ZALOGUJ SIĘ

Dlaczego w zdaniu "I had won by a fluke because I hadn't cared enough to be nervous." został użyty dwa razy Past Perfect?? Czy nie jest to bład?

12 lat temuostatnia aktywność: 11 lat temu
I had won by a fluke because I hadn't cared enough to be nervous.
mceo
sorek.karpik - Zdanie "I had won by a fluke because I hadn't cared enough to be nervous." jest poprawne. Użycie zdania "I had won by a fluke" (past perfect) powinno być poprzedzone zdaniem Past Simple, Np. Nobody believed that I was a winner. A zdanie "I hadn't cared enough to be nervous" oznacza że wcześniejszy brak zdenerwowania (nie przejmowanie się tym) wpłynął na ten niespodziewany "szczęśliwy traf. - 11 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 4

Nie ,nie jest , ja dla odmiany nie rozumiem czemu miałby być to błąd ? :)
M
MalwinaM
mceo - Jeśli chcemy użyć tego czasu, musimy mieć jakiś punkt odniesienia w przeszłości i dopiero wtedy używamy go do opisu sytuacji wcześniejszej. Tutaj tego brakuje - 12 lat temu
wacek6713 - MalwinaM, skoro nie widzisz błędu, to pomóż zrozumieć budowę tego zdania mniej wiedzącym.
- 12 lat temu
MalwinaM - pogłowiłam się trochę z odpowiedzią bo ja z teorią na bakier- z praktyką dużo lepiej :D ,ale znalazłam wytłumaczenie :)
Czas Past Perfect stosujemy również wtedy gdy gdy chcemy opowiedzieć pewną historię, bez zachowania chronologii (chronologicznie relacjonowanie określane jest czasem Past Simple) np They broke up last week. They had met on holiday and had been together for 10 months.
Jeśli zdanie 'I had won by a fluke because I hadn't cared enough to be nervous.' jest częścią opowiadanej historii jest jak najbardziej prawidłowe.
- 12 lat temu
mceo - Dzięki MalwinaM za odpowiedź. Zgadza się , że opisując historie w Past Simple zachowana jest chronologia. Gdy w tekście mamy do czynienia ze zmianą kolejności prezentowania faktów, wówczas czynność (lub stan), która w rzeczywistości odbyła się wcześniej (przed inną czynnością/stanem), wyrażana jest w czasie Past Perfect, ale zawsze widziałam, że pojawia się jakiś punkt odniesienia w czasie Simple Past, a w tym zdaniu tego brakuje i stąd się wzięło moje pytanie. - 12 lat temu
wacek6713 - OK, MalwinaM, muszę przyznać, że nie słyszałem o takim zastosowaniu tego czasu, choć wydaje się to logiczne. Będąc dalej przy tym czasie wytłumacz mi zadanie ze strony którą podałaś. Chodzi o zdania typu "I had seen this comedy." i "They had bought a camera and books."
Czym mam się kierować, żeby zastosować czas p.p. a nie p.s. skoro jest to pojedyncze zdanie wyrwane nie wiadomo skąd?
- 12 lat temu
sorek.karpik - Zdanie "I had won by a fluke because I hadn't cared enough to be nervous." jest poprawne. Użycie zdania "I had won by a fluke" (past perfect) powinno być poprzedzone zdaniem Past Simple, Np. Nobody believed that I was a winner. A zdanie "I hadn't cared enough to be nervous" oznacza że wcześniejszy brak zdenerwowania (nie przejmowanie się tym) wpłynął na ten niespodziewany "szczęśliwy traf." - 11 lat temu

Twoje pytanie jest już od jakiegoś czasu i nikt nie chce się wypowiedzieć na ten temat. Przeanalizowałem wszystkie mi znane zasady odnośnie past perfect i zdań podrzędnie złożonych i wychodzi mi, że to błąd.
Gdyby analizować to nawet jak dwa osobne zdania, to i tak nie powinny być w past perfect.
Poczekajmy, może ktoś ze współtwórców e-tutora się zlituje i nas oświeci.
wacek6713
mceo - Dziękuje ci za odpowiedź. Mam nadzieję, że stanie się właśnie tak jak piszesz i ktoś nas oświeci ;) Swoją drogą jak trzeba używać wszystkich 6 czasów przeszłych to można nieźle zagmatwać :) Pozdrawiam serdecznie - 12 lat temu

tez mnie to interesuje, wiec po prostu zapytam nauczycielke. jak dostane odpowiedz to wstawie tutaj
mario55
mceo - Dzięki :) - 12 lat temu
mario55 - nauczycielka musi znac kontekst tego zdania. skad wzielas to zdanie? - 12 lat temu
mceo - ze słownika z etutora pod hasłem fluke - 12 lat temu
mceo - Chyba jednak na moje pytanie nikt nie odpowie :/ Dziękuje nie mniej jednak za chęci :) - 12 lat temu

to oświeciłam was w komentarzu poniżej ;)a przykładowe zdanie i wytłumaczenie wzięłam stąd :
http://czasy-angielskie.blogspot.com/search?q=past+perfect
M
MalwinaM
12 lat temuzmieniany: 12 lat temu