ZALOGUJ SIĘ

nauka jak sie uczyc

15 lat temu
ja wcale nie wiem jak ja sie mam uczyc?
?
Gość
ryan - sprecyzuj pytanie ;) - 15 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 9

no wiesz - najlepiej systematycznie i po kolei, ...
K
KazimieraB

Faktycznie, henrykab ma całkowitą rację.
eTutor wywalił tysiące elementów, przykładowych zdań i wiele nagrań,
ale zapomniał w swojej mądrości o metodyce nauczania w tym gąszczu podawanej wiedzy. Ale tak już jest jak bystrzy informatycy coś wykombinują...
Może Panie nauczycielki eTutor coś poradzą na ten problem.
pozdrawiam wszystkich
Z
zenstef
TopMan - A ja Ci Zenku dam plusa, bo oboje o tym wiemy . - 15 lat temu
Gość - Zenek o jakich zdaniach i nagraniach myślisz bo ja nie wszystko wiem;))) A tak przy okazji zapytam czy obraziłeś się o coś;)) Nie będe rozwijac wątku jakby co to priv. Pozdrawiam!!! - 15 lat temu

Przypomnij sobie jak to bylo w szkole... codziennie, przerabianie zadanego materialu, obecnosci w lawce szkolnej ...itd.
?
Gość

Musisz otoczyć się j.ang.everywhere -BBC.filmy ang.tłumaczenie piosenek,formy czasownikowe wykuć jak modlitwe,powtarzać np There's no need to hurry.-10 razy.
i kazde słówko np.correct,correct........
Robic zawieszki ze słówkami gdzie sie da!!!Ja mam mały słownik elektroniczny z wymową b.przydatny!! Złap kogos kto też sie uczy i dasz rade!!!!!!Pozdro!
?
Gość
15 lat temuzmieniany: 15 lat temu
Gość - O których formach czasownikowych myślisz;)) - 15 lat temu
Gość - nieregularne -irregular-np.break,broke,broken
regular verbs-cast cast cast.
- 15 lat temu
Gość - Dzięki moja zmora;))) - 15 lat temu

Niedawno słyszałem o metodzie Colina, która dostosowuje się do Twojego indywidualnego sposobu uczenia sie. Niestety jest dla mnie obecnie za droga, żebym ją sprawdził.
?
Gość

Sam się nad tym zastanawiam :)
..systematyczna nauka oraz powtarzanie materiału to podstawa. Dodatkowo przydała by się osoba znajoma z którą by można było by spróbować rozmawiać po angielsku.
To mój sposób :)

Ja sobie codziennie wmawiam:
Chcieć to móc, a móc to potrafić!
Ja mocno chcę
R
rainlow

witam tez miałam taki problem jak się uczyc? miałam chaos i w notatkach i w powtórkach.Obecnie wypracowałam taką metodę: ucze sie codziennie, zaczynam od powtórek max 15-20 min pozniej przerabiam lekcje ( nie cała, częśc) następnego dnia znowu powtórki i lekcja ciąg dalszy itd jak już tracę "siły" i czuje się zmęczona robę wisielca, dyktando albo obrazki tak z 10 min
Średnio uczę się ok 30 mon do 1,5 h w zależnosci od czasu i dnia
dasz rade pozdrawiam
B
barzag
dorotapaczek1 - Dobry sposób i podstawa to systematyczność - tylko jak się do niej zmotywować... - 15 lat temu

Jest wiele stron poświęconych nauce angielskiego za free, godna polecenia jest strona BBC (wersja angielska) http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/
oraz polska wersja http://www.bbc.co.uk/polish/everydayenglish/
Tu też warto zajrzeć http://www.lingapp.com/

Wytrwałość to podstawa, ja poświęcam nauce około godziny dziennie, pierwsze 30 min to powtórki i tak przez ostatnie parę dobrych lat. Oglądanie angielskiej telewizji (jeśli masz dostęp), czytanie prasy (słownictwo jest zupełnie inne niż w książkach, bardziej przydaje się w codziennym użyciu).

Powodzenia życzę
G
Gabi007
dorotapaczek1 - Dzięki za podanie linków do stron;)
w wolnym czasie postaram się skorzystać, a tak z drugiej strony to musisz mieć niezły angielski skoro już parę lat ćwiczysz - zazdroszczę. pozdr
- 15 lat temu

ja zatrzymałem się tydzień temu na 60 słówkach i chyba niepotrzebnie ucze się wszyskich przykładowych zdań ... powoli idzie z powtórkami ..może lepiej odpuścić te zdania (na blachę) a przejść dalej ?
?
Gość
tezire - Te zdania są bardzo ważne, ale najważniejsza jest psychika. Dopiero gdy miałam możliwość podróżowania i komunikowania się z ludzmi za granicą zrozumiałam jak potrzebna jest płynna znajomość języka angielskiego i poważnie przyłożyłam się do nauki. Wcześniej traktowałam naukę języka jako coś narzuconego (również przez niekompetentnych nauczycieli) i blokowało moje możliwości.Życzę wszystkim prawdziwego otworzenia się na naukę języka. - 15 lat temu
bogusia.nidecka - Dobrze jest uczyc sie zdań a nie samych słówek. Ja nie dodaje wszystkich zdań tylko jedno lub dwa przykładowe. Jak jakieś słówko trudniej mi wchodzi to dokładam pozostałe zdania by lepiej utrwalic. - 15 lat temu
radmar2 - Ale chyba lepiej postawić, na uczenie się użytecznych zwrotów, niż zdań typu:
"The dog is jumping over a puddle."
Oczywiście zdania są bardzo ważne aby zobaczyć jak wyraz funkcjonuje w zdaniu. Ale bez przesady - nie ma sensu wkuwać na pamięć zdań, których być może nigdy nie zastosujesz.
- 15 lat temu
bogusia.nidecka - Ja zauważyłam że rzeczywiście nie każde zdanie wykorzysta się powszechnie w praktyce ale na bazie opanowanych konstrukcji buduje się własne wypowiedzi i z czasem posiądziemy większą "intuicję językową". - 15 lat temu