12 lat temuzmieniany: 12 lat temu

Jeżeli zdanie miałoby pozostać w swej oryginalnej formie to "don't" wylatuje i w jego miejsce ląduje "doesn't" - it doesn't have =)
Forma zaproponowana przez kolegę simmy jest lepsza choć wydaje mi się, że zamiast "not a cellar" powinno być "no cellar".
I
iSatsu
simmy - Też się nad tym przez chwilę zastanawiałem. W jednej z lekcji na etutorze było zdanie:
"There is not an apple on the table." więc ten przykład postanowiłem zrobić analogicznie. Nie do końca wiem kiedy używać jednej a kiedy drugiej formy.
- 12 lat temu
iSatsu - To raczej działa tak, że obydwie formy są poprawne w większości przypadków tylko nie zawsze dana forma pasuje do konkretnego zdania - to znaczy, że może ono nienaturalnie brzmieć.
Nie wiem czy jest jakaś konkretna reguła do tego, trzeba natomiast pamiętać, że po "not" przed rzeczownikiem występuje przedimek.
Mile widziane jakieś fachowe wyjaśnienie tego zjawiska =)
- 12 lat temu